註冊 登入

[開箱及用家心得] A7II 啲色點解好似成日要turn 過先靚既? 比較Canon 係咪差好遠呢?

A7II 啲色點解好似成日要turn 過先靚既? 比較Canon 係咪差好遠呢? E-mail 此主題給朋友

A7II 啲色點解好似成日要turn 過先靚既? 比較Canon 直出係咪差好遠呢?

相1) turn 后 (lightroom + 手機美圖秀秀)
相2) turn 前 (lightroom)

WhatsApp Image 2019-02-06 at 20.58.02 by dreaming838, on Flickr

附件

2019-2-10 04:55 PM

精選樓盤
我本身第一部FF是A711都角得有這個問題,後來升上A7iii問題小很多⋯⋯不過看你的相片,覺得你是喜歡canon色彩多D

回覆 引用 TOP

提提你, 係tune, 唔係turn

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jay1230. 於 2019-2-10 04:42 PM 發表

A7II 啲色點解好似成日要turn 過先靚既? 比較Canon 直出係咪差好遠呢?

turn 前 (lightroom)
turn 后 (lightroom + 手機美圖秀秀

https://farm5.staticflickr.com/4878/46975493592_7bddc53915_b.jpgWhatsApp Image 2019-02-06 at 20.58.02 ...
第2張好似籃左D!

引用:
原帖由 東方小羊羊 於 2019-2-11 11:44 AM 發表

第2張好似籃左D!
成張都變左色

回覆 引用 TOP

可能有色差姐、人人睇色都不同

!.!

回覆 引用 TOP

我喜歡第一張多啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jay1230. 於 2019-2-10 04:42 PM 發表

https://farm5.staticflickr.com/4878/46975493592_7bddc53915_b.jpgWhatsApp Image 2019-02-06 at 20.58.02 ...
我覺得唔tune好過tune喎…tune完成張相變紫…

回覆 引用 TOP

所以我覺得冇話邊個牌子好與壞,只有邊個牌子啱自己用

回覆 引用 TOP

我都覺得Tune完,
反為唔多妥....
膚色係正常咗少少,
但係環境色就衰咗....

回覆 引用 TOP

玩下Tune色,都幾好玩吖!

附件

2019-2-12 10:34 AM

回覆 引用 TOP

引用:

WhatsApp Image 2019-02-06 at 20.58.02 ...
你都唔係第一個有咁既提問, 心動不如行動, 有時間去C記SHOWROOM試下, 仲可以帶卡去, CANON 可以試下新個部FF EOS R

引用:

WhatsApp Image 2019-02-06 at 20.58.02 ...
識執相,Sony 好過 Canon,如果唔執相就用富士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aear 於 2019-2-12 07:25 PM 發表

你都唔係第一個有咁既提問, 心動不如行動, 有時間去C記SHOWROOM試下, 仲可以帶卡去, CANON 可以試下新個部FF EOS R
如果真係轉EOS R, 官網見最近TRADE IN機可以多$500 COUPON/原廠電池, 出D DEALER 而都可以有呢個優惠

回覆 引用 TOP

引用:

第一張係直出? 我覺得張相顏色正常無問題

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。