註冊 登入

[其他] 多唔多人用RAW?

多唔多人用RAW? E-mail 此主題給朋友

多唔多人用RAW?真係好過jpeg好多嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2018-10-19 07:54 PM 發表

我祗影WAR.還完度高D。

RAW 方便後製,改白平衡同較光暗比jPG易

回覆 引用 TOP

會PS/LR一定係RAW,
拉幾下 天黑都執到天光. JPG
如果你用JPG去執, 
效率差好多, 而且極端調教下分別明顯, 細節位差好遠. (當然睇你執邊方面)

回覆 引用 TOP

唔係好唔好嘅問題。亦唔係有無需要用到嘅問題,如果你有張蒙羅麗莎嘅真蹟,你會唔會掉咗佢keep張A4 size嘅影印本算數?

回覆 引用 TOP

向來都係 R+J! 
可惜好少PS! 

回覆 引用 TOP

唔發燒唔搞野就唔用raw

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方小羊羊 於 2018-10-19 08:11 PM 發表

我祗影WAR.還完度高D。
第一次聽人講影 war
哈哈哈,師兄勁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2018-10-19 07:54 PM 發表

打個比諭:

如果有一幅圖,你必須拉光暗先可以達到目的,咁JPG最多正負30%,可能就會起碴。
用RAW來做,就可以達到正負100%。。。

實際上,JPG精細下的壓縮比正正就係4比1,原RAW就係1比1。。。
所以我上面既比諭也差不多係相差咁多倍。。

咁你話,如果有人扣起你3/4食物,咁你仲有無力氣做野?
影相道理都係一樣者。。

回覆 引用 TOP

我影raw,試過raw+jpg,但都係揀番raw,自己想執就執,感覺自己執仲好過部機執。
raw真係有明顯分別,小弟一直用18-135 kit鏡,影月亮,crop完再執都仲睇到細節,已經睇到好明顯分別,如果用jpg,張相質素會差哂,好似夾硬將張相放大咁!

❤❤❤❤❤❤歐美音樂分享及討論facebook group❤❤❤❤❤❤
https://www.facebook.com/groups/166769190146693?refid=59

回覆 引用 TOP

請問如只corp 相,jpeg 及 raw 有分別嗎?

咁大家都如何保存檔案?
例:一次影左100零張raw,假設執左30張jpeg ,
咁剩低冇咁靚果70張,會一直保存raw ,定轉jpeg del raw?
同上,最靚果30張,執完仲留唔留raw?

引用:
原帖由 創世紀榮添 於 2018-11-15 01:48 AM 發表

請問如只corp 相,jpeg 及 raw 有分別嗎?
首先你要明白,機身能力有限,所謂『直出』既JPG,就已經唔夠直接由電腦RAW轉JPG來得更好,而係一定差一點。
所以,Crop唔Crop相唔係重點,重點係電腦用RAW轉JPG(原廠軟件,所有機身設定都唔改)一定比直出JPG好。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生力嘉 於 2018-11-16 08:04 AM 發表

咁大家都如何保存檔案?
例:一次影左100零張raw,假設執左30張jpeg ,
咁剩低冇咁靚果70張,會一直保存raw ,定轉jpeg del raw?
同上,最靚果30張,執完仲留唔留raw? ...
我自己就乜都唔刪,結果十幾年落來,已經有12TB既相片。。
代價就係好佔地方,但係有時間我又會重新睇下,又玩下執相,都幾過癮。。

回覆 引用 TOP

係啊, 去幾日旅行影成100gb
間中拍下片仲多一點, 過年又要換harddisk了

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。