註冊 登入

[攝影器材選購] Canon eos m6 微反鏡頭配置一問

Canon eos m6 微反鏡頭配置一問 E-mail 此主題給朋友

初學者, 影人像居多(景深個d) , 有冇d性價比高鏡頭推薦, 萬謝!買機個時個sales哥哥話千幾蚊就有,但又唔記得問係咩model, 有冇師兄知🙏(原機送係15-45)

精選樓盤
引用:
原帖由 kenleelun000 於 2019-5-3 08:42 AM 發表

初學者, 影人像居多(景深個d) , 有冇d性價比高鏡頭推薦, 萬謝!買機個時個sales哥哥話千幾蚊就有,但又唔記得問係咩model, 有冇師兄知🙏(原機送係15-45) ...
efm22, efm32

Thank you 請問大約幾錢到🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-5-3 09:35 AM 發表

efm22, efm32
其實買水貨定行貨好🙏

引用:
原帖由 kenleelun000 於 2019-5-3 10:46 AM 發表

其實買水貨定行貨好🙏
efm22, 一定水, 千2,3。
efm32, 要睇行水差距。行3400, 水要3000樓下才考慮。

引用:
原帖由 kenleelun000 於 2019-5-3 08:42 AM 發表

初學者, 影人像居多(景深個d) , 有冇d性價比高鏡頭推薦, 萬謝!買機個時個sales哥哥話千幾蚊就有,但又唔記得問係咩model, 有冇師兄知🙏(原機送係15-45) ...
加ADAPTER配EF 50mm f/1.8 STM (FF : 80mm)
二手ADAPTER, 全新二手約$500, 很少壞, 二手ok, 這個沒有腳架環, 平d
https://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=7319328

EF 50mm f/1.8 STM, 行貸<$1000
https://www.price.com.hk/product.php?p=195865

散景易做, 借圖, f/4

EF-M 22mm f/2影人像很難出散景, 要影大頭至有d
EF-M 32mm f/1.4 : 2019 TIPA best APSC prime lens award, 有買貴, 無買錯, 行貨約$3300

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-5-3 11:13 AM 發表

efm22, 一定水, 千2,3。
efm32, 要睇行水差距。行3400, 水要3000樓下才考慮。
謝謝 師兄, 買了, 請問要怎樣調較做出淺景深效果🙏

引用:
原帖由 kenleelun000 於 2019-5-4 11:04 PM 發表

謝謝 師兄, 買了, 請問要怎樣調較做出淺景深效果🙏
背景同主體距離問題, 大光圈係比較容易做到淺景深。
你試吓最大光圈, 一級級減, 玩兩日你就明。

引用:
原帖由 fbd51e3396c762 於 2019-5-4 11:48 PM 發表

背景同主體距離問題, 大光圈係比較容易做到淺景深。
你試吓最大光圈, 一級級減, 玩兩日你就明。
好的師兄, 謝謝, 請問 efm 22同32有咩唔同, d人講到32好似好勁咁😅

引用:
原帖由 kenleelun000 於 2019-5-6 09:14 AM 發表

好的師兄, 謝謝, 請問 efm 22同32有咩唔同, d人講到32好似好勁咁😅
光圈月大, 價錢月貴。
錢景深不無道理。
efm32, 1.4光圈, 賣3千幾價錢合理。
efm22, 2.0光圈, 賣千幾咋。
景風景22好用, 景人要就住。
32景人好d, 景景有人話吾夠wide.

最近入咗支32.4
試玩咗幾日

真心好好玩,不過仲摸索緊去掌握個焦距嘅感覺

回覆 引用 TOP

有個eos m機group開左幾年
有興趣可pm我

引用:
原帖由 鬼屋滴滴鞋抽 於 2019-5-13 02:58 AM 發表

有興趣可pm我
要,唔該

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋滴滴鞋抽 於 2019-5-13 02:58 AM 發表

有興趣可pm我
要 唔該!

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。