• 瀏覽: 10,406
  • 回覆: 4
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 marcher 於 2019-4-28 06:42 PM 發表

單反定無反好?
其實單反做到既野,無反係咪都做到?
長曝影車軌都ok?
長曝影車軌一定OK, 我是用無反影的 (EOS-M3 / EF 40mm f/2.8鏡)

1.

2.

3.

好多時無反用內置電子觀景器 (evf), 而單反是用光學觀景器 (ovf), evf太暗環境下好多雜訊, 太凍會用唔到, 亦因解像度不同, 無咁細緻, 色也唔同, 有些更新頻率慢, 會有閃爍(斬下斬下), 睇得辛苦d, 也有少少延唔, 至於易唔易適應, 就好睇個人, 我識有些朋友很抗拒, 唔習慣
ovf就是現場畫面, 但就無曝光模擬參考, 有時有機會會有走焦問題, 祇可以講各有優點和缺點, 不過科技進步, evf和無反都會係主流, 現在雖然好多人用無反, 但影雀多數都係用c記n記單反 (之前去嘉道理山頂見到, 大部分拍友都係揸單反)

熱賣及精選
引用:
原帖由 sistar19 於 2019-4-29 08:29 AM 發表

like, 真係影得唔錯
謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marcher 於 2019-4-29 09:45 PM 發表

其實同一牌子, 單反同無反係唔係都用唔返?
以C記為例
單反有分FF和APSC格式的相機
無反有分FF和APSC格式的相機
鏡有分RF, EF, EF-S, EF-M四種鏡, RF和EF是FF鏡, EF-S, EF-M是APSC鏡

1. 單反FF機 (EOS-6D, 5D, 1D) : 用EF鏡
2. 單反APSC機 (EOS-80D, 77D, 800D, 200D : 可用EF或EF-S鏡
3. 無反APSC機 (EOS-M系列, EOS-M50, M6, M5, M100) : 可直接用EF-M鏡, 加EF-EFM ADAPTER可用埋EF, EF-S鏡
4. 無反FF機 (EOS-R, RP), 可直接用RF鏡, 加EF-RF ADAPTER可用埋EF, EF-S鏡

EF-EFM ADAPTER有原廠, 有其他牌子, EF-RF ADAPTER好似暫時得原廠
其他牌子唔係好熟, 唔答

引用:
原帖由 marcher 於 2019-4-29 09:48 PM 發表

有無後制過? 顏色唔錯, CHING 影得好好, 我見人影車軌真係好想試
CHING 部機好唔好用? 咩牌子?
謝謝! 影夜景因為光差太大, 有要求一定影RAW格式, 之後再處理, 我是用C記跟機送的修圖軟件DIGITAL PHOTO PROFESSIONAL執過, 就算影普通相, 影RAW直接轉JPG都會靚過直出JPG (CANON係咁, 其他牌子唔知)

相機和鏡頭上面有講, 是CANON EOS-M3 / EF 40mm f/2.8鏡, 都是平嘢, 支鏡我特價時買唔駛$1000, 而家都係千幾
機已是過時產品, 對焦慢, 連拍慢, 而家較新的eos-m6, m5, m50相對快和準

影車軌唔難, 有腳架, 相機set 25-30s, 光圈11-22, 低iso 100-200, 最緊要搵到車流量多(來去都多)的地方

引用:
原帖由 marcher 於 2019-4-29 09:46 PM 發表

係唔係要去深水埗個D配? 因為我聽過人講D 鏡有副廠鏡可以共用
深水埗配的adapter多數是相機接駁唔同牌子鏡頭, 或老鏡, 或較偏門的
相機和鏡同牌子的ADAPTER一般除原廠外, 都有很多副廠外國牌子選擇, 唔會去深水埗配

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]