• 瀏覽: 11,590
  • 回覆: 13
雙11 時買左部創維電視,但睇TVB (81,82,83,84,85)都係有畫面沒有聲音,但ViuTV 就冇問題,請問係咪問題?

回覆 引用 TOP

叫保養睇

Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely

Never attempt to teach a pig to sing. It wastes your time and annoys the pig.

人才有用不好用,

奴才好用没有用.

回覆 引用 TOP

係國內貨定香港貨

國內貨

引用:
原帖由 劍無痕 於 2017-11-27 02:10 PM 發表

係國內貨定香港貨
雙11更系國內貨啦.
睇系會唔會系NTSC問題,轉一轉PAL睇下有無聲

借個機頂盒試吓,可能解碼晶片唔支援AC3解碼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳晴 於 2017-11-27 03:10 PM 發表

雙11更系國內貨啦.
睇系會唔會系NTSC問題,轉一轉PAL睇下有無聲
睇模擬就冇事,有畫有聲,係digital 就冇聲

因為國內、香港數碼傳送格式都係一樣,但影像及聲頻編碼格式就唔同,如果塊解碼晶片唔係全功能,就有機會有影無聲,睇吓說明書,支援邊種編碼格式

加個雞蛋盒就可以解決問題

引用:
原帖由 williekc 於 2017-11-27 03:21 PM 發表

睇模擬就冇事,有畫有聲,係digital 就冇聲
digital裏面畫面設定到簡返PAL

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 劍無痕 於 2017-11-27 03:26 PM 發表

因為國內、香港數碼傳送格式都係一樣,但影像及聲頻編碼格式就唔同,如果塊解碼晶片唔係全功能,就有機會有影無聲,睇吓說明書,支援邊種編碼格式

加個雞蛋盒就可以解決問題
謝謝回覆,請問甚麼是雞蛋盒?

回覆 引用 TOP

機頂盒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 williekc 於 2017-11-27 03:07 PM 發表

國內貨
其實依家電視咁平,點解要買大陸機!?😅

回覆 引用 TOP

壞左無保養真係幾煩 !

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]