註冊 登入



去旅行成日見到D靚景點,有部單反機係手一定影個夠本。
但見而家D手機像素越來越高,有D仲有雙鏡頭模疑淺景深,仲有自動執相功能!
令我開始有D動搖。



引用 TOP

被引用(8)
手機滿足吾到我,會用儍瓜機, 頂住先。


引用 TOP

一定會帶!
質素差好遠, 尤其係影夜景!



引用 TOP

一睇就是你唔識影相,相質素好唔好與CMOS尺寸是正比,與象素無真接關係,digital  zoom 同optical zoom 更加無得比,digital zoom 是將張相放大,that all  。 good night 


引用 TOP

「好」係因人而異。
你可能已經聽過,你日日帶住而又會用果部就係最好的相機。
用有限的器材作最大的發揮,都係一種樂趣。



引用 TOP

我會帶部輕巧的無反相機


引用 TOP

我會帶D7500,
17-50 2.8 and 35.2,一支燈
一部 G7xII
我通常一個城市一間酒店住幾日

[ 本帖最後由 montejo 於 2019-4-28 11:08 AM 編輯 ]



引用 TOP

將來手機會唔會勁過相機,無人知。

但以現在手機去比,包括最強p30 pro。
我都認為,當代單反無反仍然比較強。
p30 pro手持40萬ISO,手持極黑環境影如白天。
但你要這道,40萬ISO只有jpeg不是RAW,而且局限27mm廣角鏡。後製空間極有限。


單反+腳架+慢快門+大光圈+高少少ISO,都可以影黑夜影如白天,而且是RAW檔,而且廣角,中距,遠焦鏡任你選。RAW檔用photoshop執仲有大把後製空間。

[ 本帖最後由 wone123 於 2019-6-7 11:54 PM 編輯 ]



引用 TOP

會帶埋部大機去旅行,感覺大機影出黎d色實d,靚d,


引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。