[攝影技術討論] 如天空白色,想影一座教堂,點解救好?

如天空白色,想影一座教堂,點解救好? E-mail 此主題給朋友

中午時份雖然好天但有薄雲遮住個藍天,白蒙蒙一片,同時喺地面下至上影教堂
主體夠光個天就爆光,應該點影好?
HDR?
濾鏡?
定係死症等藍天再影?

熱賣及精選
落腳,bracket shutter speed。用photoshop 做layer。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-6-30 08:13 AM 發表

中午時份雖然好天但有薄雲遮住個藍天,白蒙蒙一片,同時喺地面下至上影教堂
HDR?
濾鏡?
定係死症等藍天再影? ...
想『正常』影相就死症。。。
但要『造』出『正常影像』卻有好多方法。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-6-30 08:13 AM 發表

HDR?
濾鏡?
定係死症等藍天再影? ...
其中一個方法,現場做『中性曝光』,回家用數碼濾鏡處理。

效果如圖。

另一種方法,又係先做『中性曝光』,然後回家推光暗。
其實呢個效果都幾自然的。。

呢兩個做法,係最記貼近現實既做法——例如你去旅行隨拍(什計你都係去旅行先想留念才影相吧?)。
咁做你唔使帶太多設備,只需要帶一部相機+用少少腦就可以做到了。
一樣可以留下美好時光影像的,無必要帶行架生負重十幾公斤去影相,因而忘卻『旅行的意義』。。。

回覆 引用 TOP

用腳架,分兩張影。
或者用ND鏡。
出嚟效果好過單純用LightRoom去調

如果好似呢張咁呢?
限制2MB,縮細左一半

附件

HYF_2909.jpg(1.89 MB)

2018-7-6 02:07 AM

引用:
原帖由 nikkos 於 2018-7-5 12:43 AM 發表

用腳架,分兩張影。
或者用ND鏡。
真好怕呢D環境,巷仔暗太陽猛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-7-6 02:07 AM 發表

如果好似呢張咁呢?
限制2MB,縮細左一半
你呢張個情況同我果張係一樣的。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nikkos 於 2018-7-5 12:43 AM 發表

用腳架,分兩張影。
或者用ND鏡。
真心想請教如何用ND去減低光差。。
(請睇清楚,係『減光差』唔係『減光』哦。)

回覆 引用 TOP

有藍天,出黎結果完全係兩樣野
冇GND,CPL出黎效果都可以接受
大白天都係放棄拎機出黎

附件

HYF_2983.jpg(1.75 MB)

2018-7-13 04:45 AM

用hdr可以嗎?可以用相機功能,或後期制作

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-7-13 04:45 AM 發表

有藍天,出黎結果完全係兩樣野
冇GND,CPL出黎效果都可以接受
大白天都係放棄拎機出黎
其實大家講左咁耐,你明唔明乜叫做『高反差』場景?

你宜家呢張相明顯唔係逆光,而係『正光』(留意建築物倒影,光線方向係由相片右後方照射過來的,係叫做『側正光』),當然要比你第一樓講果個情況好好多。。
唔係話其他人一定對,但係,攝影首先要學習的,係『光線的形式』。。
而樓上各人(包括我),講緊既都係『大光差』既處理方法——不論係現場處理加輔助器材、HDR還是我提出既後期處理,都係處理『高光差』既方法來。。
你點選擇,當然係你自己去想。。

但係,由頭到尾,你應該首先要去認識『光線』,係無任何技能、想法、器材去幫到你既情況下,你第一件事要做的,就係尋找『正光』的方位。。。
當然,你如果堅持唔用大家比你參考既方法,如果找不出『正光』方位,咁就唯有唔影或者要取拾啦。。
但係,『正光』方位都有分時間的,如果你想影到『正光』,咁你就要先考慮早上去影呢?還是下午去影呢?
即係話,你事前要做足功課囉。。

但係,話又講返轉頭,你只係『因為旅行所以去影相』,咁即係時間唔由得你選啦?
咁樓上咁多位師兄既講法(包括我),你係咪應該要參考下呢?
你自言自語自問自答無用架喎。。

呃,我又千字文啦?
唔知樓主你睇唔睇得明,但我已經盡力架啦,你唔明又唔肯接受,咁大家都無計了。。

引用:
原帖由 iron 於 2018-7-13 05:16 PM 發表

其實大家講左咁耐,你明唔明乜叫做『高反差』場景?

你宜家呢張相明顯唔係逆光,而係『正光』(留意建築物倒影,光線方向係由相片右後方照射過來的,係叫做『側正光』),當然要比你第一樓講果個情況好好多。。
唔係話其他人一定對,但係,攝影首先要學習的,係『光線的形式』。。
而樓上各人(包括我),講緊既都係『大光差』既處理方法——不論係現場處理加輔助器材、HDR還是我提出既後期處理, ...
明白!完全忽略呢一點!

但如果呢張藍色天轉做白色天,高反差會唔會又好西利?

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-7-13 10:36 PM 發表

明白!完全忽略呢一點!

但如果呢張藍色天轉做白色天,高反差又會好西利?
似乎你唔明乜叫做『高光差場景/相片』,上網查一下先。。
你一樓講既係『高光差』,但你最後一張相片同『高光差』唔係同一回事。。

引用:
原帖由 iron 於 2018-7-13 10:39 PM 發表

似乎你唔明乜叫做『高光差場景/相片』,上網查一下先。。
你一樓講既係『高光差』,但你最後一張相片同『高光差』唔係同一回事。。 ...
受教!慢慢消化下先

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。