請教保護耳機線

請教保護耳機線 E-mail 此主題給朋友

想請教下各位師兄, 你地平時點養保護條耳機線?

因為用左半年左右既線, 早排發覺連接插頭位經常>90度屈曲, 而且本來絞好既線亦開始散開,
擔心會出事就搵個咬線器夾住佢。
結果都係出左事, 依家唔夾住佢就會左邊耳機會斷聲。
而且咬線器對上既線亦有散開既跡象。

怕之後拎完去整/換其他線都會有同樣問題,
所以想請教下各位師兄, 係聽緊果時會用咩搵方法保護個接合位, 甚至成條線?
始終Budget有限, 買條線總希望可以用耐d, 唔好一過保用就要換過條新...

唔該曬各位師兄!

附件

線材.jpeg(73.33 KB)

2019-1-21 06:08 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 leungpakhin 於 2019-1-21 06:08 PM 發表

因為用左半年左右既線, 早排發覺連接插頭位經常>90度屈曲, 而且本來絞好既線亦開始散開,

所以想請教下各位師兄, 係聽緊果時會用咩搵方法保護個接合位, 甚至成條線?
...
用電線膠套住再用熱風槍吹拉

無得搞,一係換L頭

回覆 引用 TOP

本身條線織得好, 正常使用係無問題...
你有無多手反方向扭過條線
另外
我聽完一定會繞好放入盒, 我幾條線都未試過散...

[img][/img]
左邊耳機會斷聲即係甩咗焊
要焊返

回覆 引用 TOP

呢種情況係線芯斷
解決辦法基本上係將有斷芯果段剪左佢
然後再焊返個插頭上去

如果想簡單啲 治標唔治本都ok既話
直接吹翻啲熱縮通係斷芯位置出面加固佢
然後日後就小心用

小白一個~~
引用:
原帖由 hfkkd 於 2019-1-21 09:35 PM 發表

用電線膠套住再用熱風槍吹拉
我都有諗過, 但係怕好似依家用咬線器既問題, 套住之後對上既位置開始受損。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-1-21 11:16 PM 發表

本身條線織得好, 正常使用係無問題...
你有無多手反方向扭過條線
另外
我聽完一定會繞好放入盒, 我幾條線都未試過散...
無扭過呀...暫時兩個散開既位都係屈得比較多既位。
我聽都會繞番入盒, 呢點保護都會做足。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 敗家的小子...XD 於 2019-1-22 02:32 AM 發表

呢種情況係線芯斷
解決辦法基本上係將有斷芯果段剪左佢
然後再焊返個插頭上去

如果想簡單啲 治標唔治本都ok既話
直接吹翻啲熱縮通係斷芯位置出面加固佢
然後日後就小心用 ...
引用:
原帖由 edward616 於 2019-1-21 11:47 PM 發表

左邊耳機會斷聲即係甩咗焊
要焊返
多謝兩位師兄既建議。
我試下拎番原鋪睇下有無得整先, 無既話可以真係用熱縮通夾住佢算。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungpakhin 於 2019-1-21 06:08 PM 發表

...
甩焊!

回覆 引用 TOP

呢個情況9成9甩焊,拎番去舖頭度搞啦,你呢條應該係星際R店條2千尾果條,佢地有c fu係度好快搞掂

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。