註冊 登入

[攝影器材選購] 單反真的沒落?

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-5-22 09:52 發表

焦反有樣覺得麻麻 個EVF 唔算real time 
咪用d refresh rate 低既Evf 比

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 tonytse222 於 2019-4-19 11:25 AM 發表

最原始的可能最實用,
光學觀景窗冇延遲

電子觀景窗有0.003秒延遲
(因為要將影像轉為電子影像)

fuji pro2有光學及電子混合觀景窗。

即係話:快速要單反,輕要冇反

站在廠家而言:冇反成本可降低D ...
0.003秒已經同即時無咩分別,個風扇轉快少少,人類雙眼已經睇唔到啦

引用:
原帖由 allgoals 於 2019-5-25 01:42 PM 發表

0.003秒已經同即時無咩分別,個風扇轉快少少,人類雙眼已經睇唔到啦
對專業人士才有分別.

引用:
原帖由 manunited201807 於 2019-4-19 07:40 AM 發表

看到很多post話單反機已沒落,但見到現時大部分專業人事(例如婚禮攝影)手上仍然是單反,那麼單反真的沒有了?
係睇人既心態,如果個個接受到手機,無反,出黎效果等如大機,咁大機就自然沒落,
相反,咪一直都會存在

無反直程可以 capture 埋你按快門之前既相
單反有塊鏡擋住反而唔得
咁單反快既優勢仲有幾多呢
係仲有其他優勢, 比如係極端光源下都完全無問題, 但有幾有用真係見仁見智啦
部機個 sensor 頂唔順你眼睇到有鬼用咩, 又唔係當望遠鏡

以前用菲林機果時, 睇有無走焦睇到頭都大
無可能下下都用到裂焦去睇, 自動機直程唔係標配黎
大包圍又要燒菲林, 果時菲林就算唔貴都要四五毫張呀, 仲有包圍完你都要拎去晒先知有無衰到
無反宜家可以放大睇...

回覆 引用 TOP

<<電子觀景窗有0.003秒延遲>>

當人用慣手機影杷, 對佢地黎講0.003秒延遲已經係優勢了

回覆 引用 TOP

我只係知道好多人唔再只為左影幾張相 而全日拎住單反 12小時

鏡頭選擇多,舊鏡新鏡都可以交替使用,單反相機仍然有優勢。

引用:
原帖由 mnaa6525 於 2019-5-25 21:30 發表

對專業人士才有分別.
那個專業人仕?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kevbigtv 於 2019-6-5 04:27 PM 發表

首先無反一樣可以用舊鏡
其次舊鏡重好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kevbigtv 於 2019-6-5 04:27 PM 發表

無反機都可以用adapter用返舊鏡喎
唔單止用得返單反鏡, 仲要可以用埋啲RF鏡, 老鏡, 新既M mount 鏡.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Casper39 於 2019-6-4 05:43 PM 發表

係睇人既心態,如果個個接受到手機,無反,出黎效果等如大機,咁大機就自然沒落,
相反,咪一直都會存在
唔使講心態, 你可以查下CIPA網站, 無反出貨量已超單反. 單反市佔率走下降趨勢, 而無反則為上升.
講效果無反同單反差別不大, 單反系統完善, 啲人唔使話一下子轉晒單反, 所以單反唔會話一下子被淘汰. 只係唔知單反可以頂多幾多年.

回覆 引用 TOP

影呢D無反冇咁易影

附件

2019-05-31_04-00-37.jpg(220.87 KB)

2019-6-6 05:15 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-5 06:06 PM 發表

你估仲係EVF初出個時咩. 近年EVF所謂既延遲, 跟本短到連人都未反應得切. 已可忽略.
而單反, 夾硬講的話, 反光板打開一刻,都會有啲啲延遲, 兼且有極輕微震動.

另一方面, EVF算係所見即所得, 白平衡/色彩效果等, 未按快門之前, 已經睇到晒. 單反影完要睇返mon,先知影成點. ...
唔知無反可唔可以反應得切隻鳥起飛動態一刻呢?

附件

2019-06-07_04-11-18.jpg(222.37 KB)

2019-6-7 04:25 AM

2019-06-07_04-08-34.jpg(82.2 KB)

2019-6-7 04:25 AM

回覆 引用 TOP

無反影動態嘢仲係輸單反幾条街嘅!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。