[攝影技術討論] 攝影師是否應該/應份識改圖/執相?

引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 02:53 PM 發表

屌,你啲PS咁渣,仲夠膽講上面堆野?
大廈條邊線咁假、咁肉酸,連咁細張丶低解像度既相,都睇到你張相瑕疵百出,話冇後制嘅嗰啲人,全部應該都係盲嘅。

仲有,喺網絡世界,無論中外,只有半桶水至鍾意一路討論,一路放啲自己相出嚟 show off。 ...
真係咁好火就番屋企自己攪掂啦!唔好係度自我安慰,放相就叫show off?冇人話張相改得好靚,只係對題講改定唔改,係咁多野,你想多左呀!

熱賣及精選
討論嘅野,又唔駛口出惡言嘅,呢啲野又無絕對啱同錯,唔駛咁火爆。

回覆 引用 TOP

The only thing we have to fear is fear itself.
安德列‧科斯托蘭尼:投機是種藝術,而不是科學
吳瑞麟:100%心理,跟選股無關。
引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 03:08 PM 發表

流!
你咁有料就放的出來,唔好成日谷谷埋埋,否則別人當你九吹,你吹到宇宙咁大都得,點勁法流都流的出來睇下啦唔該。流你都流唔出就唔該返歸食自己啦

The only thing we have to fear is fear itself.
引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 03:24 PM 發表

你想叫我好似你咁低妝?

你信唔信,關我鬼事?
你信我講,我今日唔會多幾蚊使,你唔信,我又唔會變成你同果條鐵咁冇知識。

你仲係小學雞,用激將法?

我老實同你講,你最好驗下個腦,當你食嘢覺得唔夠味,越落越多鹽,睇顏色覺得唔夠鮮,要越調越鮮色,咁只係代表你年紀開始大,腦退化。 ...
邊個低莊就真係見人見智,呢處大把高手有料既人,真係第一次見高到你咁既程度既,既然你勁到攞唔到料出來,咁你就返歸玩你同程度既野啦,呢處唔係你玩既地方,你有你的世界,我們有我們的世界,係咁先啦拜拜👋

大家討論啫,點解會變咗鬧交架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 02:43 PM 發表

你寫一大篇,仲以為自己正確,只係因為你以前一直都冇影正片。

你唔好以偏概全,識執相嘅高手都唔一定贊成執相。我就係一個識執相嘅高手,講完。

唔好以為冇人識,就可以亂咁噏至得架。

嘩,原來入面篇半桶水野係你寫架,你個9流攝影師,簡直害人。

入面成篇野,左拼右砌,一睇就知唔係數碼專業,更加唔好話你係影相專業。

照睇你都真係未見過高手。 ...
影正片又如何,以前幻影会班C兄,都有做特效。

引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 02:46 PM 發表

顯你個死人頭咩,仲喺度亂咁噏?
真係識少少、扮代表,不知羞恥!

LR同PS我都係高手,我想同你講,請你出少句聲。
鬧人從來容易。。

不如你又講下你既『高手看法』好無?
如唔想講,其實你鬧人時只會顯得自己既無力同無知。。

影相從來都係方法多多,但只識話人而唔同大家分享,邊得會更得到認同?
話唔需要多,你貼張圖,講下自己點樣執相,點解要咁執就夠了。。

係架,網上謬論一大堆(我認我都有好多錯野),但你唔同人分享,又點知人地錯係邊?
邊個有用?邊個無用?

討論區 就是歡迎任何人都講得自己意見, 
高低技巧都可入尼討論,分享. .

不存在扮 唔扮高手 show off. 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 02:57 PM 發表

唔係觀點問題,而係因為佢識嘅嘢太少,所以形成一個錯誤嘅概念。

佢連正片都無影,就喺度亂咁噏「直出」丶「顯影」,簡直就侮辱攝影。

你估我係你,一路講一路放自己啲相上嚟?
身份問題,我唔會咁做。 ...
井底蛙

附件

井底蛙.jpg(66.26 KB)

2018-5-25 04:05 PM

井底蛙 copy.jpg(57.41 KB)

井底蛙 copy.jpg

井底蛙-2.jpg(44.57 KB)

引用:
原帖由 床下進擊的裙 於 2018-5-25 03:56 PM 發表

影正片又如何,以前幻影会班C兄,都有做特效。
最簡單就係做 中途曝光.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 02:47 PM 發表

影數碼就影 Raw 啦,噏一大輪,扮晒嘢。
如果影數碼學你咁,簡直浪費時間。
影RAW定影JPG,其實要睇操作者意願同用途吧?

係啊,我認我屎架,貼張相出來比你批評一下我有幾屎先。。
呢張我係影RAW的,但點解我影RAW又要強迫別人唔可以影JPG呢?

附件

20151108-DSC_4007-4.jpg(329.46 KB)

2018-5-25 04:12 PM

引用:
原帖由 股貴勝 於 2018-5-25 03:24 PM 發表

你想叫我好似你咁低妝?

你信唔信,關我鬼事?
你信我講,我今日唔會多幾蚊使,你唔信,我又唔會變成你同果條鐵咁冇知識。

你仲係小學雞,用激將法?

我老實同你講,你最好驗下個腦,當你食嘢覺得唔夠味,越落越多鹽,睇顏色覺得唔夠鮮,要越調越鮮色,咁只係代表你年紀開始大,腦退化。 ...
師兄,你咁勞氣做乜?
係有料既,你掟張相上來,唔使你多講呢道即刻收晒聲啦。。
我都好想跟你學野架,你咁有料咁。。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。