• 瀏覽: 10,407
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
單反定無反好?
其實單反做到既野,無反係咪都做到?
長曝影車軌都ok?

熱賣及精選
引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-4-28 07:01 PM 發表

攝影技巧兩種冇分別,成日拍片,想部機輕d揀無反,重視電量,性價比,會買好多配件或鏡頭揀單反
其實同一牌子, 單反同無反係唔係都用唔返?

引用:
原帖由 ho343 於 2019-4-28 11:57 PM 發表

有D 無反加接環都可以用同牌單反鏡所以又唔一定要因為買唔買鏡頭而取捨
係唔係要去深水埗個D配? 因為我聽過人講D 鏡有副廠鏡可以共用

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-4-29 01:13 AM 發表

長曝影車軌一定OK, 我是用無反影的 (EOS-M3 / EF 40mm f/2.8鏡)

1.

2.

3.

好多時無反用內置電子觀景器 (evf), 而單反是用光學觀景器 (ovf), evf太暗環境下好多雜訊, 太凍會用唔到, 亦因解像度不同, 無咁細緻, 色也唔同, 有些更新頻率慢, 會有閃爍(斬下斬下),  ...
有無後制過? 顏色唔錯, CHING 影得好好, 我見人影車軌真係好想試
CHING 部機好唔好用? 咩牌子?

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-4-29 10:53 PM 發表

想多d副廠鏡用單反
我諗我又未必夠錢會買好多鏡....有無邊D係必要?

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-4-30 01:44 AM 發表

以C記為例
單反有分FF和APSC格式的相機
無反有分FF和APSC格式的相機
鏡有分RF, EF, EF-S, EF-M四種鏡, RF和EF是FF鏡, EF-S, EF-M是APSC鏡

1. 單反FF機 (EOS-6D, 5D, 1D) : 用EF鏡
2. 單反APSC機 (EOS-80D, 77D, 800D, 200D : 可用EF或EF-S鏡
3. 無反APSC機  ...
大大好詳細, 謝謝!
咁好似單反做到/用到既好多無反都可以?而且有EF-RF就可以互用?
咁我應該偏向無反, 因為真係輕D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-4-30 02:16 AM 發表

謝謝! 影夜景因為光差太大, 有要求一定影RAW格式, 之後再處理, 我是用C記跟機送的修圖軟件DIGITAL PHOTO PROFESSIONAL執過, 就算影普通相, 影RAW直接轉JPG都會靚過直出JPG (CANON係咁, 其他牌子唔知)

相機和鏡頭上面有講, 是CANON EOS-M3 / EF 40mm f/2.8鏡, 都是平嘢, 支鏡我特價時買唔駛$1000, 而家都係 ...
M都係無反?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Imanchan 於 2019-4-30 11:54 AM 發表

EOS R/RP 宜加都有接環送, 想要質素FF係比較好
謝謝大大, 咁我應該會睇樓上大大既M字機同你既R機比較下先

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]