註冊 登入

藍牙耳機Vs普通耳機

藍牙耳機Vs普通耳機 E-mail 此主題給朋友

真心請教各位Ching如果iPhone聽音樂藍牙耳機定係普通耳機無論音質,方便度比較優勝?

熱賣及精選
引用:
原帖由 黑白王 於 2019-1-21 07:31 PM 發表

真心請教各位Ching如果iPhone聽音樂藍牙耳機定係普通耳機無論音質,方便度比較優勝?
相同價位, 藍牙耳機一定比較方便, 有線耳機一定比較好聲。
電話趨勢都係無綫向

引用:
原帖由 hfkkd 於 2019-1-21 09:24 PM 發表

相同價位, 藍牙耳機一定比較方便, 有線耳機一定比較好聲。
電話趨勢都係無綫向
但係藍牙耳機係咪都係收得無咁好?

引用:
原帖由 黑白王 於 2019-1-21 09:26 PM 發表

但係藍牙耳機係咪都係收得無咁好?
藍牙耳機無論音質同接收一般都係同價錢成正比。
係有平嘅接收訊號唔錯, 但係你唔好要求好聲囉。

回覆 引用 TOP

你要記住香港係世界數一數二高樓大廈多同密, 多發射站, 所以訊號干擾會比較多。
好多耳機公司設計藍牙耳機未必會係香港做實驗

引用:
原帖由 hfkkd 於 2019-1-21 09:46 PM 發表

你要記住香港係世界數一數二高樓大廈多同密, 所以訊號干擾會比較多。
好多耳機公司設計藍牙耳機未必會係香港做實驗
你意思係藍牙耳機接收唔好?

引用:
原帖由 黑白王 於 2019-1-21 09:46 PM 發表

你意思係藍牙耳機接收唔好?
正常環境都ok,旺角鬧市比較多干擾,
由其是真無線藍牙,聽歌還可以,
通話質素普遍都差……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑白王 於 2019-1-21 07:31 PM 發表

用緊藍芽耳牛既答你,
我iphone Xs用MOOV 出街聽歌係好穏定,音質唔覺有特別差,
不過可能好多師兄會講iOS 既aac係垃圾

引用:
原帖由 駛恁母豬場機掰 於 2019-1-22 11:21 AM 發表

用緊藍芽耳牛既答你,
我iphone Xs用MOOV 出街聽歌係好穏定,音質唔覺有特別差,
不過可能好多師兄會講iOS 既aac係垃圾
我用過s8+ iPhone Xs max 同黑磚
同樣用sony m3
iPhone 無ldac下好似密度低左
背景氛圍極少
聽流行曲變左齋唱的感覺
不過又無人聲分析力的口音
唔可以話垃圾
只可以話令人失望

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

答返樓主先
新的iphone係無3.5耳機口的
穩定意質而言
藍芽iphone其實做得唔錯

方便性可以諗藍芽多d

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

唔該曬咁多位Ching解答🙏

回覆 引用 TOP

引用:

點解要比較, 跟本冇得比較, 自己落街試啦, 你要24小時戴住個耳機咩? 又唔係發燒友, 求其買對就得啦, 都唔知比來做乜?

回覆 引用 TOP

藍牙放便。有線加dac啫仔音質會好啲。因為格式問題iphone冇好聲又方便。。但如果android就用有dac既藍牙加ldac會好聲過有線直插。。我因為咁而換左電話🙂。。

利申。btr3加hs1560 cu

回覆 引用 TOP

如果兩樣都想腦,可以用有線耳機,再配個“藍芽音源接收器”咁個有線耳機,就可變成藍芽黎到用。我而家用緊小米果個,都叫穩定,有配5.0,就更好更穩定。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。