註冊 登入

ak240升級

ak240升級 E-mail 此主題給朋友

wm1z,  spkss,  spkm gold,  大家覺得邊隻好聲d?  有冇人ab test試過? wm1z因為無4.4mm頭, 只試過3.5mm, 我用仙女聽女高音有d刺耳,用4.4mm 會唔會有大分別?  試過se100同spkss,  覺得spkss清脆同好聽d,不過都幾重, spkm gold輕d但唔知又好唔好得過spkss,  有冇人spkss 用家試過, 有咩評價, 謝謝

回覆 引用 TOP

精選樓盤
前數天入了 sp 1000mrg,後.現在部金磚已放上肥花.

引用:
原帖由 ip_csl 於 2019-1-15 12:57 PM 發表

前數天入了 sp 1000mrg,後.現在部金磚已放上肥花.
請問有冇咩大分別? 另一個post我見多數人選金磚

引用:
原帖由 kin725 於 2019-1-15 03:14 PM 發表

呢個版以十個人來計,其中有八個起碼用緊sony或者其他牌子Dap,你如果去睇呢D作為參考....你自己覺得可信嗎?😂spkm gold 我早幾日去咗百記聽過,人聲毒聲音密度高,整體只係輸音埸同空間感(同spk ss比較)!但明顯spkm gold 對比個售價係值同交足料~如果主力聽人聲計,基本呢部已經係首選

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2019-1-15 04:41 PM 發表

呢個版以十個人來計,其中有八個起碼用緊sony或者其他牌子Dap,你如果去睇呢D作為參考....你自己覺得可信嗎?😂spkm gold 我早幾日去咗百記聽過,人聲毒聲音密度高,整體只係輸音埸同空間感(同spk ss比較)!但明顯spkm gold 對比個售價係值同交足料~如果主力聽人聲計,基本呢部已經係首選 ...
謝謝你的意見, 我都去試下先

引用:
原帖由 kin725 於 2019-1-15 04:49 PM 發表

謝謝你的意見, 我都去試下先
認真ㄧ句,唔買都要試.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kin725 於 2019-1-15 03:14 PM 發表

Sp1000mrg背景做到金磚那樣咁黑,人声好毒,尾音亦好長(好合個人口味),重量亦比比金磚輕,机身發熱量可接受,电池可用時間當然比不上金磚.

引用:
原帖由 ip_csl 於 2019-1-15 09:00 PM 發表

Sp1000mrg背景做到金磚那樣咁黑,人声好毒,尾音亦好長(好合個人口味),重量亦比比金磚輕,机身發熱量可接受,电池可用時間當然比不上金磚.
人聲確係好毒,但在弱音位例如歌手換氣聲呼氣聲始終冇spk ss那般十足交代清楚....低頻亦比較重,量多而實淨,因而顯得高频少咗同弱咗!加上個2.5mm輸出力水始終一般,用SPk推唔盡嘅耳機用佢推效果都係一樣,如果追求聲音密度同果份特有嘅韻味聲底,金磚一比較下已經輸半條街,難得spkm gold 仲要係做到埋金磚中频人聲個味道,但係再清晰細緻咗嘅強化版中頻效果,甩手金磚係明智做法,襯而家二手仲可以執返多少,早放早着!市場上而家已經太多高班數dap出現,金磚慢慢只會成為中階dap級數產品

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2019-1-15 09:41 PM 發表

人聲確係好毒,但在弱音位例如歌手換氣聲呼氣聲始終冇spk ss那般十足交代清楚....低頻亦比較重,量多而實淨,因而顯得高频少咗同弱咗!加上個2.5mm輸出力水始終一般,用SPk推唔盡嘅耳機用佢推效果都係一樣,如果追求聲音密度同果份特有嘅韻味聲底,金磚一比較下已經輸半條街,難得spkm gold 仲要係做到埋金磚中频人聲個味道,但係再清晰細緻咗嘅強化版中頻效果,甩手金磚係明智做法,襯而家二手仲可 ...
SPK SS未試過,而且前月已經入手了PGT,只好平放金磚了,但手頭上全是4.4mm頭線.

引用:
原帖由 ip_csl 於 2019-1-15 10:31 PM 發表

SPK SS未試過,而且前月已經入手了PGT,只好平放金磚了,但手頭上全是4.4mm頭線.
師兄金磚放左未

引用:
原帖由 ip_csl 於 2019-1-15 10:31 PM 發表

其實Ak唔生產4.4mm輸出嘅dap真係R爆頭都唔明解,就連國產dap而家都行緊主流4.4或舊式3.5,所以先搞到一班玩開AK嘅玩家好似成為咗另類嘅一群咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leung234hk 於 2019-1-15 10:40 PM 發表

師兄金磚放左未
因想快些放出,所以下午盡減價後,晚上交收了!

我本身有SPKCU同金磚, SPKMRG都有聽過, 只能講耳聽為實, 各有特色, 都好難話邊部好聲d

回覆 引用 TOP

本來ak玩平衡比較早,而當時2.5, 3.5, 4.4 各有廠家
係最近先被各廠家偏向用4.4,因為耐用好多! (還有地線問題)
你睇cowon,乜都出過晒(P2>2.5, PL>4.4),想upgrade真係想死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaleong1981 於 2019-1-15 09:41 PM 發表

人聲確係好毒,但在弱音位例如歌手換氣聲呼氣聲始終冇spk ss那般十足交代清楚....低頻亦比較重,量多而實淨,因而顯得高频少咗同弱咗!加上個2.5mm輸出力水始終一般,用SPk推唔盡嘅耳機用佢推效果都係一樣,如果追求聲音密度同果份特有嘅韻味聲底,金磚一比較下已經輸半條街,難得spkm gold 仲要係做到埋金磚中频人聲個味道,但係再清晰細緻咗嘅強化版中頻效果,甩手金磚係明智做法,襯而家二手仲可 ...
剛a/b過.....都係金磚味道聽感較好,spkm都係高頻較硬

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。