4K TV 睇香港嘅數碼台,畫面是否會靚好多 ?

4K TV 睇香港嘅數碼台,畫面是否會靚好多 ? E-mail 此主題給朋友

如題....多謝指教

熱賣及精選
引用:
原帖由 萬家默默的羊 於 2019-4-25 10:10 PM 發表

如題....多謝指教
no,因為tvb 果D全部行1080

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家默默的羊 於 2019-4-25 10:10 PM 發表

如題....多謝指教
香港電視台出得1080p,未有2160p,睇電視不會靚好多.

你只睇本地台,就可以唔使4K, 但睇you tube, netflex, google movie 有4K就直係靚好多.

引用:
原帖由 hkabcdefg 於 2019-4-26 03:53 PM 發表

你只睇本地台,就可以唔使4K, 但睇you tube, netflex, google movie 有4K就直係靚好多.
多謝各位指導,遲些諗住換廳電視,但客廳 TV 唔睇碟和唔上you tube, netflex, google movie ,電腦就間不中會睇,都係買部平平地普通機就算

再次 Thank you

引用:
原帖由 萬家默默的羊 於 2019-4-26 04:13 PM 發表

多謝各位指導,遲些諗住換廳電視,但客廳 TV 唔睇碟和唔上you tube, netflex, google movie ,電腦就間不中會睇,都係買部平平地普通機就算

再次 Thank you ...
TV ?吋

現時大多數 4K TV 都有畫面提升技術 可以把 1080I 或更底畫質提升去近乎 4K 水平 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 v369234 於 2019-4-26 08:35 PM 發表

TV ?吋
40 / 43 "

引用:
原帖由 萬家默默的羊 於 2019-4-27 04:25 PM 發表

40 / 43 "
建議師兄買4K,最主要屏幕好D,日系升頻(1080i =>4K)又好D...想平2手Panasonic plasma畫汁(2D/2K)一定比4K LCD/LED或大部份oled 好...如買plasma記得開背清潔風扇除塵....耐用好多...

引用:
原帖由 v369234 於 2019-4-27 08:16 PM 發表

建議師兄買4K,最主要屏幕好D,日系升頻(1080i =>4K)又好D...想平2手Panasonic plasma畫汁(2D/2K)一定比4K LCD/LED或大部份oled 好...如買plasma記得開背清潔風扇除塵....耐用好多... ...
唔該

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tronboy2468 於 2019-4-26 01:17 PM 發表

香港電視台出得1080p,未有2160p,睇電視不會靚好多.
其實香港有冇機會有 4K 廣播 ? 謝謝

引用:
原帖由 萬家默默的羊 於 2019-4-26 04:13 PM 發表

再次 Thank you ...
要換電視的話, 市場上43" FHD 既電視唔多(價錢同4k差唔多), 大剖份都係4k 起跳.
建議買部入門43" 順眼既, 平價4k.

引用:
原帖由 terrywmkit 於 2019-5-24 10:09 AM 發表

要換電視的話, 市場上43" FHD 既電視唔多(價錢同4k差唔多), 大剖份都係4k 起跳.
建議買部入門43" 順眼既, 平價4k.
唔該 C 兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家默默的羊 於 2019-5-24 09:59 AM 發表

其實香港有冇機會有 4K 廣播 ? 謝謝
有機會,要等.

引用:
原帖由 tronboy2468 於 2019-5-24 12:26 PM 發表

有機會,要等.
商業利益決定一切

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。