註冊 登入

[附件及配件討論] 出門旅行只想帶兩支鏡 (西萄相片update加感想)

出門旅行只想帶兩支鏡 (西萄相片update加感想) E-mail 此主題給朋友

最近入左A6500, 過年去歐洲旅行, 但想輕裝上陣所以只帶兩支鏡(4選2), 想問各位意見 (影相為主)
現有鏡群

18-105G F4
10-18 F4
24z F1.8
32touit F1.8

旅行去左一半,結論係冇乜用過支24/1.8 然後有d後悔冇帶支10-18

以下所有相都係18-105G F4 影(壓縮左,唔好聞),假如新出果支18-135mm 末端淺景深都有依支既水準,而又整體sharp 過 18-105 既話 (18-105 最銳利距離係40-70 F8),我會換左佢(因為我唔拍片)

CMU
Hollywood Badgers
引用:
原帖由 johnso56 於 2018-2-12 10:12 AM 發表

最近入左A6500, 過年去歐洲旅行, 但想輕裝上陣所以只帶兩支鏡(4選2), 想問各位意見 (影相為主)
現有鏡群

18-105G F4
10-18   F4
24z    F1.8
32touit  F1.8

仲有既係, 10-18 值唔值得換 touit 12F2.8, 覺得 ...
18 105 + 24

引用:
原帖由 ovshk 於 2018-2-12 10:39 AM 發表

18 105 + 24
same same

回覆 引用 TOP

影景多就10-18喇,遠鏡冇乜用.241.8又輕又正.等效36 OK喇.

回覆 引用 TOP

我揀181O51鏡走天涯算。色得玩影晒旅程8成以上既相。

引用:
原帖由 床下進擊的裙 於 2018-2-12 03:52 PM 發表

我揀181O51鏡走天涯算。色得玩影晒旅程8成以上既相。
18-105一定攞,室外全天候,再加24應付室內及晚間需要。

棄我去者,昨日之日不可留。亂我心者,今日之日多煩憂。
引用:
原帖由 PerfectStorm 於 2018-2-15 04:45 PM 發表

18-105一定攞,室外全天候,再加24應付室內及晚間需要。
有防震十l高l S O,1鏡走天涯算。

回覆 引用 TOP

我當初都係諗住一支鏡(1670Z)攪掂, 但高ISO真係麻麻地, 最後加多支28 F2, 係預算, 重量同質素之間攞過平衡...

回覆 引用 TOP

樓主旅行影景點解唔考慮帶支 wide 鏡去

引用:
原帖由 tonycd 於 2018-2-19 10:36 AM 發表

樓主旅行影景點解唔考慮帶支 wide 鏡去
18五系W鏡咩。

引用:
原帖由 床下進擊的裙 於 2018-2-19 02:26 PM 發表

18五系W鏡咩。
c 兄 有支 1018 wor

回覆 引用 TOP

其實旅行好睇想影咩, 影景, 影人, 影表演...

ZOOM鏡係膽, 跟住再睇下自己最重視影咩而加多支鏡.

回覆 引用 TOP

歐洲10-18才夠wide啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnso56 於 2018-2-12 10:12 AM 發表

現有鏡群

18-105G F4
10-18 F4
24z F1.8
32touit F1.8

旅行去左一半,結論係冇乜用過支24/1.8 然後有d後悔冇帶支10-1 ...
帶乜鏡刀得,視乎你功力,我去西葡167O,1鏡走天涯,輕松自在,鏡冇夠用,用技巧補救焦距不足,

回覆 引用 TOP

樓主,咁你知自己要乜咁下次咪可以帶得合心囉…不過望返你話影想為主,可以考慮帶3鏡既…

我怕煩,自己旅行影景多,一般只帶一枝10-24,影埋人都得,有心情先會帶多枝副鏡

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。