註冊 登入

考慮緊升級, 但唔知有冇必要?

考慮緊升級, 但唔知有冇必要? E-mail 此主題給朋友

現在用緊機仔sony a15, 主要音源都係mp3 / wav
新既PMP 見好多都標磅hi-res, 但我又唔多聽果D hires file
咁只聽mp3/wav/flac, 咁貴野其實差不多定都有明顯改善音質

或者有冇人佣有過平貴但同牌子咁比較過? 有咩心德
心水fiio (好似好出名), or sony zx300 好唔好? (四千幾又好似唔太貴)

目前用緊ie800, 但發覺屋企用耳擴推個效果好好多, 但問題ie800主力係出街聽, 唔知upgrade 貴player作用大唔大, 因a15 輸出功率感覺麻麻, 發揮唔到耳塞

引用:
原帖由 wingshing168 於 2018-7-8 11:17 PM 發表

現在用緊機仔sony a15, 主要音源都係mp3 / wav
新既PMP 見好多都標磅hi-res, 但我又唔多聽果D hires file
咁只聽mp3/wav/flac, 咁貴野其實差不多定都有明顯改善音質

或者有冇人佣有過平貴但同牌子咁比較過? 有咩心德
心水fiio (好似好出名), or sony zx300 好唔好? (四千幾又好似唔太貴)

目 ...
Zx300 再換條4.4夠推ie800

哇哇哇
買部 Fiio Q5 
用緊 推力好好 應該乜都推到

引用:
原帖由 bb282828 於 2018-7-8 11:49 PM 發表

推方面係其一因素, 但最緊要佢音質, 音場, 層次... 各方面, 對於mp3/wav/flac (非hi-res)
會係差無幾, 定會另一級數之大...? 若一樣既, 只係唔夠推, 咁加多個poweramp機仔便夠...
正如屋企用電腦播, 同大hifi加headphone amp推, 播同樣wav都會有別一樣, 但呢點一定要佣有過高低檔既PMP 用家才能得出答滿

首先你聽mp3同wav, flac聽唔聽得出分別先? 越高級既dap, 理論上越能夠聽得出無損同有損之間的分別, 到時你會越嚟越唔想聽mp3, 我就最低限度也要聽16/44.1 無損, 即等同cd音質, 大部份都會聽hires

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CY_Alex 於 2018-7-9 12:13 AM 發表

買部 Fiio Q5 
用緊 推力好好 應該乜都推到
你呢個建議非常好!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bb282828 於 2018-7-8 11:49 PM 發表

如果呢個建議,可能會超出樓主預算,起碼要成5k先可以成事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingshing168 於 2018-7-9 07:16 AM 發表

推方面係其一因素, 但最緊要佢音質, 音場, 層次... 各方面, 對於mp3/wav/flac (非hi-res)
會係差無幾, 定會另一級數之大...? 若一樣既, 只係唔夠推, 咁加多個poweramp機仔便夠...
正如屋企用電腦播, 同大hifi加headphone amp推, 播同樣wav都會有別一樣, 但呢點一定要佣有過高低檔既PMP 用家才能 ...
如果你只係普通mp3檔,更加要選sony ,獨家技術

附件

2018-7-9 01:09 PM

哇哇哇
引用:
原帖由 wingshing168 於 2018-7-9 07:16 AM 發表

正如屋企用電腦播, 同大hifi加headphone amp推, 播同樣wav都會有別一樣, 但呢點一定要佣有過高低檔既PMP 用家才能 ...
同埋zx300唔使4000幾,三千六七買到

哇哇哇
我有部A17,即係樓主部A15~
近排買咗部hiby r6,AB明顯r6聲底乾淨紮實,分析比A17高細節位比A17多,推力大過A17。(純粹個人聽感)
我買原因係r6行android 方便我用moov或其他串流。
你換player可以玩2.5/4.4已經有驚喜。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bb282828 於 2018-7-9 01:09 PM 發表

如果你只係普通mp3檔,更加要選sony ,獨家技術
這些所謂升頻技術, 我就有所保留

引用:
原帖由 andy14011982 於 2018-7-9 05:33 PM 發表

有冇用緊定純粹猜測?

哇哇哇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andy14011982 於 2018-7-9 05:33 PM 發表

升頻兩字比較誤導, 以細佬非常有限度認知
或者叫 digital extra-polation 會合乎現實多D?

p.s. 有用過HSEE HX 聽壓縮檔(mp3/aac)
朦朧感, 低中頻有所改善
不過, 呢個科技對我愈來愈唔重要, 因為唔會再入手任何壓縮檔音樂

引用:
原帖由 逝去的心 於 2018-7-9 06:39 PM 發表

升頻兩字比較誤導, 以細佬非常有限度認知
或者叫 digital extra-polation 會合乎現實多D?

p.s. 有用過HSEE HX 聽壓縮檔(mp3/aac)
朦朧感, 低中頻有所改善
不過, 呢個科技對我愈來愈唔重要, 因為唔會再入手任何壓縮檔音樂 ...
所以我針對樓主用mp3檔而去建議,我自己dsd多

哇哇哇
引用:
原帖由 bb282828 於 2018-7-9 07:00 PM 發表

所以我針對樓主用mp3檔而去建議,我自己dsd多
both, mp3 or wav 個量都幾多
mp3 download 落, wav 則是屋企CD RIP, flac from其它FD抄落.... 總之呢幾款format係主要

其實家用大hifi 機去做dac 再去headphone係N00% K.O. 用部a15 機仔去推(phone更加唔使講), 但耳塞用途主要出街, 屋企用返大喇叭聽舒服好多

既然部PMP 都需要upgrade, 咁就簡部好D, 價錢既然ie800 價43XX, 咁心水簡返4-6K pmp機襯返ok的
只係對目前既PMP未太了解太多, 睇睇各位意見後, 有左幾款choice就出去詳細再聽真D
咁即目前 中價位係fiio, sony 之爭?

66 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。