註冊 登入

JVC su ax01 「開箱報告」

JVC su ax01 「開箱報告」 E-mail 此主題給朋友

約三年前買了港行 su ax7,年半後發現其模擬音色,被其K2 的聲音還原力深深吸引住,如果Philips CD850 mkII 係一代經典為燒友所追求,那su ax7 我相信一定能走上相同的命運。現在輪到要試其後繼機su ax01了.

上星期,見日水su ax01平了近四成,終於訂了一部,順便買埋條平衡mmcx。

聽感:模擬味,全部都係模擬味,無論在macbook pro 播K2HD WAV 或Xbox one 播K2HD CD,皆空氣感洋溢,很真實、很舒服的聲音。播普通CD WAV檔,比上一代有明顯進步,以前用VOX 播並不覺得特別好聽,聲音比較乾、冷(用amarra 4 播普通CD會好聽啲,但佢播唔到K2HD應有的聲音,可能數碼輸出前已落味精,又無得關掉),現在用VOX播有番些潤澤感、立體感、樂器結像力。有趣的是,有隻K2 mastering陳奕迅廣東精選,用su ax7聽極都唔似模擬味,聲音緊緻,現在su ax01 卻可以,聲音鬆容了,即是說,以前只能解K2HD mastering碼,現在可以解埋K2 mastering。至於SACD dsf、MQS、HDCD等hires, 試清楚再報告,暫時無驚喜。

平衡線:配上E4C,現在音場比非平衡線大得多,叫做入得耳,以前係音場窄到唔想聽,當時以為frequency response 出唔盡,現在要繼續試再判斷。

價錢:66000yen (機)+ 11000yen(線) + 500yen(運費)

推介度:極高。DAC-AMP的好處可以駁電腦播WAV,駁CD player播CD,駁bluray Player 播演唱會碟播電影,駁xbox one播youtube 演唱會播MV,駁手提播放器帶出街聽,駁Hifi 出喇叭........很多樣化。

現在未成功找到出街聽的組合方法,要試。暫時報告係咁多,謝謝收看。

附件

IMG_20190212_101020303~2.jpg(393.31 KB)

2019-2-16 09:36 PM

IMG_20190213_060809907.jpg(232.17 KB)

IMG_20190213_060834939.jpg(206.67 KB)

IMG_20190213_060615840~2.jpg(225.8 KB)

精選樓盤
現在用su ax01 開K2 播XRCD 都可以播得好靚,比su ax7 又多一個進步地方。這兩隻XRCD 用XR coding。

附件

IMG_20190311_241415346.jpg(224.11 KB)

2019-3-11 12:15 AM

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7/su ax01 + E4c/GMP 8.35D
音: CS-725+MA BX2
手: BALL CM1011c
機: MBP/iPad4
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-3-11 12:15 AM 發表

現在用su ax01 開K2 播XRCD 都可以播得好靚,比su ax7 又多一個進步地方。這兩隻XRCD 用XR coding。
曼車邊既 K2HD .. 仲可以上網打電話玩淘佬..

下圖係
日本三星au 手機刷6.0.1 rom 行K2HD on
3.5 3.5 金寶8芯對錄線
胡桃F1 轉兩層板運放,  3.5入 2.5平衡出  單端轉平衡
有serial no 既2.5公 轉 4.4母頭 轉駁插
雙火牛無源1:1 不共地平衡放大 4.4入 4.4出 (全港唯一) (請run in 幾首歌 先進入狀態 , 所以最好一播歌就唔好停)
4.4公轉2.5母 轉駁插
650ohm 高阻 15.2mm 平耳 2.5平衡頭 (全港唯一)

得中頻,得天下, 中頻密度已經秒晒好多大耳..  

又可以回塘變番 古老年代 卡式機重低音年代咁聽 aiwa v99 耳塞咁, 戴住耳塞壓住枕頭訓住聽歌..

用緊果粒運放, 唔係地下果粒, 但都係行兩層板..細少少...  效果係將 BGM 向左右撥開, 中間通道留俾中頻密度人聲..  
  如果 三星就咁3.5播歌係 4:3 畫面,  咁用運放再轉平衡就係 32:18 既畫面效果. ( 16:9 既雙倍)
  聽關淑怡開到炸機音量, 都係好聽到 聽一兩首會訓著覺...  

補充, 上面唔用 15.2mm 平耳, 轉用 K701 大耳行8芯金寶線  4.4平衡頭都可以有聲.. 但一定唔係推得起既聲..
想要駁大耳, 都要4.4母頭,  就要駁去膽機就穩陣好多..

8芯  6.5, 3.5 , 4.4 頭 金寶線 三寶

http://www.bfs.de/SiteGlobals/Forms/Suche/BfS/DE/SARsuche_Formular.html?resourceId=6048906&input_=6046838&pageLocale=de&sarQueryString=samsung+note+edge&submit=Suchen
note edge 輻射 0.24我出街係袋係心口播歌..  ....  
爛米 M2 A1 輻射 係 1.75
iphone7 輻射 係 1.38
iphone8 輻射 係 1.32

果米因住聽歌奶晒  輻射  

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28097726
「藍牙耳機輻射可致癌」250科學家連署警告文件

呢段就係題外話... 好睇既木紋磚, 係要睇埋凹坑既陰影.. cheap 既木紋磚. D 坑係一點點 求其印落去, 完全無 木紋凹坑 既效果..  

附件

Screenshot_2019-03-11-16-57-03.png(231.92 KB)

2019-3-11 05:10 PM

Screenshot_2019-03-11-17-06-31.png(254.98 KB)

CIMG7004.JPG(213.84 KB)

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2019-3-11 05:10 PM 發表

曼車邊既 K2HD .. 仲可以上網打電話玩淘佬..
部su ax01未可以出街聽,駁V20啲聲唔太得,唔夠力水好悶聲。

你部機聲音同以前有乜分別?

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7/su ax01 + E4c/GMP 8.35D
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-3-11 05:28 PM 發表

部su ax01未可以出街聽,駁V20啲聲唔太得,唔夠力水好悶聲。

你部機聲音同以前有乜分別?
要3.5出駁去膽機 RCA in , speaker out 用K701 聽下 on off K2HD 先知..  
但部膽機駁左 speaker 睇tvbb"浩男傳", 又懶駁番去 "speaker out to 6.5 耳機插盒仔"

就咁 3.5出 駁 細機仔放大, 唔多推得盡大耳.. K2HD 要聽 mj remember the time , background 和聲 "remember the time" 不停 on / off K2HD reloop 先聽D 分別..    有K2HD D 和聲 無咁平板

如果係聽手機3.5出, 駛3.5變2.5平衡機仔,  又回塘走左去用 15.2mm 650ohm 平耳,前面再駁 1:1無源放大, 走去聽人聲密度..   竟然覺得 z7 大耳人聲唔夠密..

另外個 1:1無源放大 需要播番幾首歌黎 run in.

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-2-16 09:36 PM 發表

約三年前買了港行 su ax7,年半後發現其模擬音色,被其K2 的聲音還原力深深吸引住,如果Philips CD850 mkII 係一代經典為燒友所追求,那su ax7 我相信一定能走上相同的命運。現在輪到要試其後繼機su ax01了.

上星期,見日水su ax01平了近四成,終於訂了一部,順便買埋條平衡mmcx。

聽感:模擬味,全部都係模擬味,無論在macbook pro 播K2H ...
呢部喺我開project 前打算買佢一了百了、可惜果時無特價
唔計k2, 淨係插口同向、防階震已經好吸引
建議用山靈m1/m3/5s, 海貝介面優於好多大廠、亦有dsd出
題外話、好似唔買貴野、技術討論帖及回應多被無視、可能對音質追求已非常非主流及不合時宜

引用:
原帖由 oscar0lai 於 2019-3-12 12:12 AM 發表

呢部喺我開project 前打算買佢一了百了、可惜果時無特價
建議用山靈m1/m3/5s, 海貝介面優於好多大廠、亦有dsd出
題外話、好似唔買貴野、技術討論帖及回應多被無視、可能對音質追求已非常非主流及不合時宜 ...
街無得買無得試,好難引起共鳴。

部機未能找到播得靚DSD, MQS, HDCD 的方法,無論用Macbook出或V20出,硬係覺得個dynamic range 唔足夠。

買啦,現在又平多我一成,好抵玩。

我認知的佛法 link

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-3-12 08:31 AM 發表

街無得買無得試,好難引起共鳴。

部機未能找到播得靚DSD, MQS, HDCD 的方法,無論用Macbook出或V20出,硬係覺得個dynamic range 唔足夠。

買啦,現在又平多我一成,好抵玩。 ...
用手機太大,呢個尺寸剛好,亦夠位玩埋訊號電源分離usb線

附件

D3D1CF23-E612-438F-ABBC-43D1E792119E.jpeg(171.77 KB)

2019-3-12 10:34 AM

引用:
原帖由 oscar0lai 於 2019-3-12 10:34 AM 發表

用手機太大,呢個尺寸剛好,亦夠位玩埋訊號電源分離usb線
想起  少帥兩頭蛇 usb data 線...

另讀歌如果可以讀到 micro SD 既, 應該會好過用 usb 線過data.. 只可以講應該.. 但凡事總有唔知乜野係叫例外..
引用:
原帖由 oscar0lai 於 2019-3-12 12:12 AM 發表

題外話、好似唔買貴野、技術討論帖及回應多被無視、可能對音質追求已非常非主流及不合時宜 ...
另 AROMA A100 + 加埋B記 op amp 真係貴到有D 離地.. 不過見Made in HK.. 就算罷啦..

....

講少人玩..  係 portable 玩1:1無源火牛放大, 係全世界我真係未見過另一個生物會去玩..  

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2019-3-12 03:20 PM 發表

想起  少帥兩頭蛇 usb data 線...

另讀歌如果可以讀到 micro SD 既, 應該會好過用 usb 線過data.. 只可以講應該.. 但凡事總有唔知乜野係叫例外..

另 AROMA A100 + 加埋B記 op amp 真係貴到有D 離地.. 不過見Made in HK.. 就算罷啦..

....

講少人玩..  係 portable 玩1 ...
少帥做唔到雙A去B usb線,
我問另一家做、已經有人做過
師兄玩嘅原理有d明有d唔明,我比較保守。可以搭橋做搭橋、可以分開電就分開、可以屏敝就屏敝。我設計耳機、解碼同耳擴都係呢個原則。至於opamp, 個人覺得你能掌握到七八款opamp精心研究點用,已經唔錯、但亦只屬基本功。
當然喺呢個版你講你識用627、講下spec可能已經俾人當神甘拜,但對燒友黎講真係好初哥

引用:
原帖由 oscar0lai 於 2019-3-12 04:15 PM 發表

少帥做唔到雙A去B usb線,
我問另一家做、已經有人做過
師兄玩嘅原理有d明有d唔明,我比較保守。可以搭橋做搭橋、可以分開電就分開、可以屏敝就屏敝。我設計耳機、解碼同耳擴都係呢個原則。至於opamp, 個人覺得你能掌握到七八款opamp精心研究點用,已經唔錯、但亦只屬基本功。
當然喺呢個版你講你識用627、講下spec可能已經俾人當神甘拜,但對燒友黎講真係好初哥 ...
雙usb扁 去 方頭, <--少帥,  跟住自己 又 方轉 micro usb 插去D portable 機仔..

不過.. 呢期聽portable 都懶左, 就咁求其搵條usb 線插就算.. ... 再懶既就3.5 出去 3.5 3.5對錄線,  轉去2.5平衝出行雙層板運放, 再轉4.4入 4.4出 1:1 EI35 無源火牛放大,  先駁去 2.5頭平衡 650 ohm 高阻平耳遮..  講錢既, 兩千蚊埋晒單有突..  至少中頻密度係可以去秒大耳..

以前cheap 玩 muse02 , 玩 99999sq, 最後變左玩百幾蚊 一隻無乜人淘既兩層板運放..  算鬼數..

玩下將 BGM 向左右撥開, 留出中路俾人聲播..

另外玩左 1:1 無源放大未..  
一係有源膽機 1:1 放大 (其實1:1 有源既係"無"放大,    無源既1:1, 我覺得似少左6dB 衰減左添 )..
不過咁駁去高阻平耳, 又真係有D 唔想除低咁解.. 變左無大耳音場既分析力都無乜所謂..

我D 野, 只係想用窮玩心態去 秒晒D原裝旗艦貨遮...

有時淨係睇打既中文字, 見到無人提 人聲密度, 無人提 1:1無源放大..   就知算罷啦..係HK自摩奶奶算..

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2019-3-13 12:03 AM 發表

雙usb扁 去 方頭,  
無圖紙嘅opamp 恕我唔玩、因為今次好聲下次又重新較過。個人比較喜歡Lme 49710, 直白、高頻有透明感、有格調,唔係627/797可以取替。至於muses02我懷疑係4558用靚d物料做線路。
訊號電源分離usb,做到一定有即時明顯升级、但前提要搵人識做同埋有持續放電嘅線性電源
題外話到此為止。講返部ax01, kakaxx可以自己用信用卡或支付寶買?60000又真係抵、如果配入耳我會配樂聲hde10 、jvc fw01,用之前fx1200條原裝升級線改。

引用:
原帖由 oscar0lai 於 2019-3-13 12:49 AM 發表

無圖紙嘅opamp 恕我唔玩、因為今次好聲下次又重新較過。個人比較喜歡Lme 49710, 直白、高頻有透明感、有格調,唔係627/797可以取替。至於muses02我懷疑係4558用靚d物料做線路。
訊號電源分離usb,做到一定有即時明顯升级、但前提要搵人識做同埋有持續放電嘅線性電源
題外話到此為止。講返部ax01, kakaxx可以自己用信用卡或支付寶買?60000又真係抵、如果配 ...
去阿麻信日本global買可免稅、用信用卡、500多yen 五個工作天直接寄到家門。

我認知的佛法 link

回覆 引用 TOP

看來慢慢開始有知音人。

另外,駁蘋果iPad charger 的高強模式,我懷疑只適用於大ohm 耳機耳筒,因為我32ohm 耳筒會音場變細咗,所以我暫時比較喜歡駁普通charger.

附件

Screenshot_20190313-093149.png(157.34 KB)

2019-3-13 09:33 AM

我認知的佛法 link

回覆 引用 TOP

其實一見到 apple , ipad 做source, 我就已經縮左 ... 

56 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。