註冊 登入

[攝影器材選購] 單反真的沒落?

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 11:43 AM 發表

買部相機不能影高速動作嘢,只影靜態嘢不如用手機影好過,講輕点輕過手機吖!難怪習慣手機影相D人又問冇反是否又沒落哈哈
引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 11:54 AM 發表

冇反同單反爭地位!手机又同冇反爭地位,爭來爭去大家都係睇餸($)食飯,誰的廠家肯降價咪誰勝Lo
明顯既物理限制, 好多野手機都係做唔到, 手機點同無反爭.

相反, 無反同單反結構上, 主要爭一塊反光鏡, 引申到ovf同evf兩種取景方式.
evf既延遲已經縮到好短, 短到人都反應唔切.
而單反一直用Phrase detection, 正是對焦速度上優勢既來源. 但而家無反都能夠使用phrase detection對焦, 對焦速度差不多追上.
講到連拍, 無反無左塊反光板, 反而可以高速連拍下, 無blackout. 而單反因有反光板會blackout.

再睇實際數字,CIPA網站顯示無反出貨量已超單反. 單反市佔率走下降趨勢, 而無反則為上升. 或許你係單反支持者, 但出貨量數字已反映越來越多人轉無反.
除左使用者取態, 廠商都開始投放資源係無反. 單反仲可以玩幾耐?

熱賣及精選
引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-6-10 04:04 PM 發表

當今手機都有十幾fps
有技術嘅都玩到嘅
講返幾十年前
器材冇而家咁強勁
邊有60/70fps吖
仲要玩緊菲林
唔通就冇人打雀
如今都仲有人堅信先買機送技術
冇機就冇技術 ...
菲林机打企定定雀或麻鷹打飛咁大型雀咪可以。我這些小翠和太陽鳥只麻雀咁細雀打飛就難了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-6-10 06:07 PM 發表

明顯既物理限制, 好多野手機都係做唔到, 手機點同無反爭.

相反, 無反同單反結構上, 主要爭一塊反光鏡, 引申到ovf同evf兩種取景方式.
evf既延遲已經縮到好短, 短到人都反應唔切.
而單反一直用Phrase detection, 正是對焦速度上優勢既來源. 但而家無反都能夠使用phrase detection對焦, 對焦速度差不多追上.
講到 ...
話說果位後悔揸Z7,和我同場打太陽鳥師兄,我有叫佢用芒打飛,但佢話用芒係極難追雀打飛喎

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 06:14 PM 發表

話說果位後悔揸Z7,和我同場打太陽鳥師兄,我有叫佢用芒打飛,但佢話用芒係極難追雀打飛喎
攝影世界唔係得你同你朋友. 網上大把相用無反打雀.
而高速攝影只係眾多攝影題材之一. 或許短期內, 單反好好享受埋現在僅勝既對焦速度.
從技術上, 見唔到一樣技術只有單反先有兼且有極大優勢, 將來都只能用單反去影.
再重提, 出貨量已經反映梗兩者走勢.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-6-10 06:40 PM 發表

攝影世界唔係得你同你朋友. 網上大把相用無反打雀.
而高速攝影只係眾多攝影題材之一. 或許短期內, 單反好好享受埋現在僅勝既對焦速度.
從技術上, 見唔到一樣技術只有單反先有兼且有極大優勢, 將來都只能用單反去影.
再重提, 出貨量已經反映梗兩者走勢. ...
除了打飛雀仲有體育運動像奥運大賽都係單反天下,運動主題冇反仲係單反副屬品而已!平常休閒玩下可以,重要場地非單反了

回覆 引用 TOP

用銷量計手机影相夠多啦係咪手机又勝過冇反單反呢!?

我有圖能証明單反勝冇反,支持冇反人都衹得个講字又点能叫人認同吖!

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 07:39 PM 發表

我有圖能証明單反勝冇反,支持冇反人都衹得个講字又点能叫人認同吖!
都講過網上大把無反打雀相, 你淨係睇你自己同身邊啲人...
google 相片都一大堆, "sony a9 birds in flight", "olympus em1 birds in flight", "fuji xt3 birds in flight"
去photo sharing web 如flickr, 500px 都會見到人post無反打雀.

啱又睇左呢個用Fuji X-T2 影. 仲要靚過你樓上po過啲.
http://www.nandakusumadi.com/blog/2017/2/12/bird-photography-with-the-fujifilm-x-t2-part-1
sony a9 追焦(雀)功能: https://www.dpreview.com/forums/thread/4378173

雖然我本身影相唔打雀, 但起碼網上昅相都見唔少無反打雀相. 無錯, 現時用單反打雀仍係主流, 但你講到無反打唔到雀咁, 只係你井底.

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-10 07:17 PM 發表

用銷量計手机影相夠多啦係咪手机又勝過冇反單反呢!?
咁你咪問下啲廠商或者CIPA 呢類市場數據, 點解唔用手機去比較...
然後點解C/N記怕無反機市佔, 而唔係怕手機市場...

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-6-11 12:29 PM 發表

咁你咪問下啲廠商或者CIPA 呢類市場數據, 點解唔用手機去比較...
然後點解C/N記怕無反機市佔, 而唔係怕手機市場...
係你哋冇反粉成日同單反挑起戰場先,咁我咪用自己相証明單反影到嘅嘢冇反冇咁易影到,再強調係冇咁易,正如樓上有人問菲林机年代冇人打雀?分別就是各個機種的命中率來分勝負,而暫時確實是單在各機種中命中率是最高

回覆 引用 TOP

再講多都冇謂,不如你哋都出D相來打低單反啦

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-11 01:12 PM 發表

再講多都冇謂,不如你哋都出D相來打低單反啦
用自己相喎!咪又話人哋網大把冇反打雀相,也都人哋講既又用人哋相,人哋人哋咁,會比人笑架

回覆 引用 TOP

成日講到冇反点勁点好糸度点红点綠点到好多人買買咗冇反打飛雀去後悔這就是点解我要出來同你爭論的原因

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-6-11 01:28 PM 發表

成日講到冇反点勁点好糸度点红点綠点到好多人買買咗冇反打飛雀去後悔這就是点解我要出來同你爭論的原因
你覺得屈起你個井入面, 係你朋友面前威威, 你可以繼續
反正外面世界變成點, 你都唔會去承認.

冇反去旅遊影下人影下風景休閒當玩具影下嘢確實係唔錯嘅,但影難度高D既相冇反就成冇用武之地咯!呢D咪好似金銀銅鐵來分,如果硬要用得多來取勝,梗係鐵用得最多,咁係咪鐵就是價值高過金呢!講埋D嘢都唔經大腦既

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。