• 瀏覽: 14,174
  • 回覆: 33
想換機,部70D年事已高,但eos r根本買唔過(又貴又廢(用價錢嚟比)),唔想換rp,但C記出新ff無反應該大約要等兩年(s記大約一年一機),如果唔係鍾意C記個調色同嗰少少情意結,我一早轉左會...

所以諗緊換a73+蔡仔fe24-70 f4 oss(都係差唔多價錢),雖然舊款,但spec絕對唔失禮。

點好?

及時行樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Followup 於 2019-3-20 21:36 發表

係都用EOS R啦, 一來可以用返CANON你本身D 鏡,二來唔駛後制可以直出唔失禮真係好好多
但eos r咁嘅價位,仲要咁嘅規格,真係買唔落手,同埋我都諗住放曬依家啲鏡佢(全部都係apsc鏡),計計下a73後繼都差唔多出...到時個價如果同eos r差唔多咁就好笑

回覆 引用 TOP

買 Canon 就買返單反, 無反唔好買, 舊酒新瓶, 個 Spec 既對手只係人地上一代既機

如果你上 FF 都係要買過哂 D 鏡, 所以轉會去邊都問題不大

引用:
原帖由 allgoals 於 2019-3-21 06:39 PM 發表

買 Canon 就買返單反, 無反唔好買, 舊酒新瓶, 個 Spec 既對手只係人地上一代既機

如果你上 FF 都係要買過哂 D 鏡, 所以轉會去邊都問題不大
成皮嘢買部入門FF無反機仲要買過晒FF鏡,結果畫質連APSC都不如,係我就唔會咁傻仔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reddevil_manutd 於 2019-3-19 19:21 發表

想換機,部70D年事已高,但eos r根本買唔過(又貴又廢(用價錢嚟比)),唔想換rp,但C記出新ff無反應該大約要等兩年(s記大約一年一機),如果唔係鍾意C記個調色同嗰少少情意結,我一早轉左會...

所以諗緊換a73+蔡仔fe24-70 f4 oss(都係差唔多價錢),雖然舊款,但spec絕對唔失禮。

點好? ...
邊度寫 canon 兩年一部?

引用:
原帖由 onlinegame 於 2019-3-22 08:34 PM 發表

邊度寫 canon 兩年一部?
算把啦!個個月出新機都無用,都係用番同一粒古董雙象素 CMOS ,可以變得出乜?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reddevil_manutd 於 2019-3-19 07:21 PM 發表

點好? ...
以為你轉會放鏡有平野益下大家,點知係APS-C,真係無言以對,直接D講,晒九氣。

回覆 引用 TOP

樓主,你鍾意sony顏色就買Sony, 相反鍾意canon就買 canon。
至於說到部機功能,用得哂先係你,用唔晒勁都冇用。
例如:你用sony機影人像,但唔鍾意sony顏色,下下要執相,你可以執到幾多?

引用:
原帖由 xieling 於 2019-4-26 03:08 PM 發表

樓主,你鍾意sony顏色就買Sony, 相反鍾意canon就買 canon。
至於說到部機功能,用得哂先係你,用唔晒勁都冇用。
例如:你用sony機影人像,但唔鍾意sony顏色,下下要執相,你可以執到幾多? ...
見得多就會習慣架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reddevil_manutd 於 2019-3-19 07:21 PM 發表

點好? ...
Sony機係平,但鏡頭貴。
平平地先要你買相機,然後在鏡頭慢慢食你水。

Canon雖然機貴,但鏡頭平,又多款,支援多。所以十分吸引人。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]