各位師兄師姐好:

我部50D已經用了好多年,最近有粒制壞左,現在想換過一部,因為好朋友黎緊結婚,想我幫手影下花絮,我睇左幾間鋪頭,試過不同機,最後選左呢3部,希望各位可以比比意見,謝謝各位。

另外,想問大家,如果買相機時,發現鏡頭或CMOS有一兩粒塵,係咪算正常 ?? 因為好多年前買鏡,發現鏡頭入面有一粒白點,我估應該係塵,SALES話好正常,佢話冇鏡頭係冇塵,最終我都有買左,雖然影相出黎冇咩特別會睇到,但我都好想知係咪正常一定會有塵??

謝謝各位幫忙和指導。

引用

被引用(4)
上SONY同CANON 6D MARK II  所有鏡報消,如果喺EF-S的話,真喺大手筆。

引用

EOS R 吧, 真係好輕便, 而且宜加買仲有接環送, 可以用返其他CANON 鏡
先考慮鏡頭群質素和價錢,然後再睇相機質素,6d2起碼可以玩多5年

引用

如果BUDGET 有限, 買6D2, 再花錢買紅圈鏡會更有成效

引用