[攝影器材選購] 單反定無反好?

單反定無反好? E-mail 此主題給朋友

單反定無反好?
其實單反做到既野,無反係咪都做到?
長曝影車軌都ok?

熱賣及精選
攝影技巧兩種冇分別,成日拍片,想部機輕d揀無反,重視電量,性價比,會買好多配件或鏡頭揀單反

無反係為求輕便, 基本上你攝影技巧兩種都可以用到/學到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-4-28 07:01 PM 發表

攝影技巧兩種冇分別,成日拍片,想部機輕d揀無反,重視電量,性價比,會買好多配件或鏡頭揀單反
有D 無反加接環都可以用同牌單反鏡所以又唔一定要因為買唔買鏡頭而取捨

引用:
原帖由 ho343 於 2019-4-28 11:57 PM 發表

有D 無反加接環都可以用同牌單反鏡所以又唔一定要因為買唔買鏡頭而取捨
我只係提供一個容易d選擇既方法,唔係標準答案,其實冇所謂,就好Android手機同iPhone一樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcher 於 2019-4-28 06:42 PM 發表

單反定無反好?
其實單反做到既野,無反係咪都做到?
長曝影車軌都ok?
長曝影車軌一定OK, 我是用無反影的 (EOS-M3 / EF 40mm f/2.8鏡)

1.

2.

3.

好多時無反用內置電子觀景器 (evf), 而單反是用光學觀景器 (ovf), evf太暗環境下好多雜訊, 太凍會用唔到, 亦因解像度不同, 無咁細緻, 色也唔同, 有些更新頻率慢, 會有閃爍(斬下斬下), 睇得辛苦d, 也有少少延唔, 至於易唔易適應, 就好睇個人, 我識有些朋友很抗拒, 唔習慣
ovf就是現場畫面, 但就無曝光模擬參考, 有時有機會會有走焦問題, 祇可以講各有優點和缺點, 不過科技進步, evf和無反都會係主流, 現在雖然好多人用無反, 但影雀多數都係用c記n記單反 (之前去嘉道理山頂見到, 大部分拍友都係揸單反)

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-4-29 01:13 AM 發表

長曝影車軌一定OK, 我是用無反影的 (EOS-M3 / EF 40mm f/2.8鏡)

1.

2.

3.

好多時無反用內置電子觀景器 (evf), 而單反是用光學觀景器 (ovf), evf太暗環境下好多雜訊, 太凍會用唔到, 亦因解像度不同, 無咁細緻, 色也唔同, 有些更新頻率慢, 會有閃爍(斬下斬下),  ...
like, 真係影得唔錯

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-4-28 07:01 PM 發表

其實同一牌子, 單反同無反係唔係都用唔返?

引用:
原帖由 ho343 於 2019-4-28 11:57 PM 發表

係唔係要去深水埗個D配? 因為我聽過人講D 鏡有副廠鏡可以共用

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-4-29 01:13 AM 發表

1.

2.

3.

好多時無反用內置電子觀景器 (evf), 而單反是用光學觀景器 (ovf), evf太暗環境下好多雜訊, 太凍會用唔到, 亦因解像度不同, 無咁細緻, 色也唔同, 有些更新頻率慢, 會有閃爍(斬下斬下),  ...
有無後制過? 顏色唔錯, CHING 影得好好, 我見人影車軌真係好想試
CHING 部機好唔好用? 咩牌子?

想多d副廠鏡用單反

肥花二手區d單反多到你唔信,價錢又平可以慢慢揀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sistar19 於 2019-4-29 08:29 AM 發表

like, 真係影得唔錯
謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcher 於 2019-4-29 09:45 PM 發表

其實同一牌子, 單反同無反係唔係都用唔返?
以C記為例
單反有分FF和APSC格式的相機
無反有分FF和APSC格式的相機
鏡有分RF, EF, EF-S, EF-M四種鏡, RF和EF是FF鏡, EF-S, EF-M是APSC鏡

1. 單反FF機 (EOS-6D, 5D, 1D) : 用EF鏡
2. 單反APSC機 (EOS-80D, 77D, 800D, 200D : 可用EF或EF-S鏡
3. 無反APSC機 (EOS-M系列, EOS-M50, M6, M5, M100) : 可直接用EF-M鏡, 加EF-EFM ADAPTER可用埋EF, EF-S鏡
4. 無反FF機 (EOS-R, RP), 可直接用RF鏡, 加EF-RF ADAPTER可用埋EF, EF-S鏡

EF-EFM ADAPTER有原廠, 有其他牌子, EF-RF ADAPTER好似暫時得原廠
其他牌子唔係好熟, 唔答

引用:
原帖由 marcher 於 2019-4-29 09:48 PM 發表

有無後制過? 顏色唔錯, CHING 影得好好, 我見人影車軌真係好想試
CHING 部機好唔好用? 咩牌子?
謝謝! 影夜景因為光差太大, 有要求一定影RAW格式, 之後再處理, 我是用C記跟機送的修圖軟件DIGITAL PHOTO PROFESSIONAL執過, 就算影普通相, 影RAW直接轉JPG都會靚過直出JPG (CANON係咁, 其他牌子唔知)

相機和鏡頭上面有講, 是CANON EOS-M3 / EF 40mm f/2.8鏡, 都是平嘢, 支鏡我特價時買唔駛$1000, 而家都係千幾
機已是過時產品, 對焦慢, 連拍慢, 而家較新的eos-m6, m5, m50相對快和準

影車軌唔難, 有腳架, 相機set 25-30s, 光圈11-22, 低iso 100-200, 最緊要搵到車流量多(來去都多)的地方

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。