註冊 登入

iDTV Smart TV, Plasma LED 4K

iDTV Smart TV, Plasma LED 4K E-mail 此主題給朋友

屋企部電視壞左, Panasonic TH-P42V20H Plasma。
紅燈閃四下, 網上睇資訊好似話壞電源。屋企人打左去信興代理問, 過左5年保養, 要收$800檢查費, 諗緊整唔整。

睇左其他電視, LG有冇IDTV? SMART TV可以WIFI上網, 需唔需要機頂盒?
宜家好似無Plasma電視買, 香港訊號岩唔岩睇4K?

精選樓盤
LG IDTV其實冇乜用,除咗 NETFIX 同 YOUTUBE 外,我都冇乜其他用途。你睇慣 PLASMA , 新電視都係要 OLED睇得上眼。

回覆 引用 TOP

大品牌智能電視根本就是自閉電視一台,有個Netflix,utube巳極限

回覆 引用 TOP

樓主試下用吸塵機吸下機背啲塵先,可能開得返。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qxwzqxwz 於 2019-3-15 08:43 PM 發表

屋企部電視壞左, Panasonic TH-P42V20H Plasma。
紅燈閃四下, 網上睇資訊好似話壞電源。屋企人打左去信興代理問, 過左5年保養, 要收$800檢查費, 諗緊整唔整。

睇左其他電視, LG有冇IDTV? SMART TV可以WIFI上網, 需唔需要機頂盒?
宜家好似無Plasma電視買, 香港訊號岩唔岩睇4K? ...
師兄可以先睇睇維基,可能師兄離開香港太長時間....
Plasma = 等離子
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%AD%89%E9%9B%A2%E5%AD%90%E9%A1%AF%E7%A4%BA%E5%B1%8F
數碼電視廣播
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%95%B8%E7%A2%BC%E5%9C%B0%E9%9D%A2%E9%9B%BB%E8%A6%96%E5%BB%A3%E6%92%AD
智能電視
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%99%BA%E8%83%BD%E9%9B%BB%E8%A6%96

引用:
原帖由 bluejays 於 2019-3-15 09:36 PM 發表

LG IDTV其實冇乜用,除咗 NETFIX 同 YOUTUBE 外,我都冇乜其他用途。你睇慣 PLASMA , 新電視都係要 OLED睇得上眼。
咁宜家買OLED或LED電視都要另外買機頂盒?
引用:
原帖由 hapluc 於 2019-3-15 09:58 PM 發表

樓主試下用吸塵機吸下機背啲塵先,可能開得返。
吸左塵, 都係開唔著, 紅燈閃四下。
引用:
原帖由 v369234 於 2019-3-16 04:36 PM 發表

師兄可以先睇睇維基,可能師兄離開香港太長時間....
Plasma = 等離子
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%AD%89%E9%9B%A2%E5%AD%90%E9%A1%AF%E7%A4%BA%E5%B1%8F
數碼電視廣播
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%95%B8%E7%A ...
咁師兄你建唔建議修理Plasma?

部電視2011年買, 之後都好少睇電視資訊。

引用:
原帖由 qxwzqxwz 於 2019-3-16 05:46 PM 發表

咁宜家買OLED或LED電視都要另外買機頂盒?

吸左塵, 都係開唔著, 紅燈閃四下。

部電視2011年買, 之後都好少睇電視資訊。 ...
樓主打開機背吸嗎?

引用:
原帖由 qxwzqxwz 於 2019-3-16 05:46 PM 發表

部電視2011年買, 之後都好少睇電視資訊。 ...
要修好,樂聲可能要2-3仟...或淘寶揾件或留意2手...唔知你電視用途,打機?睇4K電影?
新OLED最細55吋萬六萬八元,捨唔捨得,有萬元國產品牌OLED但畫汁不如日系LCD/LED...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hapluc 於 2019-3-16 06:18 PM 發表

樓主打開機背吸嗎?
我無打開機背殼吸塵, 我睇左你吸塵個post, 你果次閃紅燈閃左幾多下?
打開機背殼之後, 邊到地方多塵? only風扇附近?
你吸塵吸左邊個位到? 明顯有塵既地方? 你幅相係吸完塵定岩岩打開機背殼影?

無野連住機背殼? 打開機背殼需要小心d咩? 驚吸唔到塵仲整壞d零件。
假設唔太複雜, 我會試下整。

天氣潮濕啫,拎個風筒在機背㧧孔的地方吹幾分鐘就ok了,以前部42p800H都系咁,後尾畫面有閃爍就俾600蚊信興上來檢查,掹開入面的某條連接線噴了幾吓W40之类的潤滑劑就搞掂,用可4年,過年前仲幾靚但都换了sonyA8F OLED開心使用中。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qxwzqxwz 於 2019-3-17 07:23 PM 發表

我無打開機背殼吸塵, 我睇左你吸塵個post, 你果次閃紅燈閃左幾多下?
打開機背殼之後, 邊到地方多塵? only風扇附近?
你吸塵吸左邊個位到? 明顯有塵既地方? 你幅相係吸完塵定岩岩打開機背殼影?

無野連住機背殼? 打開機背殼需要小心d咩? 驚吸唔到塵仲整壞d零件。
假設唔太複雜, 我會試下整。 ...
我開電視正常會閃綠燈,閃十幾下正常會長著綠燈有得睇。
多塵會長閃綠燈,閃十幾下,唔正常係會自動熄機閃紅燈。
拆既時候留意長中短/粗幼身既鑼絲位分佈,大大小小都有成二十幾粒,拆前/後影低相提下自己點裝返。
風扇全部都係一舊舊既塵,拆左後入面既電線位,電容位都鋪左塵,唔好直接用吸塵器hi到佢最好。
其實一啲都唔複雜,最複雜係第一次拆開同合返埋,機內一眼睇哂,做工好,無野會跌出黎。
plasma係好野黎,希望你部機繼續睇到啦!
最後,記得抆左插蘇,無電到先好整!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。