[攝影技術討論] 畫質與方便不能共存?

引用:
原帖由 iron 於 2018-6-26 05:59 PM 發表

另外,機身設定要就住唔同鏡頭既特性而有不一樣既『輸出設定』,呢個好多人都唔維意的。
簡單來講,就係天涯鏡個『清晰度』、『銳度』要比金圈紅圈鏡王既數值要高。
有時候『對比度』唔能夠係正值而需要負值——因為數值唔同會影響相片觀感,正值越高末必係一定好。

好多人玩所謂直出,又成日嫌機身呢樣,又嫌鏡頭果樣,實際上卻對呢幾組數字完全無概念。。
識得點設定,又接受到個不足,你情願拿成2KG ...
我果支影倒基本野,5.6~9.0係最好
但放100% detail位好似唔係咁夠洗😂

熱賣及精選
引用:
原帖由 iron 於 2018-6-26 05:59 PM 發表

另外,機身設定要就住唔同鏡頭既特性而有不一樣既『輸出設定』,呢個好多人都唔維意的。
簡單來講,就係天涯鏡個『清晰度』、『銳度』要比金圈紅圈鏡王既數值要高。
有時候『對比度』唔能夠係正值而需要負值——因為數值唔同會影響相片觀感,正值越高末必係一定好。

好多人玩所謂直出,又成日嫌機身呢樣,又嫌鏡頭果樣,實際上卻對呢幾組數字完全無概念。。
支持師兄意見,小弟都算係天涯鏡擁護者,不竟長期帶幾支鏡加部單反,都要有一兩次輕装上陣才行。

我唸一般人批評嘅,吾系天涯鏡冇散景,而系散景效果相對較弱。

考慮到以下因素,來盡量發揮天涯鏡拍散景既前能力,例如焦段,光圈,距離等等。同一設定之下,比較例如70-200的,散景明顯較雜亂,而且景深吾夠淺。

師兄們能否分辨出以下兩張照片,那一張是天涯鏡拍的呢?

.

引用:
原帖由 19372046 於 2018-6-26 07:09 PM 發表

支持師兄意見,小弟都算係天涯鏡擁護者,不竟長期帶幾支鏡加部單反,都要有一兩次輕装上陣才行。

考慮到以下因素,來盡量發揮天涯鏡拍散景既前能力,例如焦段,光圈,距離等等。同一設定之下,比較例如70-200的,散景明顯較雜亂,而且景深吾夠淺。

.
845344 ...
1.其實大家都同焦同光圈,影出黎只係差唔多,除非支鏡萬幾對千蚊
2.另外機身影響都十分大

對定錯?

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-6-26 06:18 PM 發表

我果支影倒基本野,5.6~9.0係最好
但放100% detail位好似唔係咁夠洗😂
首先,要比絕對既細節,無疑係一分錢一分貨!
呢樣係無解的,係科技問題,而且係光學定律問題,更加係錢銀問題!

其次,貴鏡既光學表現一定係優勝的(如果唔係點敢收咁貴?),但係,一般人睇到既,又係唔係『絕對』既光學表現呢?
其實,除非係用儀器測量,否則『實際應用環境』時,有好多因素令到支鏡表現唔到佢原來既優勢——我好多時用天涯鏡都打贏人地用金圈貴價鏡架。。
點解?

因為『實際應用環境』要睇好多野。。。
1、各人手勢定唔定。

2、因應機身性能、鏡頭性能,你有比時間你既器材足夠既時間去『合焦』嗎?
好多時,因應唔用機鏡組合,『合焦時間』係會有差別的——你無奶油祈求一支Cheap鏡個『合焦速度』會快過四、五倍價錢既鏡皇掛?
機身都係一樣,價錢平貴用性能速度係有關系的(雖然唔係一分錢一分貨既關系。)。
所以,『比多少時間耐性』去使用你手上器材先至係正道。
甚至要『多次半按快門去啟動對焦系統』以期進行『合焦校正』,即係用家要『預先做好要做的功夫』,咁樣部機先至有更上乘既表現架。。

3、輸出設定,好多『直出派』都唔會理會呢個設定,而係『太過依賴』原廠出廠設定比到用家既設定效果。(其實各個品牌部部機個機身都可以至少有45個選項會影響到輸出效果架,比左錢而唔去用盡呢45個功能選項,到底係話用家笨好呢?還是係話部機笨好呢?)

4、好多人對防震有個誤解——以為開左防震就萬事大吉,事實上卻唔係咁的。
就以我個人為例,打開防震、快門速度去到1/2500秒,係超長焦距(200mm以上),都一樣會出現影像模糊既狀況,然而,我唔用防震,上獨腳架,快門反而降為1/1250秒,效果卻比開防震+更高速快門來得更實在!
俗語仲有話『防手震唔防車震』——假設用家開了防零,但快門速度唔夠高(要『對症下葯的快門速度』),影像仍然會有模糊既機會。

5、焦距長短係會出現『槓杆效應』的,意思係,如果你手震的話,當你使用長焦距時,個手震效果會被放大,所以,要視乎你使用鏡頭,用家係要想盡辦法去防止自己手震,好過依賴防震系統的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19372046 於 2018-6-26 07:09 PM 發表

.
845344 ...
我唔係擁護『天涯鏡』派,但係卻會從『落地生活的影像』去玩攝影,會重視現實中的經驗。。
係過去十年十幾二十萬張照片當中,可能唔多於五萬張,即係30幾個%既影像係真係按照『嚴格安排』去拍照(可以理解為『工作照』,要交功課那種)。。
咁係咪一定要鏡王機王先至可以影到相呢?
經驗話比我知,唔係的。。

事實上,超過50%相片,我都係使用天涯鏡拍攝的,因為我係『一邊生活一邊攝影』,有必要下下出動鏡王又呢又魯各樣『極致』器材嗎?
只要知道相機同鏡頭既極限,其實好多野係可以好簡單的(例如天涯鏡配閃燈,一樣可以拍攝宴會活動而有好照片。)。。
莫講話單反同鏡頭,就算電話同DC拍攝,都係一種樂趣來。。

PS。第一幅係使用天涯鏡長焦端拍攝,因為呢類鏡個長焦端個散景會柔和好多,真正奶咁滑,那怕你當時使用f/11光圈值,只要背景距離足夠遠,就會起奶油。
第二幅係標準焦段大光圈鏡頭,特點係散景會出現明顯的圈狀,奶唔奶油呢?此時更著重於鏡頭設計個關系了,但都唔夠超長焦端咁奶油的。

引用:
原帖由 iron 於 2018-6-26 07:49 PM 發表

我唔係擁護『天涯鏡』派,但係卻會從『落地生活的影像』去玩攝影,會重視現實中的經驗。。
係過去十年十幾二十萬張照片當中,可能唔多於五萬張,即係30幾個%既影像係真係按照『嚴格安排』去拍照(可以理解為『工作照』,要交功課那種)。。
咁係咪一定要鏡王機王先至可以影到相呢?
經驗話比我知,唔係的。。

事實上,超過50%相片,我都係使用天涯鏡拍攝的,因為我係『一邊生活一邊攝影』, ...
多謝師兄無私分享心得,腳架的確可以一試,天涯鏡用系長焦段,中焦既機率吾高,小弟因為懶惰,反而選擇多拍幾張,再回家揀選合心水的照片。

至於那兩張照片,很意外地得出了另一結果啊!

第一張資料:

第二張資料:

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-6-26 07:18 PM 發表

1.其實大家都同焦同光圈,影出黎只係差唔多,除非支鏡萬幾對千蚊
2.另外機身影響都十分大

對定錯?
小弟作為業餘玩家,未能試盡天下既天涯鏡,所以,系有限既器材之下,努力從不同的鏡頭裡加以比較,總結出對於天涯鏡既一些看法,希望不失偏頗!

至於師兄既問題,我個人覺得,即使系同一設定和同一機身既情況之下,天涯鏡既散景應該會比較雜亂,景深較深,同埋,色階既層次較低,整體影像較平面化。

引用:
原帖由 19372046 於 2018-6-26 10:46 PM 發表

多謝師兄無私分享心得,腳架的確可以一試,天涯鏡用系長焦段,中焦既機率吾高,小弟因為懶惰,反而選擇多拍幾張,再回家揀選合心水的照片。

至於那兩張照片,很意外地得出了另一結果啊!

第一張資料:

第二張資料:
8454252 ...
嘿嘿,咁呢個係同『背景距離』/『拍攝距離』比例有關了。。
係我疏忽。。

同樣係天涯鏡,同樣係300mm,一張係原廠28-300VR + 全幅機,另一張係副廠18-300 OS + DX機,又有無人分得出?
所以話呢,攝影有好多個可能性的,只專注於機鏡器材上既分別,點解唔注意下技朮參數上(及現場可資利用既原素)既分別?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19372046 於 2018-6-26 10:48 PM 發表

小弟作為業餘玩家,未能試盡天下既天涯鏡,所以,系有限既器材之下,努力從不同的鏡頭裡加以比較,總結出對於天涯鏡既一些看法,希望不失偏頗!

至於師兄既問題,我個人覺得,即使系同一設定和同一機身既情況之下,天涯鏡既散景應該會比較雜亂,景深較深,同埋,色階既層次較低,整體影像較平面化。 ...
其實我成日想問,一支35mm定焦 @ f/2.8 @ 3米拍攝距離既景深深?還是係一支300mm天涯鏡 @ f/11 @ 10米拍攝距離既景深深?
或者換個題目,一支200mm @ f/2.8 @ 1.45米拍攝距離(小白既最近拍攝距離)既景深深?還是係一支300mm天涯鏡 @ f/11 @ 0.5米拍攝距離(通常大變焦天涯鏡既最近拍攝距離。)既景深深?

呢題比作弊,可以搵軟件幫手計下數。
答案一定大出好多人『意料』之外。。

唔係要拗,而係好多人既觀念有問題(當然,坊間讀物帶壞的結果。)。。
如果要強調散景既形式,咁我無野好講了。。
單係50mm標準定焦,大家都可以為奶好、菜好、還是日本仔好而拗到天昏地暗的。。

回覆 引用 TOP

kit鏡18-135影

附件

HYF_3328.jpg(1.08 MB)

2018-7-6 03:30 AM

F4.5 1/60 iso100

回覆 引用 TOP

散景點先叫靚?

附件

HYF_3329.jpg(1.4 MB)

2018-7-6 03:41 AM

大變焦天涯鏡其中一個最吸引人既能力。。

近至0.5米偽微距,到30幾萬公里以外既月球都能夠影得清清楚楚,都係同一支鏡達成。。
幾百米外既飛機就更加無問題啦。。

呢種鏡唯一既天敵就係入黑。。。

D7100 + Sigma 18-300/3.5-6.3 Macro HSM (C14)。。。

可以點擊放大來睇細節,其實一點都不差架。。

如果一定要『認真』影相就係等如要好鏡頭,咁一支24-70/2.8+一支70-200/2.8+一支300/2.8,呢三支鏡加埋就要超過4公斤了,都末講個相機袋有幾大幾重。。
一支天涯鏡包含以上焦段,都只不過係400~900幾克。。

回覆 引用 TOP

其實,只要擺好角度,搵好光源位,捕捉好情景,天涯鏡都可以影到效果唔錯既照片的。。

比較難得既解放軍行進中上下級互相敬禮圖。。

回覆 引用 TOP

引用:

完全同意。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-7-6 03:41 AM 發表

散景點先叫靚?
9百文1支既東蔡135,D人話佢散景靓,自己比交吓。

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。