[攝影技術討論] Canon EOS RP / R 討論專頁

Canon EOS RP / R 討論專頁 E-mail 此主題給朋友

各位購機後有什麼值得推薦的心得,希望一起交流。

※選購鏡頭
※轉接環心得
※機身設定
※攝影分享
※拍片心得
※購機攻略

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
轉接環套用返eos-s經濟實惠!鏡群大大提升,玩味升級。RP配
15-85mm 呢支鏡佢既獨特性唔洗多講。
一鏡旅行,輕鬆上陣。

附件

canon_15_85mm.jpg(31.48 KB)

2019-4-2 01:37 PM

引用:
原帖由 calsonleung 於 2019-4-2 01:37 PM 發表

轉接環套用返eos-s經濟實惠!鏡群大大提升,玩味升級。RP配
15-85mm 呢支鏡佢既獨特性唔洗多講。
一鏡旅行,輕鬆上陣。
EF-S 鏡轉嚟都無用啦,本身唔喺 FF 鏡,成像圈 cover 唔到個片幅,Canon 好似又無 Nikon DX mode,就算有都裁走部份像素,嘥氣!樓主唔好諗呢 D 喇!

引用:
原帖由 今天的事今晚做 於 2019-4-2 02:19 PM 發表

EF-S 鏡轉嚟都無用啦,本身唔喺 FF 鏡,成像圈 cover 唔到個片幅,Canon 好似又無 Nikon DX mode,就算有都裁走部份像素,嘥氣!樓主唔好諗呢 D 喇!
機本身自動裁1.6,唔會出現成像圈。
成像可接受呀!
只可以話,有多個選擇俾用家,確係一個優勝位黎。

回覆 引用 TOP

由flim機 到 apsc 機 
寧願買支wide 鏡都唔會買 apsc  鏡

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-4-2 04:09 PM 發表

由flim機 到 apsc 機 
寧願買支wide 鏡都唔會買 apsc  鏡
有咩好推薦?
需價錢又經濟?

回覆 引用 TOP

唔岩你 budget 架啦。又重

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-4-2 06:58 PM 發表

唔岩你 budget 架啦。又重
重真係好大問題,揀得RP既用家,應該都唔會再接受到【重】。

回覆 引用 TOP

RP 係輕。但個架真係同300D 個類無分別。唔小心一撞就bye bye  仲有RP D 制好入門  

唔同R 全合金 又有個dial (唔係個bar). 操控上已經唔同 
但依家要就老婆 2難中

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-4-2 09:48 PM 發表

RP 係輕。但個架真係同300D 個類無分別。唔小心一撞就bye bye  仲有RP D 制好入門  

唔同R 全合金 又有個dial (唔係個bar). 操控上已經唔同 
但依家要就老婆 2難中 ...
我就選擇左RP,for旅攝同日常影。我唔係要聞相,操控狂,所以RP係最岩我呢類大眾。而且可以用返eos-s鏡仲要自動裁1.6,岩我唔想煩,冇煩腦。

無s鏡無1.6問題

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-4-2 10:25 PM 發表

無s鏡無1.6問題
輕呢樣野,用左返唔到轉頭架,你都係用返R。

回覆 引用 TOP

有冇人用過呢支鏡,有冇心得?
永諾 35mm f/2 鏡頭(Canon)
$幾百蚊 可以滿足你欲望?

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=15262&page=2

附件

151228_yn35_re_01.jpg(44.29 KB)

2019-4-3 06:23 PM

151228_yn35_re_02.jpg(30.89 KB)

2019-4-3 06:23 PM

回覆 引用 TOP

提各位,要轉去錄影模式先見到有4K選項。

※圖用緊Av模式

附件

20190405_021326.jpg(108.13 KB)

2019-4-5 01:20 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-4-2 09:48 PM 發表

RP 係輕。但個架真係同300D 個類無分別。唔小心一撞就bye bye  仲有RP D 制好入門  

但依家要就老婆 2難中 ...
買左 RP 先, 跟住五年內再 9 折升級玩第 2 部

32 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。