註冊 登入

關於3.5去4.4轉插問題

關於3.5去4.4轉插問題 E-mail 此主題給朋友

本人有疑問一直諗唔明
例如我有一隻unbalanced 3.5耳機
用轉插或轉接線換成balanced 4.4公頭
插落有4.4 balanced輸出的播放機
會否燒機/可行嗎?
謝謝

我未見過有咁樣既轉插 3.5 (3 pole) unbalanced (乸) -> 4.4 (5 pole) balanced (公)

通常出面有得賣的都是 3.5 (4 pole) balanced (乸)-> 4.4 (5 pole) balanced (公). 你用呢一種轉插, 肯定會燒機. 若果唔燒, 只係時辰未到.
如果是淘返黎用的話, 就唔好亂黎...
補充一下, 就算就算就算俾你搵到 3.5 (3 pole)-> 4.4 (5 pole) 頭, 最後出黎既(聲)咪又只係unbalanced質素. 咁樣既話, 不如直插3.5.

引用:
原帖由 394052786 於 2018-10-11 01:51 PM 發表

本人有疑問一直諗唔明
例如我有一隻unbalanced 3.5耳機
用轉插或轉接線換成balanced 4.4公頭
插落有4.4 balanced輸出的播放機
會否燒機/可行嗎?
謝謝
其實要睇番個轉插 如你3.5乸負極係咪接咗去4.4公頭第5極果度 即GND 4.4公頭 L-同R-係唔可以接線 咁接係4.4unbalanced 即係4.4有兩個接法 一個接法係Balanced 叧一接法係Unbalanced

引用:
原帖由 im50 於 2018-10-11 04:24 PM 發表

其實要睇番個轉插 如你3.5乸負極係咪接咗去4.4公頭第5極果度 即GND 4.4公頭 L-同R-係唔可以接線 咁接係4.4unbalanced 即係4.4有兩個接法 一個接法係Balanced 叧一接法係Unbalanced ...
有冇大師可以解釋下呢兩張圖, 感激

附件

2018-10-11 06:48 PM

2018-10-11 06:48 PM

引用:
原帖由 394052786 於 2018-10-11 06:48 PM 發表

有冇大師可以解釋下呢兩張圖, 感激
哩兩張圖已經好清楚 仲要解釋D乜🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 im50 於 2018-10-11 04:24 PM 發表

其實要睇番個轉插 如你3.5乸負極係咪接咗去4.4公頭第5極果度 即GND 4.4公頭 L-同R-係唔可以接線 咁接係4.4unbalanced 即係4.4有兩個接法 一個接法係Balanced 叧一接法係Unbalanced ...

簡單泥講
其實咁做應該冇問題??

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2018-10-11 10:44 PM 發表

https://img30.360buyimg.com/shaidan/s400x400_jfs/t20560/249/517982219/177949/7b9dd51a/5b0fbfd3N6b6760d8.jpg

簡單泥講
其實咁做應該冇問題??
所以咪睇條轉線4.4頭L同R負極果邊係咪接第5極 你都玩緊 你話有冇問題😂

回覆 引用 TOP

4.4mm 頭係可以畀一個插座做晒平衡同單端,耳機線駁插頭嗰邊一係就駁L+R+Ground做單端,一係就L+L-R+R-做平衡
平衡下Ground 應該可以用嚟做屏蔽(如果插座個sleeve位係有駁ground)
呢種情況下唔駁平衡輸出嘅-極而駁Ground其實都會有聲,只係電壓振幅減半
即係五個位都有駁到對應嘅輸出,同一個座可以平衡或者單端都得
以上純粹9up

引用:
原帖由 edward616 於 2018-10-12 12:12 AM 發表

4.4mm 頭係可以畀一個插座做晒平衡同單端,耳機線駁插頭嗰邊一係就駁L+R+Ground做單端,一係就L+L-R+R-做平衡
平衡下Ground 應該可以用嚟做屏蔽(如果插座個sleeve位係有駁ground)
呢種情況下唔駁平衡輸出嘅-極而駁Ground其實都會有聲,只係電壓振幅減半
以上純粹9up ...
C兄9up得好啱 多謝更正😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HDX 於 2018-10-11 03:27 PM 發表

我未見過有咁樣既轉插 3.5 (3 pole) unbalanced (乸) -> 4.4 (5 pole) balanced (公)

通常出面有得賣的都是 3.5 (4 pole) balanced (乸)-> 4.4 (5 pole) balanced (公). 你用呢一種轉插, 肯定會燒機. 若果唔燒, 只係時辰未到.
如果是淘返黎用的話, 就唔好亂黎...
補充一下, 就算就算 ...
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.33.4c866acebD4aMR&id=559081007368&ns=1&abbucket=13&skuId=3644670466162

淘店!一早就有

燒唔燒機呢個問題、以多次有人出個帖問過
3.5非平衡轉2.5 4.4平衡係有機會燒~但比率較微

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edward616 於 2018-10-12 12:12 AM 發表

以上純粹9up ...
即係話
假設200mw嘅4.4平衡輸出孔
以非平衡接駁
就得返100mw輸出
是否這樣?

回覆 引用 TOP

今晚他過條線,4.4公轉3.5母,發覺係L+去L,R+去R,L-同R--同去Ground

有沒有問題的?

附件

2018-10-12 10:31 PM

引用:
原帖由 394052786 於 2018-10-12 10:31 PM 發表

今晚他過條線,4.4公轉3.5母,發覺係L+去L,R+去R,L-同R--同去Ground

有沒有問題的?
咁咪係unbalanced 等同接埋4.4頭果邊第5極 其實L-同R-接埋一齊都唔會燒機  因兩條負極最後都係去番電池負極

最好都係係兩條負極各加一粒整流頂住就最好

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。