[攝影器材選購] 單反真的沒落?

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-4-19 11:31 PM 發表

點會沒落,電量同性價比強無反咁多,只不過又變返專業化
電量根本唔係咩問題.....
一粒電叉滿足夠影一日, 夜晚返屋企叉返電. 除非影夜景多長時間曝光或者影足一日,影成幾百張相.
帶多一粒電做後備

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 xieling 於 2019-4-27 04:19 PM 發表

只可以說單反變得專業化, 專係畀啲真正的發燒友及用嚟搵食的用家使用。
至於業餘愛好者取向已經偏向無反領域, 無反論畫質及af已經追上了單反 ...
按同級比較, 無反質素一早同單反睇齊, 之前無反只係AF速度較慢.

引用:
原帖由 tonytse222 於 2019-4-19 11:25 AM 發表

最原始的可能最實用,
光學觀景窗冇延遲
電子觀景窗有0.003秒延遲
(因為要將影像轉為電子影像)
fuji pro2有光學及電子混合觀景窗。
即係話:快速要單反,輕要冇反
站在廠家而言:冇反成本可降低D ...
你估仲係EVF初出個時咩. 近年EVF所謂既延遲, 跟本短到連人都未反應得切. 已可忽略.
而單反, 夾硬講的話, 反光板打開一刻,都會有啲啲延遲, 兼且有極輕微震動.

另一方面, EVF算係所見即所得, 白平衡/色彩效果等, 未按快門之前, 已經睇到晒. 單反影完要睇返mon,先知影成點.

引用:
原帖由 xieling 於 2019-5-5 07:23 PM 發表

都仲有其他因素不單反
例如鏡頭選擇( 不計選用轉接環)
就例如 移軸 鏡現時所有無反的鏡頭群都冇
lens baby 係2010年左右, 都有出過tilt transformer(shift 就沒有)俾 e mount...

回覆 引用 TOP

呢一版都沒落了, 越黎越少新po.

引用:
原帖由 o0oYAUo0o 於 2019-5-7 04:06 PM 發表

總有D單反先會有既野...
例如? 同埋個樣野係未必要?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wone123 於 2019-5-8 05:09 PM 發表

我覺得,受手機衝擊影響更大。
無反鏡頭群,跟本無得同單反比。
sony機平,但鏡貴。
canon機貴,但鏡平,又多副廠支援。
單反鏡群雖大, 但好多重覆. 同一段焦距, 原廠加副廠, 可能有5,6枝選擇, 但係啲人一係揀最好(貴), 一係最平, 然後中間3-4枝, 搵一枝做代表就夠, 甚至可有可無.

鏡群最重要覆蓋既焦距夠齊. 無反鏡群, 論原廠, 由ultra wide 16mm 到tele 400mm, 都有咁滯. 同埋無反玩埋adapter的話,可以用返好多手動鏡同單反鏡. 無反鏡群絕對唔輸蝕.

引用:
原帖由 kevbigtv 於 2019-6-5 04:27 PM 發表

鏡頭選擇多,舊鏡新鏡都可以交替使用,單反相機仍然有優勢。
無反機都可以用adapter用返舊鏡喎
唔單止用得返單反鏡, 仲要可以用埋啲RF鏡, 老鏡, 新既M mount 鏡.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Casper39 於 2019-6-4 05:43 PM 發表

係睇人既心態,如果個個接受到手機,無反,出黎效果等如大機,咁大機就自然沒落,
相反,咪一直都會存在
唔使講心態, 你可以查下CIPA網站, 無反出貨量已超單反. 單反市佔率走下降趨勢, 而無反則為上升.
講效果無反同單反差別不大, 單反系統完善, 啲人唔使話一下子轉晒單反, 所以單反唔會話一下子被淘汰. 只係唔知單反可以頂多幾多年.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 11:43 AM 發表

買部相機不能影高速動作嘢,只影靜態嘢不如用手機影好過,講輕点輕過手機吖!難怪習慣手機影相D人又問冇反是否又沒落哈哈
引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 11:54 AM 發表

冇反同單反爭地位!手机又同冇反爭地位,爭來爭去大家都係睇餸($)食飯,誰的廠家肯降價咪誰勝Lo
明顯既物理限制, 好多野手機都係做唔到, 手機點同無反爭.

相反, 無反同單反結構上, 主要爭一塊反光鏡, 引申到ovf同evf兩種取景方式.
evf既延遲已經縮到好短, 短到人都反應唔切.
而單反一直用Phrase detection, 正是對焦速度上優勢既來源. 但而家無反都能夠使用phrase detection對焦, 對焦速度差不多追上.
講到連拍, 無反無左塊反光板, 反而可以高速連拍下, 無blackout. 而單反因有反光板會blackout.

再睇實際數字,CIPA網站顯示無反出貨量已超單反. 單反市佔率走下降趨勢, 而無反則為上升. 或許你係單反支持者, 但出貨量數字已反映越來越多人轉無反.
除左使用者取態, 廠商都開始投放資源係無反. 單反仲可以玩幾耐?

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 06:14 PM 發表

話說果位後悔揸Z7,和我同場打太陽鳥師兄,我有叫佢用芒打飛,但佢話用芒係極難追雀打飛喎
攝影世界唔係得你同你朋友. 網上大把相用無反打雀.
而高速攝影只係眾多攝影題材之一. 或許短期內, 單反好好享受埋現在僅勝既對焦速度.
從技術上, 見唔到一樣技術只有單反先有兼且有極大優勢, 將來都只能用單反去影.
再重提, 出貨量已經反映梗兩者走勢.

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 07:39 PM 發表

我有圖能証明單反勝冇反,支持冇反人都衹得个講字又点能叫人認同吖!
都講過網上大把無反打雀相, 你淨係睇你自己同身邊啲人...
google 相片都一大堆, "sony a9 birds in flight", "olympus em1 birds in flight", "fuji xt3 birds in flight"
去photo sharing web 如flickr, 500px 都會見到人post無反打雀.

啱又睇左呢個用Fuji X-T2 影. 仲要靚過你樓上po過啲.
http://www.nandakusumadi.com/blog/2017/2/12/bird-photography-with-the-fujifilm-x-t2-part-1
sony a9 追焦(雀)功能: https://www.dpreview.com/forums/thread/4378173

雖然我本身影相唔打雀, 但起碼網上昅相都見唔少無反打雀相. 無錯, 現時用單反打雀仍係主流, 但你講到無反打唔到雀咁, 只係你井底.

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 07:17 PM 發表

用銷量計手机影相夠多啦係咪手机又勝過冇反單反呢!?
咁你咪問下啲廠商或者CIPA 呢類市場數據, 點解唔用手機去比較...
然後點解C/N記怕無反機市佔, 而唔係怕手機市場...

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-11 01:28 PM 發表

成日講到冇反点勁点好糸度点红点綠点到好多人買買咗冇反打飛雀去後悔這就是点解我要出來同你爭論的原因
你覺得屈起你個井入面, 係你朋友面前威威, 你可以繼續
反正外面世界變成點, 你都唔會去承認.

引用:
原帖由 onlinegame 於 2019-6-11 09:39 PM 發表

不如你copy 幾張相出黎
等佢估下單反定無反影
咁做無意思. 就算出面世界越來越多人用無反影到, 只要佢同佢朋友做唔到, 佢就認為無反做唔到.
加上, 我本身真係無影開打雀相, 打雀相都係睇網上album, 佢係有心既, 自己識得網上睇人地影成點.

無反仲係發展梗, 最初對焦速度問題, 而家都有技術解決, 只係廠商暫時只做俾高階無反機, 要時間等廠商下放俾初中階無反.
不過, 我覺得睇出貨量最實際, 真實反映成個市場趨勢. 在商言商, 邊樣多人要, 賺到錢, 就自然投資係咩產品之上. 好多公司直頭唔再做單反, 全力谷無反機(sony對上一部單反機係16年9月, 鏡就唔知了). 而家係睇C/N記單反頂唔頂住, 或者頂幾耐.

另外, 樓主似係玩野咁, 開左po後就唔見影. 或者可能見呢到太靜, 佢就開埋晒呢啲po.

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。