• 瀏覽: 9,361
  • 回覆: 33
想搵便宜平版電腦, 牌子不限, 約10吋畫面, 輕身.
用來上網;聽歌電影, 但對聲畫質量冇要求.

熱賣及精選
引用:
原帖由 saruswk 於 2018-12-26 02:56 AM 發表

想搵便宜平版電腦, 牌子不限, 約10吋畫面, 輕身.
用來上網;聽歌電影, 但對聲畫質量冇要求.
很多大陸10"行Android平板幾輕下都是若千元左右!

引用:
原帖由 alexkkc 於 2018-12-26 12:21 PM 發表

很多大陸10"行Android平板幾輕下都是若千元左右!
謝謝, 有冇心水推介?

引用:
原帖由 saruswk 於 2018-12-26 04:07 PM 發表

謝謝, 有冇心水推介?
我用著2015台電科技X98 air3G 9.7" 雙系統win8.1&Android4.4 2G ram 32G rom 8500mAH電夠持航5小時煲劇, 2048×1536高解像 498g重,可惜是單Wifi上網慢d及4核cpu 亦停產了,未壞過好用又未換電,台電有網頁支援!

回覆 引用 TOP

還有其他可以介紹嗎?

回覆 引用 TOP

台電科技T10 6核 A72 10.1" 2560×1600解像 4G ram 64G rom 雙wifi Android7.0 指紋解鎖都好正!

雙系統會用台電X98 Plus2

8" 小米平板4 Snapdragon660 1920×1200解像度一般,有14萬跑分高性能強!

回覆 引用 TOP

雙wifi 2.4G/5GHz平板當然要配合家中是否用300m以上寬頻,配合靚AC Router接收力強才順暢,接收唔好又要加Router Extender,又要$買,都是好大投資升級過程!

始終很少人會拿平板出街睇,要用雙手拿著幾唔方便,下年會新出可摺的手機會有大突破,不過肯定貴到飛起!

回覆 引用 TOP

多謝推介, 會去試下!

引用:
原帖由 saruswk 於 2018-12-29 05:59 AM 發表

多謝推介, 會去試下!
小米香港有設維修中心比較可靠有信心,大牌子行貨貴少少多人用,firmware又update快比較好,網友分享心得多些!

回覆 引用 TOP

CUBE M5S 礑酷比魔方 十核芯 3GB RAM 32GB ROM
HK$999- 

呢隻最新最抵買.

引用:
原帖由 特郎普 於 2018-12-31 04:47 PM 發表

CUBE M5S 礑酷比魔方 十核芯 3GB RAM 32GB ROM
HK$999-

呢隻最新最抵買.
Cube M5 都是十核芯Helio X20 但有4G Ram 64G Rom 2560×1600解像 亦是4G LTE 雙卡雙待 Android 8.0 , 但機身薄8.7mm重量一樣510g更型更正,跑分相若近10萬!
不過,大陸M5和M5S都是買¥899,香港M5貴多$300?!

回覆 引用 TOP

千祈唔好買雙系統, 64G 裝左幾個app 已经冇晒位, 搞到win10 因為唔夠 memory 而升級唔到, 兩邊都好慢。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2019-1-1 07:47 PM 發表

千祈唔好買雙系統, 64G 裝左幾個app 已经冇晒位, 搞到win10 因為唔夠 memory 而升級唔到, 兩邊都好慢。
所以我部雙系統只有2G Ram行win8.1只能裝app不多過6成以下 , Android4.4還要disable肯定唔用system app , 裝user app剩4~5成留空間給系統用 , 都行得幾順算ok ! 暫時不想換機 !
又不是新os , background app當然不可太多會慢卡住 !

回覆 引用 TOP

平平地台電出左部十刻都不錯,千幾蚊

引用:
原帖由 半空紫色的隊長 於 2019-1-5 11:01 AM 發表

平平地台電出左部十刻都不錯,千幾蚊
台電T20用Helio X27 十核芯跑分不錯若11萬,2560×1600高解像還有OTG type-C USB3.0, 4G LTE上網及雙wifi, Android7.1 都OK, 買了$1880?!上網快,打機流暢及畫質靚幾唔錯!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]