註冊 登入

新手想搵無損播放器

新手想搵無損播放器 E-mail 此主題給朋友

預算大約係$2000-$3000
想搵粉紅色或玫瑰金機身
唔知有咩入門版又抵玩?
本身耳機用緊Beats

另外因為完全未接解過, 想問無損音樂可以係邊道搵到? 主要係韓文歌

引用:
原帖由 心碎到冇得再碎 於 2018-8-10 04:20 AM 發表

預算大約係$2000-$3000
想搵粉紅色或玫瑰金機身
唔知有咩入門版又抵玩?
本身耳機用緊Beats

另外因為完全未接解過, 想問無損音樂可以係邊道搵到? 主要係韓文歌 ...
FYI:

Hi-Res 歌邊度買?五大音樂下載網推介:

1. HifiTrack:Hi-Res 華語佢最多華人地區首個專門提供高質素 Hi Fi 音樂下載的網站,除了 WAVFLAC 等的 16bit/44.1kHz、24bit/96kHz 不同質素音樂檔案之外,更有錄音室原裝母帶的 WAV 或 FLAC 下載。部分 CD 質素的音樂,會提供以瑞士頂尖音響品牌 Weiss 的 Saracon 軟件升頻的 24bit/96kHz WAV/FLAC 下載,可算是聽 Hi-Res 華語歌的首選。
http://www.hifitrack.com/

2. HDtracks:歐美最大 Hi-Res「歌庫」全球最大的其中一個提供錄音室質素、Hi-Res 音樂購買下載的網站,數量相當多,而且分類都極之齊,Rock、Pop、Jazz、Classical 等等都有,而且有跟不同年代歌手、Top Picks 熱門選擇等分類,揀歌極之方便,聽外語歌的首選。提供 AIFF、ALAC、WAV、FLAC 等不同無損音樂格式下載,亦會提供 24bit/96kHz、24bit/192kHz 等不同質素的音樂,還有 DSD 2.8MHz/5.6MHz 可以買。
https://www.hdtracks.com

3. 2L Music:發燒純音樂、各種格式試聽下載另一個相當有名、購買 Hi-Res 音樂的網站,來自挪威。有唔少純音樂選擇,提供的檔案種類選擇都好多,而且普遍質素極之高。24bit/96kHz、24bit/192kHz FLAC 是基本,甚至 24bit/352.8kHz 都有,更有DSD64、DSD128、DSD256(2.8MHz、5.6MHz、11.2MHz)選擇,2L 更是率先支援 MQA 的買歌網,可以下載 MQA 編碼的原音音樂。「HiRes Test Bench」內更提供不同質素、編碼的試聽歌可以下載,未聽過 Hi-Res 或者想比較吓唔同格式?呢度就最啱!
http://www.2l.no/

4. e-onkyo music:日系 Hi-Res 音樂之選日本相當有名的 Hi-Res 音樂網,除了主力的日本歌之外,歐美地區的音樂都有售。格式以 WAV 和 FLAC 為主,多數是 24bit/96kHz 或者 24bit/192kHz,DSF/DSD 都會有(2.8Mhz/5.6MHz)。e-onkyo music 亦都已經提供 MQA 編碼的音樂下載,曲目同 2L Music 幾似,而且會標明係 MQA Studio 24bit/352.8kHz。但 e-onkyo music 同另一日本知名買歌網 mora.jp 一樣,並不支援海外購買,要買歌的話就要用到日本 VPN,詳細流程可以參考【SPILL教室】e-onkyo 購買 Hi-Res 音樂全攻略,會由申請 VPN、e-onkyo 帳號,到樂天點數增值、實際買歌程序,step-by-step 講解如何在海外購買 e-onkyo 的 Hi-Res 音樂。
http://www.e-onkyo.com/

5. LINN Records:發燒品牌的發燒音樂由發燒音響品牌 LINN 延伸而來的音樂下載網 LINN Records,當然唔少得大量的發燒音樂,極之多純音樂專輯,包括鋼琴、小提琴、古典結他獨奏、交響樂、管弦樂等等,曲風主要是古典、Jazz、電子、Pop/Rock。格式以 FLAC 和 ALAC 為主,24bit/96kHz、24bit/192kHz 都有,亦都提供 CD 質素 16bit/44.1kHz 檔案,價錢比起 Hi-Res 會平兩三成。最特別是仲有 MP3 格式選擇,會再平少少。不過雖然係 320kbps 的「高質 MP3」,但買得歌的話,都係畀多少少至少買 CD 質素吧。
http://www.linnrecords.com/

https://www.spill.hk/audiovisual/where-to-buy-hi-res-music/

樓主, 快快去灣仔入場試啦.  留意有3樓是(買票)
還有S2XX (2樓) 和 5/6樓

$80入場送CD, 去試齊好多DAP

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-8-10 04:32 PM 發表

樓主, 快快去灣仔入場試啦.  留意有3樓是(買票)
還有S2XX (2樓) 和 5/6樓

$80入場送CD, 去試齊好多DAP
因為我係新手乜都唔識呀

引用:
原帖由 心碎到冇得再碎 於 2018/8/10 17:35 發表

因為我係新手乜都唔識呀
聽多D就會識,所以叫你入場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hphphp 於 2018-8-10 02:32 PM 發表

FYI:

Hi-Res 歌邊度買?五大音樂下載網推介:

1. HifiTrack:Hi-Res 華語佢最多華人地區首個專門提供高質素 Hi Fi 音樂下載的網站,除了 WAV、FLAC 等的 16bit/44.1kHz、24bit/96kHz 不同質素音樂檔案之外,更有錄音室原裝母帶的 WAV 或 FLAC 下載。部分 CD 質素的音樂,會提供以瑞士頂尖音響品牌 Weiss 的 S ...
Sony金磚

引用:
原帖由 ATKGOOD88 於 2018-8-10 06:46 PM 發表

Sony金磚
幾錢左右呢?

引用:
原帖由 心碎到冇得再碎 於 2018-8-10 06:57 PM 發表

幾錢左右呢?
兩皮左右

引用:
原帖由 ATKGOOD88 於 2018-8-10 07:02 PM 發表

兩皮左右
我係新手想搵入門級,冇預算咁高

Zx300水貨

想問吓我主功咩牌子好呢?

回覆 引用 TOP

樓主,跟我,可以二手$1500買到 Fiio x5iii

(我是買全新 $2950)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Chifaiba1 於 2018-8-10 07:24 PM 發表

Zx300水貨
ZX300A (細黑)但樓主用開咩聽歌?
因為細黑無得用app聽歌
要用app聽歌就簡番大陸機

其實樓主, 你想聽韓文歌曲, 用MOOV月費, 聽16/44.1 CD音質檔就齊全啦.
*每月$49

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leung234hk 於 2018-8-10 08:32 PM 發表

ZX300A (細黑)但樓主用開咩聽歌?
因為細黑無得用app聽歌
要用app聽歌就簡番大陸機
已經睇緊ZX300,想買中

65 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。