[攝影器材選購] 龍仔28-75,有冇現貨呢?

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-12 02:55 PM 發表

啊!明白了。
你自己有24-105,70-200.未買16-35.

原來咁呀!
係呀,本身玩n記單反,自己日常習慣最常用就係小三元同 85 50 定焦。
所以轉左會都係入返呢幾支。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-13 05:56 PM 發表

可能會24-70換上24-105.
why not tamron ?
你本身有2470 z, 都唔急住換啦

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-16 06:15 PM 發表

而家唔好換上買28-75

24-70F4用住先, 想買85F1.8..

仲有遲些買70-200或70-300.

以後16-35..

我想一步一步...... 
同我target 一樣。
85 1點8 我仲唸緊2手定買新。
新就3千8, 2手都over 3000

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-17 09:15 AM 發表

下次去星際睇下二手85f1.8。
從來未試過係鋪買2手...
只會係DC FREE VER 或FB睇
師兄如果行過見到留意下咩價位, THANKS

引用:
原帖由 parkerpen 於 2019-5-19 03:22 PM 發表

買咗28-75 f2.8水(未試過壞所以有平買平)
我影event影人要光圈+快門
28-75 f2.8我覺得變型變得都好勁, JPG出唔覺有修正過, 用LR都有profile, 用capture one就冇profile啦
17-28 f2.8 可能好快就有得賣, 但到時LR都應該未有profie ...
只有原廠先會自動修正架 ?
奇怪係,我本身用tamron 24 70 g2, 又唔1覺變型嚴重

引用:
原帖由 parkerpen 於 2019-5-19 05:22 PM 發表

自動修正只會係機身直出JPG發生
聽講tamron本身有將lens data傅比機身, 但我試過直出JPG都係變型
我影室內, 見到橫樑變型, 一定要後製
我睇a7iii review 個陣,有list 晒支持邊d 鏡自動修正,好似全部都係原廠鏡。
副廠鏡冇份 ?

引用:
原帖由 parkerpen 於 2019-5-19 05:50 PM 發表

1. 有人話有
https://www.dpreview.com/forums/thread/4356668
2. 自動修正只會出現係機身直出JPG, 唔會係RAW發生
我影RAW, 所以冇咩用, 要用返lightroom個lens profile.
要直出先有,呢點當然啦。
anyway, 謝指教。

引用:
原帖由 loody 於 2019-5-19 07:28 PM 發表

之前有諗過買來拍片 但如果係咁樣條片真係唔使要
都係乖乖地用返自己枝原廠鏡
原廠2點8?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 parkerpen 於 2019-5-19 08:52 PM 發表

課室,冇熄燈,AF-S,影完第一張,再按快門,忽然由遠到近用幾秒再對一次.
影緊group photo要人地等就好鬼怪
拍片可能唔會咁
要對幾秒 ?
我都睇過唔小review, 唔多人會話支龍仔對焦慢或者唔準。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 loody 於 2019-5-20 05:40 AM 發表

冇甘富貴  用緊F4果枝  A73上用
其實唔差可能機身像素不太高
只係自己羅友㾗想試下第d野 但冇咗4mm wide真係爭好遠 所以遲遲未下手
下邊條片7-8成用zeiss 2470f4拍https://m.youtube.com/watch?v=Sf64E_08484 ...
對新人又肯比你放上網既

引用:
原帖由 blue0305 於 2019-5-22 09:35 PM 發表

我先前響張毛x經過問下有支現貨,就跌左錢啦。佢門口成日貼住預訂幾時有貨,你照入去問佢又可能有貨賣的
現貨幾錢 ?

引用:
原帖由 blue0305 於 2019-5-23 07:46 AM 發表

無記錯係$6180
thx , 抵。。

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-23 11:24 AM 發表

買唔買呢?好似記得五月尾前訂,六月取貨。係Facebook講
有現貨岩晒你

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-23 07:34 PM 發表

暫時買28-75.

想買85f1.8。
等你報告。。。
我已入手 1635 f4, 2手入

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-27 02:18 PM 發表

好!你有冇用過70-300呢?
冇呀,揀返主流 70 200

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。