註冊 登入

電腦同ps4 插同一個mon 問題

電腦同ps4 插同一個mon 問題 E-mail 此主題給朋友

mon 只有display port, DVI, VGA
pc 有VGA, DVI, Hdmi

咁平時插電腦就dvi, 但ps4 我就有條hdmi to dvi 插去同一個mon 道
咁我每次打機都要拔出又插入, 打完又要換返轉頭都幾麻煩

又唔想用VGA, 我知有d 要插電既switcher 但唔平
其實有冇dvi 分插一直插住唔使下下轉 我唔會同一時間2邊出signal

thank you

精選樓盤
你個mon 仲有個display port,部pc用display port,買個轉換器https://detail.tmall.com/item.htm?id=44755599562&spm=a21wu.12321156-tw.0.0.53765e4ePXde63

回覆 引用 TOP

thanks 但成$200太貴
想幾十蚊搞掂

回覆 引用 TOP

但我個mon 冇hdmi

買個DVI公轉HDMI母轉接頭插個mon個DVI度https://item.taobao.com/item.htm?spm=a21wu.12321156-tw.0.0.59002585eaUWEK&id=579709626593

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricehigh 於 2019-1-6 09:35 PM 發表

thanks 但成$200太貴
想幾十蚊搞掂
儲錢

回覆 引用 TOP

唔係比唔比得起既問題 係唔值
其實件事好簡單可以唔需要轉插, 只係想張2個插插埋一個洞道

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricehigh 於 2019-1-6 08:34 PM 發表

mon 只有display port, DVI, VGA
pc 有VGA, DVI, Hdmi

咁平時插電腦就dvi, 但ps4 我就有條hdmi to dvi 插去同一個mon 道
咁我每次打機都要拔出又插入, 打完又要換返轉頭都幾麻煩

又唔想用VGA, 我知有d 要插電既switcher 但唔平
其實有冇dvi 分插一直插住唔使下下轉 我唔會同一時間2邊出signal ...
如果電腦插dvi... ps4咪再係插hdmi... 有咩衝突?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricehigh 於 2019-1-6 10:04 PM 發表

但我個mon 冇hdmi
哦。。。古董芒。。。

買過部啦。。。 千唥蚊啫

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-1-8 19:07 發表

哦。。。古董芒。。。

買過部啦。。。 千唥蚊啫
Dell U2412M 唔算古董掛
靚野來

引用:
原帖由 ricehigh 於 2019-1-8 10:01 PM 發表

Dell U2412M 唔算古董掛
靚野來
咁個hdmi port 呢

回覆 引用 TOP

有display port 唔算太舊掛
買左幾年喳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricehigh 於 2019-1-6 11:13 PM 發表

唔係比唔比得起既問題 係唔值
其實件事好簡單可以唔需要轉插, 只係想張2個插插埋一個洞道
Pc插VGA,ps4插番dvi,一蚊都唔使使

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。