[攝影技術討論] 畫質與方便不能共存?

畫質與方便不能共存? E-mail 此主題給朋友

去旅行通常帶天涯鏡18-135,因為實在太方便廣角到特寫就一支唔洗換。但畫質。。。。
有時影完出黎會覺得十分差勁,幾懷疑係自己定硬件問題

熱賣及精選
覺得先天不足,咪後天補求吓囉!

回覆 引用 TOP

只可以講一分錢一分貨, 但有部份天涯鏡質素都幾高

回覆 引用 TOP

呢支鏡吾算差,中階單反套装都一律配置此鏡,吾係冇理由既。

試過系日落後半小時内;手持,開防震,ISO100,最大光圈,既情況之下拍風景照,仍然拍到頗為鋭利令人滿意既效果。最後都覺得呢支kit鏡對得起買家了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-6-9 06:20 AM 發表

去旅行通常帶天涯鏡18-135,因為實在太方便廣角到特寫就一支唔洗換。但畫質。。。。
agree
本人用24至120,恆定f4,夠光下好方便,但光線不足下,iso高左畫質一定下降。
拍時一定要手定,乜防振也假
setting也重要

回覆 引用 TOP

依家D鏡都好好! 

引用:
原帖由 zexel33 於 2018-6-9 06:20 AM 發表

唔係啊,天涯鏡都幾好丫。。
好差乜?

附件

20180513-DSC_4918.jpg(280.72 KB)

2018-6-9 02:28 PM

20180328-DSC_2616.jpg(216.51 KB)

2018-6-9 02:28 PM

回覆 引用 TOP

圖都冇張做標題黨做到咁低手 

Do you feel the heartbeat of land?

回覆 引用 TOP

如果無特別要求, 已經好好用?
引用:
原帖由 mflyer 於 2018-6-9 11:23 AM 發表

依家D鏡都好好!

回覆 引用 TOP

機又無﹐鏡頭什麼牌子又無,作品是點又無,用什麼MODE 又唔知,有時D 人連對焦都未對好,就按失打就話對焦唔得。你話20 年前天涯鏡唔理想唔奇,因當年都模組式非球面鏡片,低色散鏡片是新東西。貴鏡才用﹐但現在連大陸都代工到。呢D 鏡片以用到平常。

引用:
原帖由 lv123 於 2018-6-14 04:44 PM 發表

機又無﹐鏡頭什麼牌子又無,作品是點又無,用什麼MODE 又唔知,有時D 人連對焦都未對好,就按失打就話對焦唔得。你話20 年前天涯鏡唔理想唔奇,因當年都模組式非球面鏡片,低色散鏡片是新東西。貴鏡才用﹐但現在連大陸都代工到。呢D 鏡片以用到平常。 ...
其實好多時候,『新手』們連如何上傳相片到網路,乃至如何壓縮一張相都唔識。

回覆 引用 TOP

好多時睇天氣,同睇你影咩,家下D根機鏡都唔差,最多四邊成像散D啫。

嘿嘿嘿~

回覆 引用 TOP

引用:

我前幾日係20樓都研究左呢個問題兩個幾鐘頭。。。

港航航空
引用:
原帖由 abcdefgkkk 於 2018-6-26 01:35 PM 發表

上周末黃色暴雨,正係考驗天涯鏡既時機。。
死馬18-300/3.5-6.3 C,全開光圈,哈哈。。

好差嗎?
(圖中可以看到打在機身的雨霧。)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abcdefgkkk 於 2018-6-26 01:35 PM 發表

另外,機身設定要就住唔同鏡頭既特性而有不一樣既『輸出設定』,呢個好多人都唔維意的。
簡單來講,就係天涯鏡個『清晰度』、『銳度』要比金圈紅圈鏡王既數值要高。
有時候『對比度』唔能夠係正值而需要負值——因為數值唔同會影響相片觀感,正值越高末必係一定好。

好多人玩所謂直出,又成日嫌機身呢樣,又嫌鏡頭果樣,實際上卻對呢幾組數字完全無概念。。
識得點設定,又接受到個不足,你情願拿成2KG既鏡王?還是幾百克既天涯鏡去旅行?

成日又會話天涯鏡無淺景深,其實睇你點樣影既者。。

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。