註冊 登入

[攝影器材選購] Leica X2 / x vario /X(Type113), 三揀一

Leica X2 / x vario /X(Type113), 三揀一 E-mail 此主題給朋友

本身用開FF機, 但我平時行山CAMPING旅行, 拎住開始覺得好重了
想試玩下Leica既味道

想請教各位,
呢三部應該要如何選擇?
上網爬文話x2 最keep到leica味.
但LEICA X )type113)光圈d大, 做散景又好似好d,

平時都係行山影風景人像,
希望用部Leica DC可以多D帶佢出街隨拍

**無得拍片都唔緊要, 有就好d咁解.
budget <8-9 k ,會買二手玩下先.
thanks 各位比D意見

精選樓盤
引用:
原帖由 洛文~ 於 2019-1-7 04:51 PM 發表

本身用開FF機, 但我平時行山CAMPING旅行, 拎住開始覺得好重了
想試玩下Leica既味道

想請教各位,
呢三部應該要如何選擇?
上網爬文話x2 最keep到leica味.
但LEICA X )type113)光圈d大, 做散景又好似好d,

平時都係行山影風景人像,
希望用部Leica DC可以多D帶佢出街隨拍

**無得拍片都唔緊要, 有就好d咁解.  ...
3部都冇咩奶味! Leica X 我有, 用過一兩次都冇再用。
如果樓主行山的話, X vario我覺得比較方便。

回覆 引用 TOP

首選,當然係X vario,  點解呢?因為廠方都講係首席既設計師嘔心之作,而且性能靈活。  至於話有無奶味,睇你想要D乜嗟!三幾萬一支鏡头,同樣有人話無乜奶味喎,咁究竟奶味為何物呢?
X113,睇怕最好都係唔好掂囉,好多師兄玩過都速速放!

回覆 引用 TOP

感謝兩位師兄意見.
TYPE 113 我因為佢光圈大有所吸引 , 夜晚影都幫到D, 而且輕少少
不過的確我見都多二手放~

決定鎖定買入Xvario!~

回覆 引用 TOP

我用過X 113
室內WB唔太得,對焦一般
用左一排即放轉M9
其他兩套未用過
但如非一定要Leica,Fuji X100F會更好
仲有埋Viewfinder

回覆 引用 TOP

好認同上面既回覆!唔指定玩Leica的話,  玩富士會更開心,  身同感受!  X xario想信未必買到全新貨!

回覆 引用 TOP

Highly recommend Leica X2

用心  •  忍耐  •  堅持
菲林小人物

回覆 引用 TOP

剛入手二手x vario, 不過冇check清楚機頂位原來有小痕跡,買二手心甘命抵  😓
試玩一排 再比較下。 Fuji X100F等我都留意下先,多謝各位意見

引用:
原帖由 洛文~ 於 2019-1-10 10:25 PM 發表

剛入手二手x vario, 不過冇check清楚機頂位原來有小痕跡,買二手心甘命抵  😓
試玩一排 再比較下。 Fuji X100F等我都留意下先,多謝各位意見
果個位通常係插evf時劃花, 橫掂都買咗機,  唔爭在用多幾百,  買多隻二手Olympus既evf喇,  既慳電又好用

x vario影既,  唔差喎!

附件

2019-1-11 12:44 AM

正準備
引用:
原帖由 老不解 於 2019-1-11 12:30 AM 發表

果個位通常係插evf時劃花, 橫掂都買咗機,  唔爭在用多幾百,  買多隻二手Olympus既evf喇,  既慳電又好用
佢係閃光燈位花呀, 好傷心.
evf都睇緊,  EVF1同2 分別大唔大呢

引用:
原帖由 老不解 於 2019-1-11 12:44 AM 發表

x vario影既,  唔差喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 洛文~ 於 2019-1-11 12:55 PM 發表

正準備

插上EVF就睇吾到、 用Olympus 就算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 洛文~ 於 2019-1-11 12:55 PM 發表

正準備

閃光燈位即係evf位!  哥仔,  印象中衹有vf1,  無evf1咁喎!  vf1係光學觀景器,  evf2先係電子觀景器,  你要買既係evf2,  千奇唔好搞錯!

回覆 引用 TOP

的確搞錯左vf1 同evf2, ching多謝提點.!

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。