• 瀏覽: 17,066
  • 回覆: 73
  • 追帖: 1
其實係咪冇乜分別?

其實手機咁細塊鏡片點會同咁大咁多組鏡片結構數碼相機鏡頭同水準
手機影既相在手機睇可能好令,但過落電腦睇輸晒
所以即使旗艦手機都吾可以同3-4千以上既數碼相機比較
[個人偏見]

懷念過去常陶醉 一半樂事一半令人流淚
夢如人生快樂永記取 悲苦深刻藏骨髓
韶華去四季暗中追隨 逝去了的都已逝去
常見明月掛天邊 每當變幻時 便知時光去

回覆 引用 TOP

唔識睇, 唔識影咪無分別

$4000買到一部C記EOS-M50 APSC格式相機連鏡頭
淨睇感光原件大小, 比較對角線大小, 華為P30是1/1.7吋, IPHONE是1/3", SAMSUNG S9是1/2.5"
APSC格式對角線約3", 大好多, 如比較面積仲差得遠, 面積越大, 畫質越靚

手機影女靚過full frame多多聲, 手機影d女皮膚白眼又大仲V面

日景冇乜分別, 夜景或室內就有明顯分別

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolo2036 於 3-4-2019 02:16 發表

$4000買到一部C記EOS-M50 APSC格式相機連鏡頭
淨睇感光原件大小, 比較對角線大小, 華為P30是1/1.7吋, IPHONE是1/3", SAMSUNG S9是1/2.5"
APSC格式對角線約3", 大好多, 如比較面積仲差得遠, 面積越大, 畫質越靚

http://photoseek.com/wp-content/uploads/Cam ...
買多支鏡又要加錢,不過都應該平過P30。

嘿嘿嘿~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jennieyip 於 3-4-2019 10:50 發表

手機影女靚過full frame多多聲, 手機影d女皮膚白眼又大仲V面
你用手機睇就有呢種假像囉。

嘿嘿嘿~

回覆 引用 TOP

每次華為有新機,一定有儍佬入嚟搞事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-4-3 02:16 AM 發表

http://photoseek.com/wp-content/uploads/Cam ...
電話影相追求嘅野唔同相機,真實嘅影像質素當然係同世代嘅相機高好多。

PS**
EOSM個Sensor size得 22.3 x 14.9mm對角唔會有3吋,而且佢個Mount直徑都係得49mm, 根本放唔落對角線有3吋咁大嘅Sensor.

演唱會坐中價位起手機可以放回袋內。

kwailo

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kazu 於 2019-4-3 01:33 PM 發表

電話影相追求嘅野唔同相機,真實嘅影像質素當然係同世代嘅相機高好多。

PS**
EOSM個Sensor size得 22.3 x 14.9mm對角唔會有3吋,而且佢個Mount直徑都係得49mm, 根本放唔落對角線有3吋咁大嘅Sensor. ...
所以我咪寫約3吋,有問題咩?我就係怕俾人抽水

引用:
原帖由 tolo2036 於 2019-4-3 03:06 PM 發表

所以我咪寫約3吋,有問題咩?我就係怕俾人抽水
22.3mm x 14.9mm嘅長方形對角線得 26.82mm

1吋=25.4mm, 咁26.82mm應該唔可以叫約三吋掛…… GFX粒Sensor都冇3吋對角線啦,仲EOSM……

引用:
原帖由 kazu 於 3-4-2019 15:31 發表

22.3mm x 14.9mm嘅長方形對角線得 26.82mm

1吋=25.4mm, 咁26.82mm應該唔可以叫約三吋掛…… GFX粒Sensor都冇3吋對角線啦,仲EOSM……
佢約3吋都約得好離譜下⋯⋯哈哈~~

嘿嘿嘿~

回覆 引用 TOP

睇下咩用途囉,放FB IG手機無問題,影風景,家庭相有質素一定用相機啦

回覆 引用 TOP

我認為手機的畫質已經可取代1/2.33或1/2.5吋sensor dc, 而且手機的影像處理色彩及雜訊控制已比這類舊年代細sensor dc好, 所以現今手機影相基本上可以滿足大部分人的需求, 同埋手機影相功能只會越嚟越進步, 發展潛力好大, 細sensor dc基本上冇生存空間, 部分相機廠仲會出高倍數變焦dc, 但不久將來應該好快絕跡於市場, 現時如要區分手機與相機之間的差距, 至少1吋sensor相機或以上, 會有比較明顯分別, 事實上, 如你係電腦mon睇相, 甚至鍾意聞相的話, 手機同1吋sensor以上相機比係有明顯分別, 簡單d嚟講, 對畫質有要求, 一定會用相機, 手機只係for一般記錄或應急時用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]