• 瀏覽: 3,832
  • 回覆: 25
小弟搵左好奈都冇

1d mk3??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hokmanli 於 2018-4-3 10:19 PM 發表

小弟搵左好奈都冇
5D3?

set fcous mode to:
Full-time-servo AF: For moving subjects.
Nikon does have this mode ,

canon?? look manual

http://support-th.canon-asia.com/contents/TH/EN/8201358400.html

附件

Canon-EOS-5D-Mark-III-Step2.jpg(99.91 KB)

2018-4-11 09:04 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19372046 於 2018-4-10 10:52 PM 發表

5D3?
Yes,我想拍片時,長期自動對焦

引用:
原帖由 hokmanli 於 2018-4-11 09:41 AM 發表

Yes,我想拍片時,長期自動對焦
5D3 ,選上live view 拍片模式,先半按快門制對好焦,再按下拍片制拍片。

不過,在錄影時,應該吾可以隨住主角移動,而自動改變對焦。反而,80D 有所謂 dual pixel AF , 可以做到以上要求。

師兄系咪問呢樣嘢?
https://youtu.be/PZs7GsCK0CQ

AF ON? 
定要 追焦? 

引用:
原帖由 19372046 於 2018-4-11 09:57 AM 發表

5D3 ,選上live view 拍片模式,先半按快門制對好焦,再按下拍片制拍片。

不過,在錄影時,應該吾可以隨住主角移動,而自動改變對焦。反而,80D 有所謂 dual pixel AF , 可以做到以上要求。

師兄系咪問呢樣 ...
都唔止係80d,  Canon 2017年出的相機, 無論單反或無反, 都已用上DUAL PIXEL CMOS AF技術, 拍1080P片可以做得到
就算如入門級的EOS-M50, 拍1080P片都可以, 係拍4K片唔得, 繼CROP之外另一樣嘢俾人X到暈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2018-4-11 10:16 AM 發表

AF ON?
定要 追焦?
Full-time-servo    AF   : For moving subjects.
servo=伺服

5D 3 拍片自動對焦反應慢到喊, 手動對焦是常識吧!
(新一代有雙像素cmos 拍片係可以用拍片係可以用自動對照。
(利申: 兩種相機我都有)

失去30分,我要搵翻300分.
引用:
原帖由 kilroyyick 於 2018-4-11 11:55 AM 發表

5D 3 拍片自動對焦反應慢到喊, 手動對焦是常識吧!
(新一代有雙像素cmos 拍片係可以用拍片係可以用自動對照。
(利申: 兩種相機我都有)
5d3 拍出嚟既畫質好好,可以用來拍訪問呀清談節目,吾驶擔心主体移動既問題

我見攪event d 人拍片用iphone

引用:
原帖由 wtf_name 於 2018-4-11 07:02 PM 發表

我見攪event d 人拍片用iphone
iphone的靚效果,大部份是軟件配合(自動化調較得好)

靚相機除了硬件,
也要配合firmware,寫得好吾好所以
有D`影人靚,`風景靚 `偏色` 雜訉少,`直出jpeg色好凖 .........
每個品牌也有各自性格
小弟偏重拍出來同現場一樣
始終相機不能像 人的眼甘萬能

回覆 引用 TOP

都係唔明!
MOVING OBJECT 先拍片?
問題係 想 SET 好個 FOCAL POINT 自動追無, 定係 自己 按 "AF ON"?
引用:
原帖由 tonytse222 於 2018-4-11 11:24 AM 發表

Full-time-servo    AF   : For moving subjects.
servo=伺服

引用:
原帖由 mflyer 於 2018-4-12 11:24 AM 發表

都係唔明!
MOVING OBJECT 先拍片?
問題係 想 SET 好個 FOCAL POINT 自動追無, 定係 自己 按 "AF ON"?
我用N記,操作與C會有D吾同,其實你要調到机身,對焦時,對焦馬達(長開)處於隨時侯命狀態
(馬達轉動達到對焦)

靜態照片對焦mode(對到焦,馬達就停) 多不適用拍片
吾明打电話去C.. 支援部問,再唔明上尖沙咀C.. Showroom問

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]