註冊 登入

[攝影器材選購] 單反真的沒落?

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-6-11 01:41 PM 發表

你覺得屈起你個井入面, 係你朋友面前威威, 你可以繼續
反正外面世界變成點, 你都唔會去承認.
我都識唔小用冇反打雀朋友,佢地主要都係取其輕便而係双修者,邊有你哋D死硬冇反派講到冇反勝過單反,仲講到單反沒落添,你哋才井底之蛙

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-6-11 12:25 發表

都講過網上大把無反打雀相, 你淨係睇你自己同身邊啲人...
google 相片都一大堆, "sony a9 birds in flight", "olympus em1 birds in flight", "fuji xt3 birds in flight"
去photo sharing web 如flickr, 500px 都會見到人post無反打雀.

啱又 ...
不如你copy 幾張相出黎
等佢估下單反定無反影

no more discuss about this topic
close it

引用:
原帖由 onlinegame 於 2019-6-11 09:39 PM 發表

不如你copy 幾張相出黎
等佢估下單反定無反影
咁做無意思. 就算出面世界越來越多人用無反影到, 只要佢同佢朋友做唔到, 佢就認為無反做唔到.
加上, 我本身真係無影開打雀相, 打雀相都係睇網上album, 佢係有心既, 自己識得網上睇人地影成點.

無反仲係發展梗, 最初對焦速度問題, 而家都有技術解決, 只係廠商暫時只做俾高階無反機, 要時間等廠商下放俾初中階無反.
不過, 我覺得睇出貨量最實際, 真實反映成個市場趨勢. 在商言商, 邊樣多人要, 賺到錢, 就自然投資係咩產品之上. 好多公司直頭唔再做單反, 全力谷無反機(sony對上一部單反機係16年9月, 鏡就唔知了). 而家係睇C/N記單反頂唔頂住, 或者頂幾耐.

另外, 樓主似係玩野咁, 開左po後就唔見影. 或者可能見呢到太靜, 佢就開埋晒呢啲po.

up 乜都冇用.
最後係.市場決定. 

回覆 引用 TOP

附件

Screenshot_20190613-042333_Facebook.jpg(91.52 KB)

2019-6-13 04:24 AM

人哋用無反A9加428都要做假,我用入門單反已輕易拍到

附件

Screenshot_20190613-044042_Photos.jpg(87.29 KB)

2019-6-13 04:46 AM

Screenshot_20190613-043959_Photos.jpg(82.04 KB)

Screenshot_20190613-043943_Photos.jpg(94.75 KB)

Screenshot_20190613-043933_Photos.jpg(86.94 KB)

回覆 引用 TOP

樓上位冇反粉睇怕刀係睇埋D相機廣告片多上咗腦定咯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-6-12 12:54 PM 發表

咁做無意思. 就算出面世界越來越多人用無反影到, 只要佢同佢朋友做唔到, 佢就認為無反做唔到.
加上, 我本身真係無影開打雀相, 打雀相都係睇網上album, 佢係有心既, 自己識得網上睇人地影成點.

無反仲係發展梗, 最初對焦速度問題, 而家都有技術解決, 只係廠商暫時只做俾高階無反機, 要時間等廠商下放俾初中階無反.
不過, 我覺得睇出貨量最實際, 真實反映成個市場趨勢. 在 ...
出面世界有幾多騙子係專騙跳出井底之蛙既!不想被騙就要自己試下影!所以我叫你咪成日人哋話乜就以為係乜呢

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-13 04:24 AM 發表

https://www.facebook.com/sonyhongkong/videos/339468573514518/
咁叻仔用廣告片

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-13 02:31 PM 發表

出面世界有幾多騙子係專騙跳出井底之蛙既!不想被騙就要自己試下影!所以我叫你咪成日人哋話乜就以為係乜呢
係呀, 網上睇人地拍埋片試追焦功能, online sharing album 上千萬BIF照片, 可能都係呃人呀. 各個牌子搵打手, 用分身post 假相.
不過按呢個邏輯, 網上咁唔可信, 你啲相都有可能係呃人.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-6-13 02:49 PM 發表

係呀, 網上睇人地拍埋片試追焦功能, online sharing album 上千萬BIF照片, 可能都係呃人呀. 各個牌子搵打手, 用分身post 假相.
不過按呢個邏輯, 網上咁唔可信, 你啲相都有可能係呃人. ...
都係果句自己試下影啦!打飛雀係難D先試下打飛昆蟲

附件

2019-06-13_04-07-59.jpg(139.31 KB)

2019-6-13 04:11 PM

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-13 04:10 PM 發表

都係果句自己試下影啦!打飛雀係難D先試下打飛昆蟲
影昆蟲唔洗長鏡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-13 04:11 PM 發表

有埋setting都話假我冇嘢講咯

附件

Screenshot_20190613-160748_Flickr.jpg(54.67 KB)

2019-6-13 04:15 PM

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。