有冇人啱啱用DAP嗰陣有呢個問題?

有冇人啱啱用DAP嗰陣有呢個問題? E-mail 此主題給朋友

我一個星期前買咗部AK SR15,配535同orb ultimate 3.5,聽真發現左邊聲比較清澈同分明,右邊聲就濛d有少少炒埋一碟嘅感覺,試過換另一對天龍C820耳機都係咁但就冇咁明顯(可能呢對耳機本身分析力弱d所以難聽得出?),有冇人試過係咁?關唔關未煲機事?

熱賣及精選
未過保養馬上囉去代理check機

我都係岩岩入手sr15. 但無甘既情況,玩2.5好力好聲好多

引用:
原帖由 BeingBored 於 2019-3-5 02:53 AM 發表

我一個星期前買咗部AK SR15,配535同orb ultimate 3.5,聽真發現左邊聲比較清澈同分明,右邊聲就濛d有少少炒埋一碟嘅感覺,試過換另一對天龍C820耳機都係咁但就冇咁明顯(可能呢對耳機本身分析力弱d所以難聽得出?),有冇人試過係咁?關唔關未煲機事? ...
小弟都係sr15用家
初頭用 ie40 pro 夾都唔覺有咩問題
上個月一轉左用1670ss 聽就出事喇...
P.S. 一直都係用緊3.5

初頭發覺左邊聲好清晰,好開揚,人聲較貼耳,所以覺得音量較右邊稍大。相反,右邊就唔得清晰,人聲較後,有少少似隔左一塊海綿嘅感覺,因此覺得音量較左邊細、蒙。

煲左差唔多一個月後,呢種感覺無咁強烈,開始平衡翻dd。小弟無計煲自己呢一個月煲嘅時間。

連續兩位sr15用家都出現呢個問題

回覆 引用 TOP

一來當然試多部DAP 比較下啦, 二來可望望 SR15 setting 中, 左右balance setting 有冇意外地調整過.
如果cross checking 過唔同DAP / 耳機都有問題, 咪上代理攪攪佢 XD

目前Gear
Audio:
Cayin N3
SR15 - 多多指教
AK x JH Diana
Pioneer HDJ-X5BT
Pioneer DJE2000 DJ in ear monitor

潛攝:
Sony A6500
Nauticam A6500 housing set
Sea&Sea D1 x2
引用:
原帖由 okano14 於 2019-3-5 10:42 AM 發表

一來當然試多部DAP 比較下啦, 二來可望望 SR15 setting 中, 左右balance setting 有冇意外地調整過.
如果cross checking 過唔同DAP / 耳機都有問題, 咪上代理攪攪佢 XD ...
之前check過Setting,左右平衡
比較難做cross-checking

鑑於小弟對1670ss 係新嘅,初頭我有懷疑過係新耳機未run-in好,先有機會令左右聲唔太平衡,而唔關Dap事。因為當時我都試過用對1670插電話聽,都聽到呢個問題,但較輕微。

而當時我部sr15都比較新,唔知關唔關未run-in好事。

同埋,呢個問題間接令自己覺得人聲靠中但偏左,基於左邊比右邊清、開揚。但又唔係首首歌都係咁,唔知呢個又關唔關於音源問題。

所以,都係等兩樣野都sure run-in好決定上唔上代理。而家聽咗一個月左右,情況真係好過開頭嗰時。

回覆 引用 TOP

其實帶哂兩樣野出深水埗或者旺角,搵一兩間
舖用佢地啲demo耳機同dap分別試吓,應該都
可以試到邊瓣有問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 okano14 於 2019-3-5 10:42 AM 發表

如果cross checking 過唔同DAP / 耳機都有問題, 咪上代理攪攪佢 XD ...
我有試過用番之前部dap配同一對耳機聽,左右完全平均冇問題,check過setting冇郁過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fish3ballball 於 2019-3-5 09:29 AM 發表

小弟都係sr15用家
初頭用 ie40 pro 夾都唔覺有咩問題
上個月一轉左用1670ss 聽就出事喇...
P.S. 一直都係用緊3.5

初頭發覺左邊聲好清晰,好開揚,人聲較貼耳,所以覺得音量較右邊稍大。相反,右邊就唔得清晰,人聲較後,有少少似隔左一塊海綿嘅感覺,因此覺得音量較左邊細、蒙。

煲左差唔多一個月後,呢種感覺無咁強烈,開始平衡翻dd。小弟無計煲自己呢一個月煲嘅時間。 ...
你形容嘅聽感同我一模一樣,依家搞到聽歌淨係不停集中聽左右一唔一樣,而唔係enjoy咁去聽音樂⋯

引用:
原帖由 leung234hk 於 2019-3-5 07:01 AM 發表

未過保養馬上囉去代理check機
其實部機買咗一個星期已經有幾樣問題,同佢哋staff聯絡過幾次,我第一次用呢個品牌,真係好失望

引用:
原帖由 BeingBored 於 2019-3-5 04:23 PM 發表

其實部機買咗一個星期已經有幾樣問題,同佢哋staff聯絡過幾次,我第一次用呢個品牌,真係好失望
師兄馬上囉去代理到檢查下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BeingBored 於 2019-3-5 04:19 PM 發表

你形容嘅聽感同我一模一樣,依家搞到聽歌淨係不停集中聽左右一唔一樣,而唔係enjoy咁去聽音樂⋯
粗略估計,我部sr 15今個月煲左約100個鐘。

我呢幾日唔得閒聽。先前煲機都係插著無點塞落耳。
但因為呢個post挑起我想試下煲成點。
頭先開機聽咗三個鐘,情況已經唔同哂,右邊開揚過一個月前唔少。

師兄有時間都可以落旺角做AB testing嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BeingBored 於 2019-3-5 04:23 PM 發表

師兄部SR15仲有咩其他問題?👀

我部新機用咗剛剛一個月,無樓主嘅情況,不過我部唔係sr15

[img][/img]

回覆 引用 TOP

48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。