註冊 登入

無損音樂格式係唔係用好靚耳機,喇叭聽先有明顯分別?

無損音樂格式係唔係用好靚耳機,喇叭聽先有明顯分別? E-mail 此主題給朋友

平時聽開320k
用普通喇叭耳機
唔係好覺得無損音樂格式靚左聲

醉愛肥豬囝

熱賣及精選
試下聽下 hi-res 果d 歌, 即係 24bit 96khz 果d,
你應該會聽得出更多既細節

引用:
原帖由 yeinlam 於 2019-3-8 21:55 發表

平時聽開320k
用普通喇叭耳機
恭喜你,唔需要花錢買靚耳機。

回覆 引用 TOP

我自己用耳機聽分别冇咁大,但用hifi聽就分别大了。

回覆 引用 TOP

真幸福。 

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7/su ax01 + E4c/GMP 8.35D
音: CS-725+MA BX2
手: BALL CM1011c
機: MBP/iPad4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 skybird2019 於 2019-3-8 10:32 PM 發表

試下聽下 hi-res 果d 歌, 即係 24bit 96khz 果d,
你應該會聽得出更多既細節
點知首歌係5係24bit 96khz?

醉愛肥豬囝

16/44.1無損vs 320kbps MP3對高音唔敏感嘅人比較難分,因為MP3都有充足嘅位元深度,只係高頻響應差
16/44.1無損vs 256kbps AAC反而高頻響應好過MP3,但低中高頻位元深度唔足,對高音敏感嘅人會覺得完整過320k mp3但唔夠無損清,所以蘋果會用aac而唔用mp3
16/44.1無損vs24/44.1無損分別係深度同動態,可以聽到16/44.1聽唔到嘅聲音差距,同埋解得好係冇咁硬機械聲,講得白啲就係你可以同時間分到千六萬個人邊啲人有發聲而唔只分到約六萬個人群邊啲人群有發聲,但再細致啲就分唔到人群入面嘅人
24/44.1 vs 24/96嘅差異唔係個個人分到,唔係講緊人耳頻率上限,而係唔係個個人嘅大腦都對聲音時間軸遷移都敏感
即係將一秒分做44100份同96000份,如果有一個信號係喺24/44.1裡嘅第1取樣同第2取樣之間響(假設喺正第1.5取樣(現實係唔存在小數取樣),第0.5/44100秒=第1/88200秒,而第2取樣=第1/44100),所以44.1只可以喺第2個取樣先紀錄到個信號(但已經遲咗1/88200秒),88.2可以準確回放到(即88.2的第2取樣=第1/88200秒=44.1的第1.5個取樣),96因為比起88.2取樣更快,所以存在誤差(96第2取樣=第1/96000秒嗰陣時係未到第1/88200秒,即88.2未到第2取樣,所以96係第3取樣=第2/96000=第1/48000秒先紀錄到,但仍然比第1/44100秒更接近真實值第1/88200秒)
所以點解升頻係按比例升而唔會44.1同48之間倍數互換

講下時間尺
第一取樣係第0秒,第二取樣係第1/n秒,n=取樣率
因為取樣率冇小數,所以只會係整取至整數,所以先有時間軸問題
1/88200比1/96000嘅差距(遲出現)係1/1085538秒,即係92納秒/0.092微秒
1/44100比1/96000嘅差距(遲出現)係1/81572秒,即係12微秒
1/44100比1/192000嘅差距(遲出現)係1/57249秒,即係17微秒
即係取樣率差距越大越明顯
人類聽覺最勁可以對5微秒差異有反應,所以人分唔到88.2k同96k/176.4k同192k之間嘅分別
但44.1k同192k可以對某啲人嚟講好明顯

而點解依家啲44.1K嘅聲同96k級以上嘅差別比數值上小好多係因為仲有樣嘢叫digital filter同oversampling
唔同DAC入面嘅DF setting會增加唔同量嘅pre-ring
oversampling就令輸入嘅信號取樣率倍升,例如48k->384k,或者做SDM時有更高取樣率,有啲DAC 例如es9028/9038可以做到512fs SDM,即係22579k(1fs=44.1k)
pre-ring雖然係失真但加埋oversampling可以彌補提高咗取樣下時間軸嘅空缺(增加量化錯誤(噪音noise)從而製造人工細節)
但有啲人會覺得呢啲pre-ring造成嘅人工細節係機械聲
所以有啲DF係冇pre-ring,例如minimum phase DF

有錯指正

回覆 引用 TOP

木耳唔係人人有,你真幸運。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeinlam 於 2019-3-8 09:55 PM 發表

平時聽開320k
用普通喇叭耳機
你先去清一清耳屎先, 係有分別

回覆 引用 TOP

如果講 #1 係女黎, 你估多唔多宅男仆埋黎..   

見到樓主第二個forum 既po..   

可能樓主想問下 男士 聽耳機既心得..  

不過女仔唔多o岩戴平耳..   
如果唔係, 樓主一聽高阻平耳, 會令鄉土眾多男士自卑..

樓主都係聽下 初音錄入耳算啦..  叫做順眼吸睛好多..  

唔好怪佢地, 因為呢度係宅男既世界, 講女佢地真係識條...

為囡囡買 初音綠 平耳, 入耳既, 成個鄉土 , 只有我一個..

不過我已經係叔叔..

另外, 囡囡既屋企個廳如果放左 300B 膽機, 唔好理乜喇叭, 好多宅男一見到你已經想跪拜你..

當然, 最好喇叭梗係用 鋼琴七ATC 啦...  

話自己好鐘意鋼琴, 所以學人買鋼琴七 o羅..  同宅男講乜唔係咁既咩.

呢D 囡囡, 咪叫有文化,有修養o羅..

你問著D 宅男, 有乜野喇叭係用 鋼琴漆, 好多宅男真係企晒係度..

好似creative D 玩具膠喇叭, 無知宅男打機時 就知既.. 用木殼喇叭可能仲話番囡囡你 out 添..   當然係宅男死撐老點你啦..

仲有聽歌仔, 唔好用 iphone, 用番三星手機 3.5插算.. 用番有線既.. 一係就大法sony 藍牙大耳筒..

另外 DAP , 你想慳錢既, 係唔駛買, 用手機 3.5出就得..  遲下會出 胡桃F2  3.5入, 轉4.4平衡出..  已經夠推好多 大耳筒..

想再吸睛D , 用 3.5 去3.5 8芯金寶線, 做手機過 胡桃F2 過機線,  2.5出用 2.5轉4.4插,  (兩舊水貴貴地果D)..

再用4.4頭 8芯金寶線駁 z7Mkii..  已經叫係 令到好多宅男腳軟模式..  

到時 D 宅男就唔會聽歌, 走去舉手機映相 打你卡就差唔多..

附件

-430de7a7a7f8fc3f.jpg(52.04 KB)

2019-3-9 09:32 AM

-5c99ca740ce3fd0.jpg(35.41 KB)

2019-3-9 09:33 AM

-6788a90d6e76a482.gif(1.2 MB)

2019-3-9 09:34 AM

7e1cc4c5f18cfae1.jpg(119.58 KB)

2019-3-9 09:35 AM

green0.jpg(64.11 KB)

2019-3-9 09:35 AM

你都識講用普通耳機聽, 如果用d平野都聽到靚聲, d貴耳機仲邊有人買呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2019-3-9 09:20 AM 發表

見到樓主第二個forum 既po..   

可能樓主想問下 男士 聽耳機既心得..  

不過女仔唔多o岩戴平耳..   
如果唔係, 樓主一聽高阻平耳, 會令鄉土眾多男士自卑..

樓主都係聽下 初音錄入耳算啦..  叫做順眼吸睛好多..  

唔好怪佢地, 因為呢度係宅男既世界, 講女佢地真係識條...

為囡囡買 初音綠 平耳, 入耳既, 成個鄉 ...
用手機同dap出平衡線完全係2回事黎,
你玩得平衡線,個耳機應該唔係幾舊水掛,聽出黎會差好遠,始終用既解碼芯片都唔同
另外3.5轉4.4(同直插4.4比)係咪真係好有效?我未試過,唔清楚,但我估唔會好好多

回覆 引用 TOP

唔洗講太專業, 講左都未必有人識~ 淨講分析力
就算你聽320k mp3, 用一隻分析力高既靚耳機 同 分析力低既普通耳機已經有分別~
但分別多與少, 鍾唔鍾意, 就睇自己聽感

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-3-9 11:42 AM 發表

唔洗講太專業, 講左都未必有人識~ 淨講分析力
就算你聽320k mp3, 用一隻分析力高既靚耳機 同 分析力低既普通耳機已經有分別~
但分別多與少, 鍾唔鍾意, 就睇自己聽感 ...
分析力係出廠時互相比較,
但好唔好聽.. 就要睇後期點搞..
如果要好聽同分析力相比, 咁平平地要好聽, 好過萬幾蚊為左分析力..

4:3 3000萬象既畫面,
未必夠 16:9 油畫吸睛....

48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。