[攝影器材選購] Sony RX0II (也請RX0用家解答下)

Sony RX0II (也請RX0用家解答下) E-mail 此主題給朋友

近日見到Sony RX0II的報導,有點興趣,不過有幾個疑問想請教:
1. 是否這些action cam是恆定光圈?video camcorder也是恆定光圈?
2. f/4光圈夠用嗎?特別強烈陽光下。
3. 由於電池容量有限,唔知能支援以手機尿袋充電或以手機尿袋邊用邊充電嗎?
4. 原廠有拍攝手柄,但是要打開機身蓋,插著線用,下雨時就唔方便,唔知有無支援wifi/bluetooth連接的拍攝手柄呢?
5. 此機最慢快門是1/4秒,夠用嗎?
感謝解答。

自己啱哂、他人出錯、自已都死、萬事小心、出入平安、長踩長有!

~~~~人人毒我、我毒人人~~~~

熱賣及精選
引用:
原帖由 zeissist 於 2019-4-3 09:23 PM 發表

近日見到Sony RX0II的報導,有點興趣,不過有幾個疑問想請教:
1. 是否這些action cam是恆定光圈?video camcorder也是恆定光圈?
2. f/4光圈夠用嗎?特別強烈陽光下。
3. 由於電池容量有限,唔知能支援以手機尿袋充電或以手機尿袋邊用邊充電嗎?
4. 原廠有拍攝手柄,但是要打開機身蓋,插著線用,下雨時就唔方便,唔知有無支援wifi/bluetooth連接的 ...
我係第一代user:

1) yes, 冇得選光圈。2) 我是set了智慧式自動晚上影都冇問題。 (但千萬唔好選高級自動 +,唔知點解有時會灰面) , 3) 可以,但唔建議機身差電,會勁熱,買多舊電較好。4) 唔建議加那支野,因冇光學zoom, 而且佢賣點係勁細,加野不如買rx100,又有光學zoom. (除非rx100 6 都有買) 5) 都夠用。  其實個人覺得佢唯一死穴係mon細。按快門唔好依靠mon,  要睇埋mon内外環境。否單靠mon眨眼都唔知。

引用:
原帖由 沒有名字的怪物 於 2019-4-7 05:14 PM 發表

http://streetphotography.thisisethan.com/2018/03/28/sonyrx0/
非常感謝此分享,我對此機越來越有興趣了

自己啱哂、他人出錯、自已都死、萬事小心、出入平安、長踩長有!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沒有名字的怪物 於 2019-4-7 05:09 PM 發表

我係第一代user:

1) yes, 冇得選光圈。2) 我是set了智慧式自動晚上影都冇問題。 (但千萬唔好選高級自動 +,唔知點解有時會灰面) , 3) 可以,但唔建議機身差電,會勁熱,買多舊電較好。4) 唔建議加那支野,因冇光學zoom, 而且佢賣點係勁細,加野不如買rx100,又有光學zoom. (除非rx100 6 都有買) 5) 都夠用。  其實個人覺得佢唯一死穴係mon細。按快 ...
很感謝分享,那麼,你有沒有用自拍桿之類的?
原厰的,可變三腳架,也有其好處吧?

引用:
原帖由 zeissist 於 2019-4-7 06:25 PM 發表

很感謝分享,那麼,你有沒有用自拍桿之類的?
原厰的,可變三腳架,也有其好處吧?
冇買呀,印象中$780,如果有埋rx100 6 就真係值得買,因可以玩埋zoom. 但我冇rx100. 或者咁講,你先買rx0 先, 試吓手感,再將rx0 登記保養, 如果之後想買,登記保養後買配件有95 折。

追求極細呢部真係正,咁樣出街已可一機兩電。

睇ig見到有d師兄咁玩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沒有名字的怪物 於 2019-4-7 07:39 PM 發表

冇買呀,印象中$780,如果有埋rx100 6 就真係值得買,因可以玩埋zoom. 但我冇rx100. 或者咁講,你先買rx0 先, 試吓手感,再將rx0 登記保養, 如果之後想買,登記保養後買配件有95 折。 ...
你意思係原厰自拍桿能控制埋RX100系的相機?

引用:
原帖由 沒有名字的怪物 於 2019-4-7 07:46 PM 發表

追求極細呢部真係正,咁樣出街已可一機一電。

9523141 9523142
這是原裝袋?

引用:
原帖由 沒有名字的怪物 於 2019-4-7 07:39 PM 發表

冇買呀,印象中$780,如果有埋rx100 6 就真係值得買,因可以玩埋zoom. 但我冇rx100. 或者咁講,你先買rx0 先, 試吓手感,再將rx0 登記保養, 如果之後想買,登記保養後買配件有95 折。 ...
我本身已是Sony會員

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zeissist 於 2019-4-7 09:35 PM 發表

你意思係原厰自拍桿能控制埋RX100系的相機?
yes

https://www.dcfever.com/shop/product.php?pid=6472

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zeissist 於 2019-4-7 09:35 PM 發表

這是原裝袋?
唔係,在日本買的。

VCT-SGR1初出時係俾rx0 同rx100 6 用, 剛睇用評,原來30x 機仔,rx100 3, a6000 系, a7r現在都用到。

引用:
原帖由 沒有名字的怪物 於 2019-4-8 01:03 AM 發表

VCT-SGR1初出時係俾rx0 同rx100 6 用, 剛睇用評,原來30x 機仔,rx100 3, a6000 系, a7r現在都用到。
多謝資料,如果用在其他機上,可能會很重吧😄

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。