[攝影器材選購] 80D 定 直上6D2 好

80D 定 直上6D2 好 E-mail 此主題給朋友

最近想買一部單反,Budget係13000蚊內,主要影街景同風景,有時都想影下人,但比較少會影特寫。原本有部800D,跟支18-135嘅KIT鏡。想升級主要係追求質素,想啲相影出黎有質感啲。上網爬完文之後,諗緊80D同埋6D2。想問下應唔應該直上6D2?同埋如果升嘅話,6D2配咩鏡好?當個body 9000蚊,有大約4000蚊留比支鏡。EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM 呢支如何?上官網睇$4080 thanks a lot

熱賣及精選
6D2! 

引用:
原帖由 fbc31a3cc4e714 於 2018-12-30 02:38 AM 發表

最近想買一部單反,Budget係13000蚊內,主要影街景同風景,有時都想影下人,但比較少會影特寫。原本有部800D,跟支18-135嘅KIT鏡。想升級主要係追求質素,想啲相影出黎有質感啲。上網爬完文之後,諗緊80D同埋6D2。想問下應唔應該直上6D2?同埋如果升嘅話,6D2配咩鏡好?當個body 9000蚊,有大約4000蚊留比支鏡。EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM 呢支如 ...
24-105 IS 第一代

回覆 引用 TOP

風景好睇部機既DR
咁啱6d2 個Dr 仲差過80d

80d foe sure 

回覆 引用 TOP

+24.4!
引用:
原帖由 mflyer 於 2018-12-30 11:01 AM 發表

6D2!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbc31a3cc4e714 於 2018-12-30 02:38 AM 發表

最近想買一部單反,Budget係13000蚊內,主要影街景同風景,有時都想影下人,但比較少會影特寫。原本有部800D,跟支18-135嘅KIT鏡。想升級主要係追求質素,想啲相影出黎有質感啲。上網爬完文之後,諗緊80D同埋6D2。想問下應唔應該直上6D2?同埋如果升嘅話,6D2配咩鏡好?當個body 9000蚊,有大約4000蚊留比支鏡。EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM 呢支如 ...
二手24105.1代3千頭,c記升級五買L.升黎托咩!

回覆 引用 TOP

6Dii+24-70/4,24-70/4L利過24-105L

失去30分,我要搵翻300分.

回覆 引用 TOP

引用:

講真,EF24-70 F4好過EF 24-105 F4. 成象質量好,性價比高,鏡筒有鎖,行動性高

回覆 引用 TOP

EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM 全港都無貨,canon 網上訂要3個月先有貨。

回覆 引用 TOP

一句話,建議買你Budget内負擔的起的最貴的相機或鏡頭
除非你覺得在攝影這個興趣上會一直停留在入門階段,否則信我80D應該好快滿足唔到你,到時要再付多一筆升級機身到全畫幅單反或無反。

你睇緊80D和6D2,Budget夠都建議你直上6D2,買6D2你不一定會後悔,但80D你有很大機會會後悔當初未直上6D2,直上一部好些的機身,再慢選鏡頭,節省你很多困擾。

好比鏡頭方面,如上80D,半畫幅鏡頭雖平但升級全幅後無法使用,如果爲將來考慮買全幅鏡頭用住先,又在半幅機上無法完全發揮焦段和性能優勢

所以古人經驗話,一步到位比較省錢

鏡頭24-70 f4L同24-105 f4L ii相比,兩隻都帶IS防抖,後者雖然在長焦端多出35mm,但實際使用中如果你真的需要長焦,多出那35mm到105mm都未必真的夠用(仲有70-200等緊你),相比之下前者帶macro支持微距,我覺得對一般用家日常拍攝來説會更實用些,另外坊間師兄普遍反映前者比後者成像好,當然除非張張都zoom到100%睇,最後我覺得體積方面24-70更勝一籌,24-105長少少略微頭重脚輕,配上機身論手感配重前者會好d,宜家24-70套機貨都冇24-105套機多,canon主推後者因爲鏡新d。當然够Budget都可以不选f/4套機頭,直上f/2.8大光圈以上鏡頭,光圈进光量毕竟差左一级,低光环境表现同虚化能力都有很大提升。

引用:
原帖由 ranger101 於 2019-1-10 10:24 PM 發表

一句話,建議買你Budget内負擔的起的最貴的相機或鏡頭
除非你覺得在攝影這個興趣上會一直停留在入門階段,否則信我80D應該好快滿足唔到你,到時要再付多一筆升級機身到全畫幅單反或無反。

你睇緊80D和6D2,Budget夠都建議你直上6D2,買6D2你不一定會後悔,但80D你有很大機會會後悔當初未直上6D2,直上一部好些的機身,再慢選鏡頭,節省你很多困擾。

好比鏡頭方面,如上80D, ...
Ching講得岩👍,之不過f2.8好len重啊,加埋6D2機身頸都疼。所以思量再三我最終入左f4。

引用:

宜加6D4官網價錢BODY都係9千幾仲有野送, 唔係比6D2更好咩?

支持上6D2, 感覺唔同曬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬性感的水管 於 2019-1-14 02:18 PM 發表

Ching講得岩👍,之不過f2.8好len重啊,加埋6D2機身頸都疼。所以思量再三我最終入左f4。
2.8質素好過4幾個馬位

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。