註冊 登入

[攝影技術討論] 去旅行大家會帶單反相機嗎?

去旅行大家會帶單反相機嗎? E-mail 此主題給朋友

去旅行成日見到D靚景點,有部單反機係手一定影個夠本。
但見而家D手機像素越來越高,有D仲有雙鏡頭模疑淺景深,仲有自動執相功能!
令我開始有D動搖。

精選樓盤
引用:
原帖由 初哥鋼琴手 於 2019-2-23 04:58 PM 發表

但見而家D手機像素越來越高,有D仲有雙鏡頭模疑淺景深,仲有自動執相功能!
令我開始有D動搖。 ...
手機滿足吾到我,會用儍瓜機, 頂住先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初哥鋼琴手 於 2019-2-23 04:58 PM 發表

一定會帶!
質素差好遠, 尤其係影夜景!

回覆 引用 TOP

影夜景仲要帶埋脚架喎!

唔會 攜帶好唔方便 影響哂個旅遊體驗

回覆 引用 TOP

引用:

一睇就是你唔識影相,相質素好唔好與CMOS尺寸是正比,與象素無真接關係,digital  zoom 同optical zoom 更加無得比,digital zoom 是將張相放大,that all  。 good night 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初哥鋼琴手 於 2019-2-23 05:27 PM 發表

影夜景仲要帶埋脚架喎!
我祗帶APSC無反加支11-22, 那支鏡可以手持一秒, 已試過好多次, 基本上夜景是沒問題的, 我祗帶小腳架

回覆 引用 TOP

我帶canon G7x ii 有1吋 cmos
或D3400輕,  D850留hK。

睇地方,雪地或影星,會
一般旅行,唔會

回覆 引用 TOP

一般兩機, 同時用, 唔使成日換鏡! 
鏡就主要 大光圈定焦: 28-200, 15 Macro =+Shift, 16 FE, 20, 50, 85, 135, 180 Macro, 500. 

... 帶埋,2470 70200。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-2-24 11:48 AM 發表

一般兩機, 同時用, 唔使成日換鏡!
鏡就主要 大光圈定焦: 28-200, 15 Macro =+Shift, 16 FE, 20, 50, 85, 135, 180 Macro, 500.
大力士    

回覆 引用 TOP

帶部朱古力單反,肚饿,也可,飽下肚

附件

HWsxewmkDtM2BGPujv_akQ8a2RaCurMLCXZjIgl2YyI.jpg(97.04 KB)

2019-2-24 06:46 PM

回覆 引用 TOP

引用:

「好」係因人而異。
你可能已經聽過,你日日帶住而又會用果部就係最好的相機。
用有限的器材作最大的發揮,都係一種樂趣。

回覆 引用 TOP

有D人話帶セ帶乜,拖車仔都吾掂啦,
除非成隊,攝影隊,就差吾多,可分擔下,D重量。
之前香討,有人話50Kg,上大東山,信佢就奇,
後來佢補句,未上到.半山已天黒,去吾到山頂影日落。
旅行喎!一定從簡,一日就話姐.幾日行程,吾通日日擔泥咩
不過想做苦カ,吾好阻止人呀
如祇是打下卡,貼上媒體,手機相質素已足夠

回覆 引用 TOP

104 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。