註冊 登入

[其他] 而家買無反有咩好介紹?

而家買無反有咩好介紹? E-mail 此主題給朋友

小弟入門,想買部無反得閒出街或去旅行時影下,有冇咩介紹?而家仲系唔系買sony?

精選樓盤
Full Flame無反就Sony A7iii,APSC就個人喜好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-9 11:13 PM 發表 [img][/img]
小弟入門,想買部無反得閒出街或去旅行時影下,有冇咩介紹?而家仲系唔系買sony?
如果唔介意鏡頭貴同埋整體大部, 咁就 A7iii
如果想平平地又細又唔錯質素的, 咁就 Canon EOS-M 系列

話說 A7iii 連鏡既體積, 如果唔係預咗有相要影, 真係唔想隨身帶出街...

引用:
原帖由 zenith 於 2019-1-10 08:37 AM 發表

如果唔介意鏡頭貴同埋整體大部, 咁就 A7iii
如果想平平地又細又唔錯質素的, 咁就 Canon EOS-M 系列

話說 A7iii 連鏡既體積, 如果唔係預咗有相要影, 真係唔想隨身帶出街... ...
你地講緊系sony a7 iii還是A7R iii? 同埋EOS-M系咪M50定M6好d?之前都有睇過sony A6500.....相比邊隻好d?其實都系想輕便d😆

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-10 08:58 AM 發表 [img][/img]

你地講緊系sony a7 iii還是A7R iii? 同埋EOS-M系咪M50定M6好d?之前都有睇過sony A6500.....相比邊隻好d?其實都系想輕便d😆
Sony A7iii 定 A7Riii, 視乎你需要, 反正機身一樣大, 鏡頭一樣大同一樣貴.

Canon M50 同 M6 比, M6 少了 EVF, 更輕更細, 如果體積重量先決, M6 好啲.

Sony A6500 及其系列未用過, 傳聞話 Sony 色水唔討好, 直到 A7iii 先有改善, 呢啲聽完就算, 自己眼見為實; 不過無論如何, 鏡頭都係比 Canon EF-M 系列𥅌好多.

引用:
原帖由 zenith 於 2019-1-10 09:29 AM 發表

Sony A7iii 定 A7Riii, 視乎你需要, 反正機身一樣大, 鏡頭一樣大同一樣貴.

Canon M50 同 M6 比, M6 少了 EVF, 更輕更細, 如果體積重量先決, M6 好啲.

Sony A6500 及其系列未用過, 傳聞話 Sony 色水唔討好, 直到 A7iii 先有改善, 呢啲聽完就算, 自己眼見為實; 不過無論如何, 鏡頭都係比 Canon EF- ...
咁如果入門買EOS-M50...影相質素系咪都比手機iphone 華為果d高好多?

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-10 09:49 AM 發表 [img][/img]

咁如果入門買EOS-M50...影相質素系咪都比手機iphone 華為果d高好多?
嗱,老實講, 如果你淨係喺手機咁細個 mon 睇相, 咁喺陽光底下影既相, 手機同相機睇落分別唔會好大. 咁相機優勢係在於用大 mon 睇, 又或者超廣角和長焦, 呢啲都係手機做唔到既.

在昏暗環境下, 當手機 ISO 推到 200 以上, 相機優勢就會顯現, 手機畫質會油畫化變模糊, 相機畫質仍然細緻. 而到 ISO 800, M50 的噪點開始明顯, 細節開始流失, 咁 A7 系列個優勢就會顯現, 推到 ISO 12800 仍然可以留下很多細節.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-9 11:13 PM 發表

要問自己會唔會日日外出載部大機大鏡出街或旅行。我有 Sony A7, Fuji X20, 現在剛入了 M43 機,正因為唔想帶部大機出街旅行。
同買機一定一定要睇鏡頭選擇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-10 08:58 AM 發表

想輕便,考慮M43既panasonic同olymous,同類鏡頭會細支過其他

已經靚過電話好多

回覆 引用 TOP

咁系咪而家d機全部都可以影完 無綫share返去比手機度或連wifi.....因為太耐無買相機...唔系咁清廿

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-10 01:49 PM 發表

咁系咪而家d機全部都可以影完 無綫share返去比手機度或連wifi.....因為太耐無買相機...唔系咁清廿
wifi share 電話已係基本。
eosm 比sorry 鏡群小, 但支支都得, 同平。
睇筆直啦, 我會揀canon.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-10 01:49 PM 發表

你最好自己去showroom試下,最好配想用既鏡頭,咁先知夠唔夠輕便,因為幾款輕便性既分別最主要係鏡頭度

至於相片靚唔靚,可以自帶SD卡,影完回家慢慢比較

建議選購有EVF型號

係度問,只會答你一兩個牌子,其實你預幾多錢都好重要

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-1-10 05:37 PM 發表

你最好自己去showroom試下,最好配想用既鏡頭,咁先知夠唔夠輕便,因為幾款輕便性既分別最主要係鏡頭度

至於相片靚唔靚,可以自帶SD卡,影完回家慢慢比較

建議選購有EVF型號

係度問,只會答你一兩個牌子,其實你預幾多錢都好重要 ...
筆直如果輕便果d就10k.....prod果d就20k....其實而家1516買部入門定pro d

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-10 06:30 PM 發表

筆直如果輕便果d就10k.....prod果d就20k....其實而家1516買部入門定pro d
10K已經好pro, 20K直頭上太空

引用:
原帖由 kenchoi001 於 2019-1-10 06:30 PM 發表

buget ok啦,sony FF配靚鏡就唔多夠

首先你搞清楚部機連鏡去到幾大幾重你就唔想帶出街,好多人就係過唔到呢關,好快部機唔再用

第二,先想好唔同機你會配乜野機頭,上面講左唔同鏡頭差異都幾大,kit鏡好多都係雞肋,買機我會直接body配一枝想用既鏡

回覆 引用 TOP

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。