註冊 登入

[攝影器材選購] 有無D比較輕既單反?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-4 04:29 PM 發表

無反是大勢所趨
但潮流呢個樣一期期, 呢排興呢樣, 又話個樣out, 可能幾年之後又話復古又興返........ 我平時都唔追

熱賣及精選
引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:39 PM 發表

但潮流呢個樣一期期, 呢排興呢樣, 又話個樣out, 可能幾年之後又話復古又興返........ 我平時都唔追
老實,我用D80, 就係有幾支鏡,轉唔到去富士,焗上D7500, 但發現有啲鏡頭不再出,Nikon應該會集中出無反了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:31 PM 發表

200d同250d都比70d輕好多, 聽日去旺角睇下250d出左未先, ching 睇單反通常會考慮d咩岩唔岩自己?
重量大小, 我對手細, 一般單反個GRIP和厚度會厚D, 大D, 而且單反會比無反重和大部, 所以我揀無反

以前影風景靜態多, 相機要求唔高, 主要睇操作, 鏡頭質素, 價錢, 色彩, 一直用開CANON, 各樣都OK,

去年開始影蝴蝶, 昆蟲, 叫做影半動態相, 要求多咗, 連拍快, 對焦要快D準D, 要有反MON可作多角度拍攝 (主要是高和低角度)
要有質素高, 有防震, 對焦相對其他MACRO快的微距鏡, 要相對輕細, 約FF焦距160-200的微距鏡, 支EF 100mm f/2.8 macro is至啱
微距有時要用手動對焦, 最好有埋放大5或10倍對焦, 有峰值對焦(peaking focus)輔助, 無反有電子觀景器(evf)就做到, 單反用光學觀景器(ovf)做不到, 雖然單反有lcd可能得, 但解像度無evf咁高, 無咁細緻
evf解像度有多過200萬像素, 更新率快至會睇得舒服, 影動態好d

我揀了eos-m50 / EF 100mm f/2.8 macro IS鏡
揀EOS-M系列除咗鏡平, 也因為輕便和鏡頭質高, 支11-22mm超廣角鏡影風景, 旅行一流, 22mm f/2餅鏡就超高質又細支, 平時帶出街都輕便, 支28mm macro IS影展品一流, 仲有支32mm f/1.4就攞咗2019 TIPA best APSC prime lens, 質素都不用懷疑
另外我還有加adapter用的EF 40mm f/2.8餅鏡, EF 100mm f/2.8 macro IS鏡

咁當然, 部機也又一定的缺點
靜音快門係無聲, 但就不能調節曝光參數, 如光圈, 快門, 影微距無用
4K VIDEO是裁剪的, 也不能用DUAL PIXEL AF
操作少了一些實體鍵, 要快速改變曝光參數就無EOS-M6, M5咁方便, 設定自定鍵就好少少
沒有C1, C2掣(預定常用曝光檔), 不能快速切換不同曝光環境

不過三千幾蚊相機, 唔要求得太多

EF-M 11-22影的旅行相

https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157635367790738
https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157655852988894
https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/albums/72157670595008157

EF-M 22mm f/2

EF-M 28mm macro IS

EF 40mm f/2.8

EF 100mm f/2.8 macro IS

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-4 08:08 PM 發表

重量大小, 我對手細, 一般單反個GRIP和厚度會厚D, 大D, 而且單反會比無反重和大部, 所以我揀無反

以前影風景靜態多, 相機要求唔高, 主要睇操作, 鏡頭質素, 價錢, 色彩, 一直用開CANON, 各樣都OK,

去年開始影蝴蝶, 昆蟲, 叫做影半動態相, 要求多咗, 連拍快, 對焦要快D準D, 要有反MON可作多角度拍攝 (主要是高和低角度)
要有質素高, 有防震 ...
師兄好專業,剛買了m6 同餅鏡 efm 22 請問點可以影到景深呢。謝謝

景深=目標中左蕉,
目標前後段距離,都清楚範圍
超出範圍就吾清
利用清+不清,玩景深.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenleelun000 於 2019-5-4 09:24 PM 發表

師兄好專業,剛買了m6 同餅鏡 efm 22 請問點可以影到景深呢。謝謝
要出景深效果
1.  物件與相機越近越明顯
2.  物件與背景越遠越明顯
3.  光圈越大越明顯 (f/2.8. f/2, f/1.4...)
4.  焦距越長越明顯
5.  FF機比較明顯, 之後是APSC, M43,一吋....

如用EF-M 22mm焦距較短的鏡頭, 影細物件, 較接近物件, 用大光圈, 就會明顯
以下是用EF-M 22mm, f/2光圈影的

用f/3.5-4影食物都出到d

如果用EF-M 22mm影人像, 一般要影半身 (膊頭位)或大頭至會較明顯, 大光圈和背景較遠就易出d, 不過如之前在你的post已經講過, 用支EF 50mm f/1.8 STM就容易做到
這張網上圖片是用EF-M 22mm, 用f/2.5影的, 背景很遠, 影半身
https://www.flickr.com/photos/leonarka/22833413940/in/pool-efm22f2/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-4 04:39 PM 發表

7,8年前無反剛起, 你仲可以話潮流.
到而家黎睇, 無反已經唔係話潮流, 而真係大勢所趨. 情況就似由菲林機去數碼機.
睇Nikon/canon單反銷量就知. 頂到而家, N/C記都要出全片幅無反.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-5 06:23 PM 發表

到而家黎睇, 無反已經唔係話潮流, 而真係大勢所趨. 情況就似由菲林機去數碼機.
睇Nikon/canon單反銷量就知. 頂到而家, N/C記都要出全片幅無反. ...
影相最緊要都係滿足到自己要求, 用無反單反, 用什麼牌子, 都無所謂, 最後都係睇張相, 有些人滿足於畫質, 有些人滿足於相機SPEC, 總之啱自己用就得

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-4 08:08 PM 發表

M系列鏡吾多, 但22同32質量不錯,價錢合理。
我有kit鏡, 22, 11-22。

鏡好幾支就夠,吾使多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-5 09:42 PM 發表

影相最緊要都係滿足到自己要求, 用無反單反, 用什麼牌子, 都無所謂, 最後都係睇張相, 有些人滿足於畫質, 有些人滿足於相機SPEC, 總之啱自己用就得
大勢所趨(市場需求)係包括埋, 廠商對產品既資源投放.廠商都開始減少單反投資, 轉去無反.
sony 對上一部單反係2016年A99II (!?), 好似之後無再有新單反. C/N記單反出都萎縮梗.
呢一刻你覺得單反啱用, 你投放金錢買單反器材, 但可能幾年後out date, 要轉去無反, 又要使一筆錢換器材. 都唔係無所謂.

引用:

CHING 影得好好呀, 我好鍾意你影D相
你咁講起, 有反MON真係好重要, 而且有D角度都未考慮過, 咁要試一試實機先, 百XX係唔係都可以試?

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-5 06:23 PM 發表

睇Nikon/canon單反銷量就知. 頂到而家, N/C記都要出全片幅無反. ...
菲林機同數碼機好似兩樣完全唔同?連入野儲存都唔同, 單反無反無咁大分別吧?

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-5-5 09:42 PM 發表

CHING 影既相我好鍾意, 其實要唔要自己執相執色先可以去到咁靚?

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-6 11:02 AM 發表

大勢所趨(市場需求)係包括埋, 廠商對產品既資源投放.廠商都開始減少單反投資, 轉去無反.
sony 對上一部單反係2016年A99II (!?), 好似之後無再有新單反. C/N記單反出都萎縮梗.
呢一刻你覺得單反啱用, 你投放金錢買單反器材, 但可能幾年後out date, 要轉去無反, 又要使一筆錢換器材. 都唔係無所謂. ...
無反同單反鏡頭係咪2碼事用唔返?

引用:
原帖由 siukakit 於 2019-5-6 11:45 AM 發表

菲林機同數碼機好似兩樣完全唔同?連入野儲存都唔同, 單反無反無咁大分別吧?
係,單反無反類似. 而單反系統都完整, 單反應該仲有一段時間玩. 單反唔會似菲林機淘汰得咁快.
同時, 正因為單反無反類似, 廠商都講成本同埋要賺錢, 會唔會"長期"同時Keep 兩個類似既系統?

以sony黎講, 過去三年, 出左幾多枝A mount 鏡? 舊閃燈在新機上, 亦要轉插先用到. sony 似係放棄單反市場了.
至於, C/N記, 要繼續留意佢地點做.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。