[攝影器材選購] Sony A6400 定 Canon EOS RP好?

引用:
原帖由 allgoals 於 2019-5-4 09:50 PM 發表

同級黎講, Canon 除左顏色, 差唔多完敗, 而且顏色已經輸左比富士, Nikon / Sony 顏色亦追得好貼

Canon 無反現時焗住用低價做銷量

https://www.pdnonline.com/gear/cameras/the-best-cameras-for-color-reproduction-ranked/ ...
連日本仔都心水清過樓上班忠粉

Canon EOS RP 日本銷量呈現失速   外媒:低價格並非唯一成功關鍵
Canon EOS RP 作為低價入門無反全片幅相機,在推出後銷量曾一度高過市面熱賣的 Sony A7 III,成為銷量榜首。不過截至上月月初的 BCN 排行榜當中,這部入門機銷量呈現大幅度的下跌走勢。日本有評論指出,雖然價格相對較低的入門機受到消費者歡迎,但價格並非消費者唯一的選擇關鍵。

熱賣及精選
不過我都有A6400.
樓主唔好買.我覺得麻麻.
但我唔會好似D人咁.誤導樓主買野.我最憎就係ED人.
樓主其實買咩自己鐘意就得.
我其實用M4/3多.唔好聽D死忠.咩發色冇敵..有用個腦都知.
大家MON都唔同.講發色.
再去C記谷睇下.邊個唔執到變晒色.已分唔到咩機.但D死忠會覺得靚色一定係C記.
根本壞腦.

引用:
原帖由 lokonig 於 2019-5-4 17:29 發表

如果係full frame 就真係高階啦
叫佢買A7II囉!係平呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2019-5-4 11:58 PM 發表

不過我都有A6400.
我其實用M4/3多.唔好聽D死忠.咩發色冇敵..有用個腦都知.
再去C記谷睇下.邊個唔執到變晒色.已分唔到咩機.但D死忠會覺得靚色一定係C記.
根本壞腦. ...
音響有腦放 
相機有發色 
都係玄學😂

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2019-5-4 11:58 PM 發表

不過我都有A6400.
根本壞腦. ...
一些人成九日批評,但又唔講出原因比人參考,佢究竟想點呢?

kwailo

回覆 引用 TOP

除左講色同OVF...C記重可講乜

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2019-5-6 09:19 AM 發表

除左講色同OVF...C記重可講乜
其實各花入各眼, 我有個FD勁唔鍾意A系手感... 拎上手就已經唔繼續玩

ed係講抗唔抗拒問題.
我入左部5d4.唔夠一個月,我就蝕3千放走.重加埋一支新既百微.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Billy2789 於 2019-5-5 07:38 AM 發表

音響有腦放
相機有發色
都係玄學😂
除非係色弱色盲, 用唔同牌子既機, 影唔同顏色既樣板隨便係街比人睇, 好易就睇到唔同牌子係有分別, 唔駛夾硬將佢玄學化

引用:
原帖由 Billy2789 於 2019-5-4 11:55 PM 發表

連日本仔都心水清過樓上班忠粉

Canon EOS RP 日本銷量呈現失速   外媒:低價格並非唯一成功關鍵
Canon EOS RP 作為低價入門無反全片幅相機,在推出後銷量曾一度高過市面熱賣的 Sony A7 III,成為銷量榜首。不過截至上月月初的 BCN 排行榜當中,這部入門機銷量呈現大幅度的下跌走勢。日本有評論指出,雖然價格相對較低的入門機受到消費者歡迎 ...
咁你應該估錯啦, 因為平價M50係最好賣
http://www.nphoto.net/news/2019-04/16/62fb48e156435df6.shtml
近日,BCN最新公布2019年3月份日本地区无反相机市场销售数据。据统计,佳能EOS M50无反相机以18.2%的销量份额遥遥领先众多机型,同时佳能还有一款入门款EOS M100也排进榜单前十的位置。除此之外,索尼和奥林巴斯分别有四款机型入围前十,3月份榜单基本上被这三家品牌所占据。
2019年3月份日本地区无反相机销售份额TOP10:
  • 佳能EOS M50(18.2%)
  • 索尼a6400(15.4%)
  • 奥林巴斯E-PL8(9.3%)
  • 佳能EOS M100(8.8%)
  • 奥林巴斯E-PL9(4.5%)
  • 索尼a6000(4.1%)
  • 索尼a7 Ⅲ(3.5%)
  • 奥林巴斯E-M10 Mark Ⅲ(2.9%)
  • 奥林巴斯E-M10 Mark Ⅱ(2.4%)
  • 索尼a5100(2.3%)

引用:
原帖由 EEDO80 於 2019-5-6 04:23 PM 發表

除非係色弱色盲, 用唔同牌子既機, 影唔同顏色既樣板隨便係街比人睇, 好易就睇到唔同牌子係有分別, 唔駛夾硬將佢玄學化
幾時有人講過無分別?語癌定心盲真係你自己先知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cetinsiu1 於 2019-5-6 05:12 PM 發表

咁你應該估錯啦, 因為平價M50係最好賣
http://www.nphoto.net/news/2019-04/16/62fb48e156435df6.shtml
近日,BCN最新公布2019年3月份日本地区无反相机市场销售数据。据统计,佳能EOS M50无反相机以18.2%的销量份额遥遥领先众多机型,同时佳能还有一款入门款EOS M100也排进榜单前十的位置。除此之外,索尼和奥林巴斯分别 ...
樓上張圖有咩共通點? 全部都係FF機啊聰明人
唔駛衝住出黎__嘅

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 guagnichoibabii 於 2019-5-6 02:53 PM 發表

其實各花入各眼, 我有個FD勁唔鍾意A系手感... 拎上手就已經唔繼續玩
岩自己用就係好機, 每個人都有唔同意見, 部部機都永遠有讚有彈, 是常識吧?

回覆 引用 TOP

45 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。