註冊 登入

[攝影器材選購] 單反真的沒落?

總有D單反先會有既野...

熱賣及精選
引用:
原帖由 o0oYAUo0o 於 2019-5-7 04:06 PM 發表

總有D單反先會有既野...
例如? 同埋個樣野係未必要?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-7 01:54 PM 發表

呢一版都沒落了, 越黎越少新po.
似係勒.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-6 07:23 PM 發表

係咪沒落我唔知,但我都轉會入無反。
呢排放賣緊單反鏡同機。好似小左好多用家。

好彩我大部份係2手入,2手放。抵晒。
放左兩星期,貴小小既都未放得出。

定焦同閃就放走晒。 ...
我覺得,受手機衝擊影響更大。
無反鏡頭群,跟本無得同單反比。
sony機平,但鏡貴。
canon機貴,但鏡平,又多副廠支援。

引用:
原帖由 wone123 於 2019-5-8 05:09 PM 發表

sony機平,但鏡貴。
但 canon Nikon 都出緊無反,睇落唔會平過Sony.

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-8 07:03 PM 發表

但 canon Nikon 都出緊無反,睇落唔會平過Sony.
Canon R系列有轉接環。
因為佢既對焦系統新,就算加左轉接環。
我相信對焦唔會差過舊單反,例如6D1 5D2等等。

而且,小白,廣角鏡,微距,暫時只有EF鏡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wone123 於 2019-5-8 05:09 PM 發表

sony機平,但鏡貴。
單反鏡群雖大, 但好多重覆. 同一段焦距, 原廠加副廠, 可能有5,6枝選擇, 但係啲人一係揀最好(貴), 一係最平, 然後中間3-4枝, 搵一枝做代表就夠, 甚至可有可無.

鏡群最重要覆蓋既焦距夠齊. 無反鏡群, 論原廠, 由ultra wide 16mm 到tele 400mm, 都有咁滯. 同埋無反玩埋adapter的話,可以用返好多手動鏡同單反鏡. 無反鏡群絕對唔輸蝕.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-9 02:17 AM 發表

單反鏡群雖大, 但好多重覆. 同一段焦距, 原廠加副廠, 可能有5,6枝選擇, 但係啲人一係揀最好(貴), 一係最平, 然後中間3-4枝, 搵一枝做代表就夠, 甚至可有可無.

鏡群最重要覆蓋既焦距夠齊. 無反鏡群, 論原廠, 由ultra wide 16mm 到tele 400mm, 都有咁滯. 同埋無反玩埋adapter的話,可以用返好多手動鏡同單反鏡. 無反鏡群絕對唔輸蝕. ...
sony apsc無反 vs canon apsc單反。

sony 我買10-18 焦段沒有原廠4.5-5.6光圈。結果要買sony e 10-18mm f4 oss價錢貴。

canon的ef-s 10-18mm f/4.5-5.6 is stm價錢平。
如果canon我要高質廣角鏡,亦有ef-s 10-22mm f/3.5-4.5 is usm。

這就是鏡頭群多的好處。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-5-9 02:17 發表

鏡群最重要覆蓋既焦距夠齊. 無反鏡群, 論原廠, 由ultra wide 16mm 到tele 400mm, 都有咁滯. 同埋無反玩埋adapter的話,可以用返好多手動鏡同單反鏡. 無反鏡群絕對唔輸蝕. ...
單反所謂鏡群係幾十年積落黎
無反真正大力發展係近十年八年

睇返近兩三年個個都出無反機無反鏡
資源分配可見一班

回覆 引用 TOP

用左十幾年單 今日已轉無反
 話知有無新鏡用 有轉接環已經KO

回覆 引用 TOP

真係會漸漸沒落

回覆 引用 TOP

鏡頭屬耐用品
保存得好可使用超過十年
現時市面單反鏡頭流通量仍然遠高於無反
相信單反仍然有排玩

引用:
原帖由 小肉排 於 2019-5-18 08:50 PM 發表

鏡頭屬耐用品
保存得好可使用超過十年
現時市面單反鏡頭流通量仍然遠高於無反
相信單反仍然有排玩
鏡頭隨時可以用到四五十年,唔改 mount 或有 adapter 就點都用得翻,不過可能無咗 AF 囉!至驚好似以前 Canon 咁

引用:
原帖由 montejo 於 2019-5-19 07:40 AM 發表

鏡頭隨時可以用到四五十年,唔改 mount 或有 adapter 就點都用得翻,不過可能無咗 AF 囉!至驚好似以前 Canon 咁
FD 轉EF 唔同
EF 轉 RF 基本上一樣 

回覆 引用 TOP

焦反有樣覺得麻麻 個EVF 唔算real time 

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。