註冊 登入

[求救]小弟想入手超重低音入耳式耳機

[求救]小弟想入手超重低音入耳式耳機 E-mail 此主題給朋友

小弟想入手超重低音入耳式耳機

去過耳機鋪試過好多一千至三千左近內嘅都覺得好麻麻 搵左好耐都搵唔到岩心水直頭係大海撈針
好多啲Bass唔夠重唔夠實 一開大聲啲Bass夠番少少但歌手一唱歌就會好刺耳
所以想師兄門可以幫幫我推介啲有實力嘅比我等我可以縮小範圍容易搵到心水

反而試過呢隻幾舊水貨仔暫時覺得算最好 但我都覺得未夠勁

同如果我咁鍾意重低音係咪應該跟上面文章講要簡翻 動圈式驅動單元的商品?

我最想要嘅感覺就好似有一套鼓係你面前打緊 震撼到你耳模會旭個個Feel
其他中高音人聲 好一般就夠

求師兄幫手打救我

引用:
原帖由 Skinny2002 於 2018-10-11 06:04 PM 發表

去過耳機鋪試過好多一千至三千左近內嘅都覺得好麻麻 搵左好耐都搵唔到岩心水直頭係大海撈針
好多啲Bass唔夠重唔夠實 一開大聲啲Bass夠番少少但歌手一唱歌就會好刺耳
所以想師兄門可以幫幫我推介啲有實力嘅比我等我可以縮小範圍容易搵到心水:han ...
N8

引用:
原帖由 Skinny2002 於 2018-10-11 06:04 PM 發表

所以想師兄門可以幫幫我推介啲有實力嘅比我等我可以縮小範圍容易搵到心水:han ...
你用咩player? 可能只係唔夠推力

我用 N3, zx300a用平衡+ high gain d bass 好滿意

仲有可試可試下 spinfit 耳膠, d bass 會彈d, 層次好d, 人聲出d, 不過音場會窄左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園綠色手背 於 2018-10-11 06:29 PM 發表

N8
呢隻嗎😱😱😱?

附件

2018-10-11 09:16 PM

引用:
原帖由 edwardccw 於 2018-10-11 07:23 PM 發表

你用咩player? 可能只係唔夠推力

我用 N3, zx300a用平衡+ high gain d bass 好滿意
這兩個嗎? 我係用iphoneX聽歌的 我去耳機鋪試嘅時候店員有比一個藍牙耳擴加埋佢地介紹嘅耳機比我試聽 不過好似唔差太遠

high gain d bass呢個係zx300a嘅模式?

附件

2018-10-11 09:29 PM

2018-10-11 09:29 PM

有師兄介紹過jvc fw01,自己用過sony n3都唔差

睇你 budget, 買DAP 當然好, 只用 iphone 唔好有咩期望, 
藍牙耳擴就唔好諗喇, 因為iphone 只 support AAC, 音質唔太好
Sony N3 係比較易推, 而且低音唔錯, 可去Sony showroom 試下

引用:
原帖由 Skinny2002 於 2018-10-11 09:16 PM 發表

呢隻嗎😱😱😱?
Yes

回覆 引用 TOP

引用:

N3ap or N3bp VERY GOOD BASS!!!

引用:

你愛超重低音入耳式………只有動圈才能比到你
出去試一些10-15mm大動圈耳機、價位越高可能不是你杯茶

附件

2018-10-12 08:43 AM

引用:
原帖由 Skinny2002 於 2018-10-11 09:29 PM 發表

這兩個嗎? 我係用iphoneX聽歌的 我去耳機鋪試嘅時候店員有比一個藍牙耳擴加埋佢地介紹嘅耳機比我試聽 不過好似唔差太遠

high gain d bass呢個係zx300a嘅模式? ...
yes, Sony N3AP/N3BP, high gain 即 高增益, 大部份 DAP 都有, 提高推力, 睇耳機要求

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mingming998 於 2018-10-11 11:18 PM 發表

有師兄介紹過jvc fw01,自己用過sony n3都唔差
好多人都推介Sony XBA-N3 會去試下順手試埋JVC HA-FW01🙏🏾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwardccw 於 2018-10-12 12:35 AM 發表

睇你 budget, 買DAP 當然好, 只用 iphone 唔好有咩期望, 
藍牙耳擴就唔好諗喇, 因為iphone 只 support AAC, 音質唔太好
Sony N3 係比較易推, 而且低音唔錯, 可去Sony showroom 試下 ...
其實耳擴同DAP係咪同一樣野黎🤔 同點解DAP比起普通Smartphone或者iphone係聽歌方面好咁多 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨Leo 於 2018-10-12 06:08 AM 發表

N3ap or N3bp VERY GOOD BASS!!!
想問下N3嘅AP同BP有咩分別?

38 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。