註冊 登入

[攝影技術討論] [急急急!]係銅鑼灣影戶外人像教學

[急急急!]係銅鑼灣影戶外人像教學 E-mail 此主題給朋友

小弟過幾日會係銅鑼灣戶外影一班cosplayer(100-200個) ...
太耐無掂單反,大家會帶咩鏡? ? ?

*** 有CHING問 Event 補返 d 資料 : https://www.facebook.com/Skyposthk/posts/2062894433780456

精選樓盤
35mm la

回覆 引用 TOP

btw 邊到室外有200個cosplayer

用開咩機都唔講好難幫到您喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中勇敢的牛牛 於 11/4/2019 21:57 發表

可能是小學生
個個小朋友扮學生去旅行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中環肥肥馬 於 11/4/2019 21:10 發表

小弟過幾日有機會係市區戶外影一班cosplayer(100-200個) ...
太耐無掂單反,大家會帶咩鏡? ? ?
首先,閣下是用什麼機 ?
另外,手上有什麼鏡?

如果你講得是大班人,有可能是影大合照吧 (用手機最方便)
大合照,用WIDE鏡,有無? 16~24MM 左右的焦距差不多吧
還是影個別單人照?  (排隊影學生相的大頭相?)
影大頭,用定焦鏡較理想。有無 35/50/85/100 的定焦鏡?

百人斬。。。

大光圈鏡, F.8.4.2 可以ISOLATE 主體! 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wolflady 於 2019-4-11 11:09 PM 發表

首先,閣下是用什麼機 ?
另外,手上有什麼鏡?

如果你講得是大班人,有可能是影大合照吧 (用手機最方便)
大合照,用WIDE鏡,有無? 16~24MM 左右的焦距差不多吧
還是影個別單人照?  (排隊影學生相的大頭相?)
影大頭,用定焦鏡較理想。有無 35/50/85/100 的定焦鏡? ...
我有部sony a65000,16-70,諗緊24za1.8會唔會好啲?
因為係銅鑼灣街頭一大班人呀 有啲街頭表演嘅feel

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-4-12 08:40 AM 發表

百人斬。。。
師兄有興趣join?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中環肥肥馬 於 2019-4-12 11:42 AM 發表

我有部sony a65000,16-70,諗緊24za1.8會唔會好啲?
24 1.8無得輸 極高質

引用:
原帖由 蕭炎藥水 於 2019-4-12 01:18 PM 發表

24 1.8無得輸 極高質
嗯嗯 啱啱上網都有search過下,見到24 1.8評價都好好
除左要人肉Zoom不過都無咩問題呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中環肥肥馬 於 2019-4-12 11:42 AM 發表

啱架啦 24 1.8雖然貴啲 但質素值回票價
睇你心水價位囉 70都唔差嘅
銅鑼灣街頭??幾時呀

引用:
原帖由 男囚股 於 2019-4-12 05:26 PM 發表

啱架啦 24 1.8雖然貴啲 但質素值回票價
睇你心水價位囉 70都唔差嘅
銅鑼灣街頭??幾時呀
今個禮拜日12點呀 我個fd同我講話有好多正cosplay
我應該聽日會去買24 1.8 禮拜日見到勿相認

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中勇敢的牛牛 於 2019-4-11 09:57 PM 發表

Leica 35mm 1.4
Canon / Nikon 200mm F2 

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。