註冊 登入

[其他] 單反同無反有何分別?

單反同無反有何分別? E-mail 此主題給朋友

單反同無反有何分別?
如果新手想學應該學單反還是無反比較好

精選樓盤
引用:
原帖由 2018ictdd 於 2019-2-18 10:53 PM 發表

單反同無反有何分別?
如果新手想學應該學單反還是無反比較好
Structure 上 ge 分别
單反全名單鏡反光相機,即係有一塊反光鏡在sensor 前,可以用光學 viewfinder 取景,而無反就只有 電子 viewfinder (一個在單反 viewfinder 位置ge mon), 無反光鏡,因為鏡頭可以同 sensor 距離近D, 一般 sharp 過單反

回覆 引用 TOP

單反電通常襟D, 因為唔需要用 Mon, 但無反可以用電子觀景器即時睇到曝光 (有冇over/underexposed), 新手可以易D上手

回覆 引用 TOP

不過首先要睇下 budget 有幾多

回覆 引用 TOP

單反嘅五菱鏡,反光鏡係為咗取景光路一致 多咗哩兩個結構,會重咗大嚿咗…

無反用電子實時取景+所見即所得 對唔太熟曝光原理嘅較易上手。但缺點係EVF電子取景耗電較大。

如果唔係玩高速運動新聞攝影,唔建議投資單反了 😎

愛…愛是風 吹過去你留下一片雲
愛…愛是雲 帶走我們飄渺的月光
愛…愛是雨 雨落風吹雲卻難回頭
引用:
原帖由 audia 於 2019-2-19 12:12 發表

單反嘅五菱鏡,反光鏡係為咗取景光路一致 多咗哩兩個結構,會重咗大嚿咗…

無反用電子實時取景+所見即所得 對唔太熟曝光原理嘅較易上手。但缺點係EVF電子取景耗電較大。

如果唔係玩高速運動新聞攝影,唔建議投資單反了 😎 ...
單反已死一半
canon nikon 全力出mirrorless 了

回覆 引用 TOP

budget 我自己預6000-7000到 之前見到有Dpost話新手買二手比較好係唔係真?

回覆 引用 TOP

有無咩無反適合新手玩可以推介下 之前讀書跟過下學院用80D 對無反0概念

引用:
原帖由 2018ictdd 於 2019-2-20 01:27 AM 發表

有無咩無反適合新手玩可以推介下 之前讀書跟過下學院用80D 對無反0概念
富士幾好,xt20 同 xe3 依家都抵玩

回覆 引用 TOP

分別唔大, 影多D! 
我有時 唔影 都會望吓, 唔使用電/無電都得, 所以 OVF ONLY! 

多謝各位的意見 我暫時看中canon既 m50

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-2-20 11:33 發表

分別唔大, 影多D! 
我有時 唔影 都會望吓, 唔使用電/無電都得, 所以 OVF ONLY! 
ovf 唔用電會一樣會變暗變blur

附件

FDEAD227-7163-436C-95F3-B2B0047FA0B6.png(361.76 KB)

2019-2-24 11:07 AM

THANKS!
我經常都會裝假9/無開機, 只掛機, 扮形; 或者真有其事, 不過都仲係有 嘢睇, 可以有構圖, 對焦變化,........!
引用:
原帖由 onlinegame 於 2019-2-24 11:07 AM 發表

ovf 唔用電會一樣會變暗變blur

引用:
原帖由 2018ictdd 於 2019-2-20 22:14 發表

多謝各位的意見 我暫時看中canon既 m50
選M50都好,反正樓主主力在影人像,不要求高速,簡簡單單加支大光圈廣角同中距鏡玩吓先用轉接環會唔會好D? 可以用返EF鏡頭。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-2-25 10:57 AM 發表

THANKS!
我經常都會裝假9/無開機, 只掛機, 扮形; 或者真有其事, 不過都仲係有 嘢睇, 可以有構圖, 對焦變化,........!

獵女 XD

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。