[攝影器材選購] 有無D比較輕既單反?

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:48 AM 發表

無反同單反鏡頭係咪2碼事用唔返?
單反鏡頭要用adapter,先可以用返落無反機.
但單反鏡頭本身按單反機設計, 用adapter駁去無反機, 對焦速度同防震效果等, 係咪完全銜接?

另外, 若果廠商主力出無反系統, 新技術都會放落無反機/鏡頭, 單反可能變得"落後"/支援力度小. 當然, 呢個只係講器材性能, 同影靚相無直接關係. 另外,講到拍片的話, 仲有好多進步空間, 舊有單反不及新出的無反. 當然, 唔拍片的話, 可以無視呢點.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:26 PM 發表

謝謝
M43好似唔係單反? 我考慮緊單反
N記, D3500, 415g

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:48 AM 發表

無反同單反鏡頭係咪2碼事用唔返?
要視乎牌子同機型

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-6 12:20 PM 發表

係,單反無反類似. 而單反系統都完整, 單反應該仲有一段時間玩. 單反唔會似菲林機淘汰得咁快.
同時, 正因為單反無反類似, 廠商都講成本同埋要賺錢, 會唔會"長期"同時Keep 兩個類似既系統?

以sony黎講, 過去三年, 出左幾多枝A mount 鏡? 舊閃燈在新機上, 亦要轉插先用到. sony 似係放棄單反市場了.
至於, C/N記, 要繼續留意佢地點做. ...
c記出左2部都可以用接環用返EF/EFS鏡, 可能都係想繼續走呢D路線

似乎N/C記係2020奧運前出埋D6同1DX Mark III 之後都唔會出旗艦單反,宜家佢地都將資源放哂落無反系統,單反未來應該只會攞上代中級機功能放在低級機上當新機,然後不再出新鏡,我仲揸住部D7200加sigma 1750, 都不知道應唔應該繼續投資單反系統

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:44 AM 發表

CHING 影得好好呀, 我好鍾意你影D相
你咁講起, 有反MON真係好重要, 而且有D角度都未考慮過, 咁要試一試實機先, 百XX係唔係都可以試?
謝謝! 帶張SD CARD上陳列室一次過試, 除咗唔同型號相機, 無反單反, 仲可以試心怡的鏡頭, 閃光燈, 有問題/唔識SET/換鏡, 就搵職員幫忙, 好過去鋪, 俾人老點 (佢哋無話一定要識影相), 之後睇番滿唔滿意

引用:
原帖由 chuchai66 於 2019-5-6 04:19 PM 發表

c記出左2部都可以用接環用返EF/EFS鏡, 可能都係想繼續走呢D路線
都要照顧現有單反用家, 無理由要人買過曬D鏡, 而且RF鏡唔多, 慢慢過渡, 過幾年RF鏡如口埤好, 睇到無反/新MOUNT上在設計鏡頭的好處, 用家都自動換鏡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:46 AM 發表

CHING 影既相我好鍾意, 其實要唔要自己執相執色先可以去到咁靚?
我習慣影RAW格式, 直接上傳上手機就轉了JPG相, 不過檔案得約1MB

就好似這些相

https://www.flickr.com/photos/10 ... s/72157655852988894

我和太太是跟團去旅行, 也要照顧兩個小朋友, 影相時間唔多, 用Av光圈先決模式, Standard picture Style, Contrast +1, Saturation +1,
見到靚位就影, 影RAW就係有問題之後再處理, 一般環境都不用執相, 直接用CANON免費修圖軟件DIGITAL PHOTO PROFESSIONAL (DPP)轉JPG, 有時間想靚D, 要裁, 背光, 加減光暗(影時懶理), 白平衡(黃昏時), 就會執下

好似以下那些相
1. 背光 (建築物好黑)

2. 糾正水平線

3. 光差太大

4. 裁相

5. 偏色糾正 (相偏黃, 白平衡糾正)

其他相 (大部份都係剪裁)

https://www.flickr.com/photos/10 ... 7/with/30422656898/

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:44 AM 發表

CHING 影得好好呀, 我好鍾意你影D相
你咁講起, 有反MON真係好重要, 而且有D角度都未考慮過, 咁要試一試實機先, 百XX係唔係都可以試?
CANON SHOWROOM 差唔多日日有開, 官網有地址同時間
提提你, 仲可以帶卡上去添

引用:
原帖由 宇宙懷舊的榴槤 於 2019-5-6 05:08 PM 發表

似乎N/C記係2020奧運前出埋D6同1DX Mark III 之後都唔會出旗艦單反,宜家佢地都將資源放哂落無反系統,單反未來應該只會攞上代中級機功能放在低級機上當新機,然後不再出新鏡,我仲揸住部D7200加sigma 1750, 都不知道應唔應該繼續投資單反系統 ...
如果我係你只得一機一鏡,我會放咗佢,轉會去富士……起碼夠輕,鏡群齊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-6 07:36 PM 發表

謝謝! 帶張SD CARD上陳列室一次過試, 除咗唔同型號相機, 無反單反, 仲可以試心怡的鏡頭, 閃光燈, 有問題/唔識SET/換鏡, 就搵職員幫忙, 好過去鋪, 俾人老點 (佢哋無話一定要識影相), 之後睇番滿唔滿意 ...
感謝ching, 咁你之前提過既250D/200D II 係咪都會有?

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-6 08:49 PM 發表

我習慣影RAW格式, 直接上傳上手機就轉了JPG相, 不過檔案得約1MB

就好似這些相

https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157655852988894

我和太太是跟團 ...
唔駛執都已經好靚呀, 多謝CHING 無私既分享, flickr 係咪up 相係幾好?方便直接up?

引用:
原帖由 SukiHoma 於 2019-5-7 11:16 AM 發表

CANON SHOWROOM 差唔多日日有開, 官網有地址同時間
提提你, 仲可以帶卡上去添
見到了, 尖沙咀呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-8 03:03 PM 發表

唔駛執都已經好靚呀, 多謝CHING 無私既分享, flickr 係咪up 相係幾好?方便直接up?
Flickr都算方便, 抄bbcode就可分享到網頁, 以前係免費, 而家擺相唔可以多過1000張, 想多d就要俾幾十蚊年費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-8 03:01 PM 發表

感謝ching, 咁你之前提過既250D/200D II 係咪都會有?
啱啱問過, 都有得試, 試下單反和無反, apsc和ff格式相機, 睇下邊樣啱你

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。