註冊 登入

[攝影器材選購] 旅行機

旅行機 E-mail 此主題給朋友

canon eos m50 和 canon sx 70 hs點揀?

熱賣及精選
引用:
原帖由 kingkong228 於 2019-4-29 05:39 AM 發表

canon eos m50 和 canon sx 70 hs點揀?
canon eos m50

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong228 於 29/4/2019 05:39 發表

M50 FOR SURE
買得相機來旅行用,相信對拍攝應是有點要求
比較兩者的SPEC. 前者可用性較廣泛,可換鏡(雖然EOS M系列鏡群較弱)
而且2手市場有價有市,若不合用 他日都容易放售

若對拍攝無太大要求
直接買部HUAWEI P30 PRO 或者 iPHONE,可用性會較強

引用:
原帖由 wolflady 於 2019-4-29 11:56 PM 發表

M50 FOR SURE
買得相機來旅行用,相信對拍攝應是有點要求
比較兩者的SPEC. 前者可用性較廣泛,可換鏡(雖然EOS M系列鏡群較弱)
而且2手市場有價有市,若不合用 他日都容易放售

若對拍攝無太大要求
直接買部HUAWEI P30 PRO 或者 iPHONE,可用性會較強 ...
如果要求高d, 仲可以買FF 既EOS RP, 甚至R, 旅行玩定焦可以試試RF 35MM個支

引用:
原帖由 easysiijup 於 2019-4-30 11:27 AM 發表

如果要求高d, 仲可以買FF 既EOS RP, 甚至R, 旅行玩定焦可以試試RF 35MM個支
一齊買可以平多一千架

回覆 引用 TOP

其實唔使分旅唔旅行機,大家旅行定義都唔同。
講低你要求同budget 等大家比意見仲好啦。

我旅行如果自駕會帶盡鏡頭,有d人旅行鍾意一鏡走天涯

引用:
原帖由 kingkong228 於 2019-4-29 05:39 AM 發表

如果不堅持 canon,建議買 Fujifilm XT30,APSC 格式夠輕身,USB Type C 充電,影象好,色水靚,鏡群齊全。
如果夠錢就只買 body加一支 16-55 f2.8,夠晒用。平少少可買 18-135 天涯鏡
以後再買幾支定焦……23 f2 (wide), 35 f2 (標準人像), 56 F1.2 (人像)......

我自己用緊 Nikon APSC 單反,去旅行我腰間一部 Canon G7xII 用嚟 selfie,或者細路攞了大機我用呢部

回覆 引用 TOP

引用:

要質素, 一定揀EOS-M50, 好好多, 對焦都好d, SX70 HS祇係手機質素, 有些手機仲好過佢
要輕便長ZOOM, 揀SX70 HS, 影雀影蝶就方便
去旅行, 大景多, 唔駛ZOOM咁遠, 一吋sensor G7X mark ii (24-100mm) 或 Sony RX100 VI (24-200mm)已經好夠用, 平衡質素和便擕, 傳緊C記可能短期內有G7X mark iii出, 可以留意下

回覆 引用 TOP

2部比,M50質素真係好好多, 無論影相定拍片都係

回覆 引用 TOP

引用:

如果ZOOM 對你黎講好重要, 咁sx 70 hs, 否則M50各方面都比較優勝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-4-30 01:37 PM 發表

其實唔使分旅唔旅行機,大家旅行定義都唔同。
講低你要求同budget 等大家比意見仲好啦。

我旅行如果自駕會帶盡鏡頭,有d人旅行鍾意一鏡走天涯
指一般旅行團,或者冇乜獨自影相機會自由行。特點: 通常靚景點時間不足; 前面成堆人; 後退無路,影唔晒; 賊多,機會一次過,冇番轉頭再影; 唔想太重; 想影到一般人望唔到嘅細節。一鏡走天涯係唯一辦法。60X zoom

跟攝影團,睇自己style帶最合適器材,機唔係全部,帶兩種腳架!閃燈,凳仔。

真正攝影家/攝影記者,帶幾部機,平貴,定焦/長zoom,大小。

換鏡既M50, 其實就算唔去旅行, 香港SNAPSHOT 影唔同題材都適用

回覆 引用 TOP

SX70, zoom得遠啲, 影到嘅景物會深入啲, 真啲。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paploo 於 2019-5-3 12:18 AM 發表

指一般旅行團,或者冇乜獨自影相機會自由行。特點: 通常靚景點時間不足; 前面成堆人; 後退無路,影唔晒; 賊多,機會一次過,冇番轉頭再影; 唔想太重; 想影到一般人望唔到嘅細節。一鏡走天涯係唯一辦法。60X zoom

跟攝影團,睇自己style帶最合適器材,機唔係全部,帶兩種腳架!閃燈,凳仔。

真正攝影家/攝影記者,帶幾部機,平貴,定焦/長zoom,大 ...
無反配合唔同鏡頭,可以影唔同題材添

引用:
原帖由 cchi2014 於 2019-5-4 04:43 PM 發表

無反配合唔同鏡頭,可以影唔同題材添
嗰啲機有20-1000mm+,冇得比。感覺旅行時,換鏡麻煩。不過m50算旅行機? 連sx70hs都勉強算啫。

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。