註冊 登入

[開箱及用家心得] Panasonic GX85 开箱&試影

Panasonic GX85 开箱&試影 E-mail 此主題給朋友

之前用開 Canon DSLR, 手痕想試試 mirrorless camera。剛以有限 budget 買了 Panasonic GX85, 連12-32 和 45-150.

開箱:

機身幾重手。支12-32又細又輕,膠味甚重。連接環都係膠。

支45-150 原來包埋 hood。唔錯。

右邊那句話是真的>………<左邊那句話是假的
精選樓盤
試影。。。其實對很多功能還在摸索中。所以試影只是求求其其,並無測試所有功能。主要用光圈先決,戶外用ISO200, 室內用ISO800, 拍攝時用 raw format。

戶外, 12-32mm 鏡頭, 只係矯正左仰視變形。

室內,45-150mm 鏡頭。

室內。12-32mm 鏡頭, 只係矯正左仰視/俯視變形。防震做得很好,大部分相片快門速度慢過1/15秒。

回覆 引用 TOP

繼續。。。

回覆 引用 TOP

結論:滿意。有很多 Canon 没有提供的 features。下次旅行可以把 FF Canon 留在家中,輕装上陣。

稍嫌美中不足:
1. 充電器只能連接 USB cable, 連接相機來充電。
2.電池續航力有限。(正預備多買一粒備用電池和電池充電器)
3.機頂閃光燈指數得4m 左右 (ISO100計)。幸好有舊閃燈可接到上去用。
4. 相機没有跟軟件光碟,在 Panasonic 官網也找不到一個類似 Canon Digital Photo Professional 嘅 軟件,可以一次過見到 folder 內所有 raw 文件的圖像。 結果解决方法是下載 Raw Therapee, 都算滿足到要求。

驚喜: Panasonic USA 正在做 promotion, 上網站做 registration, 保養期由一年延長到三年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kenji_Sawada 於 2018-9-10 10:23 AM 發表

之前用開 Canon DSLR, 手痕想試試 mirrorless camera。剛以有限 budget 買了 Panasonic GX85, 連12-32 和 45-150.

開箱:

我曾考慮過呢部機,但最後因為無180反芒放棄咗

另外師兄,點解唔買大光圈鏡而用 kit

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-10 02:25 PM 發表

我曾考慮過呢部機,但最後因為無180反芒放棄咗

另外師兄,點解唔買大光圈鏡而用 kit
180反 mon 對我來說不重要,因極少自拍。另如上文所說,以有限 budget 買一 set 旅行用的相機, 由12 到150 mm 都 cover 左。

如果影正式人像相,我還是用 Canon 6D + 85/1.8 來進行好了

引用:
原帖由 Kenji_Sawada 於 2018-9-10 05:04 PM 發表

180反 mon 對我來說不重要,因極少自拍。另如上文所說,以有限 budget 買一 set 旅行用的相機, 由12 到150 mm 都 cover 左。

如果影正式人像相,我還是用 Canon 6D + 85/1.8 來進行好了 ...
加多支20餅啦!又或者15 1.7
反正M43輕和細。

引用:
原帖由 a527692384 於 2018-9-10 11:12 PM 發表

加多支20餅啦!又或者15 1.7
反正M43輕和細。
感謝建議。有需要時會再買

回覆 引用 TOP

45-150 係咪已經停左產 ?? 

引用:
原帖由 GC8V 於 2018-9-11 01:27 AM 發表

45-150 係咪已經停左產 ?? 
Panasonic 美國的官網還有列出這支鏡,紐約兩間最大攝影器材公司亦有現貨出售。但我承認對這類新聞唔係跟得太足。所以可能 ching 收到一些我收唔到嘅風吧

回覆 引用 TOP

RAW 用E個解SILKYPIX Developer Studio 4.4 SE
買個叉座OK.只係佢唔俾你.
電係死症..就算我E家用GX7MKIII都係好快.

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2018-9-11 10:37 AM 發表

RAW 用E個解SILKYPIX Developer Studio 4.4 SE
買個叉座OK.只係佢唔俾你.
電係死症..就算我E家用GX7MKIII都係好快.
唔該晒。會下載 Silkypix 試用。也預備另買充電器和電池

回覆 引用 TOP

唔駛客氣..如果你真係諗住用得多既..3舊電都要..實在食得好勁D電.好彩既係佢機身都叉到電.
重有個軟件就咁可腸到RAW既.但修改唔到.都幾方便.

記得了.依個軟件開到好多RAW,係改唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2018-9-11 11:24 AM 發表

唔駛客氣..如果你真係諗住用得多既..3舊電都要..實在食得好勁D電.好彩既係佢機身都叉到電.
重有個軟件就咁可腸到RAW既.但修改唔到.都幾方便.
在無反相機方面我完全是新手,感謝 ching   的提示。

上周末試用了半天,照我自己的習慣(少用閃燈,少拍片,又唔即時 review 相片)﹐應該兩舊電支持到一日有餘。

因我常會一個景拍兩三張,所以想有個軟件可同時見到多個 raw文件就得(可決定刪除或執邊一張)。執相還得靠 PS來做。

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。